KKV csarnokok - Swedsteel

KKV csarnokok250 - 1000 négyzetméter között

A Swedsteel kis és közepes méretű csarnokai KKV-k számára

Bemutatótermek, összeszerelő vagy javító műhelyek, kisebb térigényű élelmiszeripari üzemek, üzletek, raktárak, mezőgazdasági színek, tárolók, irodák vagy éppen több-beállásos sorgarázsok. Mind olyan épületek, amelyek jellemzően a kis- és közép-vállalkozások („KKV”) praktikus igényeit elégítik ki. A speciális funkciókból, illetve a többnyire korlátozott, csekélyebb mértékű beruházási összegekből fakadó követelményeknek tökéletesen megfelelnek a Swedsteel kis- és középméretű (~250–1500 m2 alapterület közötti), innovatív szerkezeti megoldásokat alkalmazó ún. „KKV csarnokai”.

A KKV szektor speciális igényei
A kis- és középvállalkozások („KKV” szektor) épületigényei általában több szempontból eltérőek, bizonyos értelemben speciálisabbak, mint a jóval nagyobb méretű csarnokok, ipari létesítmények építését igénylő, jelentős volumenű komplex beruházások. Ide sorolhatjuk például a javító műhelyeket, szervízépületeket, összeszerelő üzemeket, tárolókat, kisebb mezőgazdasági csarnokokat, feldolgozó épületeket (hűtőház, savanyító, sajtüzem, stb.).
Természetesen elsősorban a kisebb méretek igénye az, ami meghatározó. Hiszen a kis- és középvállalkozások működése, tevékenysége nemcsak az alkalmazottak kisebb létszámában vagy alacsonyabb pénzügyi összforgalmi mutatókban jelentkezik, hanem a vállalkozáshoz szükséges kiszolgáló épületek mérete is kisebbek, mint a nagyobb cégek, országos kiterjedésű vagy éppen multinacionális vállalatok igényei esetén. Ugyanakkor a KKV szektor csarnoképületeinél igény a minél rövidebb kivitelezési idő, a minél előbbi használatbavétel, egyáltalán a teljes építési folyamat gyors megvalósítása; valamint a funkcionális lehetőségek rugalmassága, hiszen ezeken (is) múlik az induló vagy éppen bővülő vállalkozás sikeressége. Az egyedi építészeti formák, a virtuóz homlokzati megjelenés ritkán jelentkezik igényként, helyette a letisztult, egyszerűbb, gyorsan gyártható, szállítható és kivitelezhető szerkezeti anyagokra és hosszútávon tartós, energiatakarékos megoldásokra van szükség.

Ezekre a speciálisabb igényekre kell optimális, műszakilag megfelelő és gazdaságos, tartós megoldást kínálnia a szóba jöhető épületszerkezeteknek. A Swedsteel cég az említett kategóriájú, kis- és középméretű (~250-1500 m2 alapterületű) épületek megvalósítására az ún. KKV csarnokszerkezeteit kínálja, amelyet kifejezetten erre a speciális területre fejlesztett ki.

Főtartó vázszerkezet
A Swedsteel KKV csarnokok teherhordó szerkezete kifejezetten a kis- és középméretű csarnokok esetén nagyon előnyös. A szimmetrikus, meredek tetőhajlású (standard a 15 fokos) síkbeli főtartó kereteket osztott szelvényű, duplázott vékonyfalú, nagyszilárdságú, tűzihorganyzott C-profilokból álló oszlopok és gerendák alkotják. A további elemek (vonórúd, merevítő elemek, szélrácsok) és csomópontok (oszloptalp, keretsarok, gerinc, bekötő lemezek) egyedileg tervezett hegesztett acél szerelvények, az egységesen magas szintű korrózióvédelem érdekében szintén horganyzott felületvédelemmel. A főtartó keretekhez hosszirányban futó tetőszelemen- és falvázgerenda-rendszer kapcsolódik, szintén tűzihorganyzott, könnyű súlyú Z-szelvényekből. Valamennyi alkotóelem egyedileg optimált tervek szerint, teljes mértékben üzemi körülmények között előregyártva készül el (lyukasztva, furatolva). A kis önsúlynak és a csavarozott szerkezeti kapcsolatoknak köszönhetően a helyszíni összeállítás, szerelés rendkívül gyors, egyszerű, az elemek mozgatásához, beemeléséhez egy kis teherbírású autódaru elegendő.
Tető- és falburkolati rendszerek
A legegyszerűbb tető- és falburkolati megoldás a hőszigetelés nélküli, egyrétegű, önhordó trapézlemezes burkolás. A trapézlemezek alapanyaga nagyszilárdságú, tűzihorganyzott, színbevonatos acéllemez. Az egyrétegű trapézlemezes burkolatokra általában emberi benntartózkodás nélküli funkció esetén lehet igény (pl. hidegraktár, mezőgazdasági géptároló, stb.). Az egyrétegű acél trapézlemezes burkolatoknál fontos szempont, hogy bizonyos külső-belső légköri viszonyok esetén elkerülhetetlen, hogy a levegő páratartalma a lehűlő acél lemez belső oldalán kicsapódjon. A kondenzvíz megkötésére szolgál a belső oldalán gyárilag felkasírozott páramegkötő filcréteg alkalmazása, amely megakadályozza, hogy a víz, a nedvesség a belső térbe jusson, lecsepegjen.

