Swedsteel termékek a CPR adattárban

Swedsteel termékek a CPR adattárban

Ha még nem találkoztak vele, akkor szeretnénk informálni, hogy a CPR.hu oldalon is megtalálja a Swedsteel anyagait

Minden építész tervezőnek a 275/2013 (VII.16.) kormányrendelet alapján meg kellhet adni a kiviteli tervben – ennek hiányában az engedélyezési tervben – a betervezett építési termékek elvárt műszaki teljesítményét.

A rendelet 35 termékkörben határoz meg lényeges terméktulajdonságokat, gyakorlatilag minden építési terméket felsorolva az áthidalóktól a füstelvezetőkig (amikre harmonizált EU-szabvány van). Valamennyi építési termék tekintetében a tervező(k)nek ismerniük kell a lényegesnek ítélt elvárt tulajdonságokat. Ha később perre kerül sor, az építészen ezt biztosan számon fogják kérni. Módot ad arra a jogszabály, hogy konkrét terméket jelöljön meg a tervező a dokumentációban. Ilyenkor ennek a konkrét terméknek a tulajdonságai válnak automatikusan az elvárt tulajdonságokká. Ez azonban kétféle bajt is okozhat: ha a gyártó nem nyilatkozik olyan tulajdonságról, ami fontos a beépítés szempontjából, kiváltható a konkrét termék ennek nem megfelelő termékre, vagyis a jó termék rosszra, és ezért a tervező lesz a felelős. A fordítottja is előfordulhat: a gyártó lényegtelen tulajdonság tekintetében is nyilatkozhat, így akadályozva az egyébként megfelelő termékre való kiváltást.

A tervezők így kialakult nehéz helyzetében kíván segítséget nyújtani az Artifex Kiadó adattára, amelynek szakmai tanácsadója az ÉMI Nonprofit Kft.

A kiadvány törzsanyaga az építési termékek teljesítménynyilatkozataiban (DoP) szereplő adatokat gyűjti egybe, amely alapján a tervező látja, milyen adatokat tud megkötni, milyen teljesítményértékekkel tudja kizárni a nem megfelelő termékeket, és hogy tudja elkerülni a fent jelzett hibákat.

Böngéssze a CPR adattárban a Swedsteel termékeket.

Kapcsolódó Hírek