Temperált vagy hőszigetelt burkolatú ipari, kereskedelmi vagy kiszolgáló csarnokok esetén a leggazdaságosabb az előregyártott szendvicspanelek alkalmazása. A tető- és falpanelek többféle hőszigetelő anyaggal (PUR-hab, PIR-hab, kőzetgyapot) és különböző vastagságokban választhatók, függően az adott csarnoképülettel szemben támasztott hőtechnikai, akusztikai, tűzvédelmi követelményektől.

Az épületek építészeti megjelenése a standard esetben függőleges végfalakkal lezárt nyeregtetős forma, ez adja a legegyszerűbb, leggazdaságosabb megoldást. A KKV csarnokok különböző megjelenési variációit leginkább a burkolati trapézlemezek illetve szendvicspanelek széles színválasztéka adja.

Kiegészítők, tartozékok
A KKV csarnokok fő elemei, komponensei (tartószerkezeti elemek, trapézlemezek, szendvicspanelek) önmagukban nem elegendők a komplett csarnokszerkezetek, burkolati rendszerek kivitelezésére. Számos olyan segédanyagra, tartozékra, kiegészítő termékre van szükség, amely biztosítja a szerelt jellegű épületszerkezetek 100%-os készültségét, biztosítva az elvárt funkcionális és műszaki követelményeknek való hosszútávú megfelelőséget (pl. vízzárás, légzárás, rögzítéstechnika, peremlezárások, szellőzés, stb.).

Ilyen fontos kiegészítők például az ereszcsatorna elemei, a kötőelemek, csavarok, az élhajlított szegélylemezek, a tömítőprofilok, szigetelőcsíkok, az építési fóliák, stb. A Swedsteel cég ezen kiegészítő termékek teljes választékát kínálja a KKV csarnokokhoz is.

A KKV csarnokok felhasználási területe
A Swedsteel KKV csarnokok alkalmazási területe rendkívül széleskörű. A megvalósítható funkciók között szerepelnek az ipari, mezőgazdasági és kiszolgáló épületek egyaránt; az építtetői körbe ugyanúgy beletartoznak a nagy cégcsoportok, mint a kis- és középméretű vállalkozások, vagy akár családi, magán célú építkezések is.

  • Kis- és középméretű ipari csarnokok, mint például egyszerű hőszigetelés nélküli tárolók, raktárak vagy kisebb gyártóüzemek, összeszerelő műhelyek, ahol az emberi tartózkodás miatt már legalább a temperált, hőszigetelt tető- és falburkolat is követelmény.
  • Mezőgazdasági szektor épületei, pl. munkagépek, járművek, szerszámok, ömlesztett vagy zsákolt termények, áruk biztonságos és az időjárás viszontagságaitól védett tárolási céljára, vagy akár tenyészállatok tartásához, istállók, fedett szállások építésére. Mezőgazdaságban alkalmazható funkciók még a különböző előkészítő, kisebb méretű élelmiszeripari feldolgozó üzemek (pl. savanyítók, csomagolók, hűtőházak, feldolgozó kis üzemek) is.
  • Kereskedelmi célú csarnokok, épületek, amelyben elhelyezhető például egy elegáns üzlet vagy eladó tér, és hozzákapcsolódó készáru raktár.
  • Szolgáltató, kiszolgáló épületek, mint például bemutató vagy oktatási épületek, ipari területeken nagy gyárak, logisztikai központok mellett különálló kisebb épületekben kiszolgáló, technológiai, gépészeti egységek vagy szociális és adminisztratív funkciók ellátása (pl. öltözők, porták, irodaépületek).

Elkészült csarnokok