Kiegészítők - Swedsteel

Kiegészítők

kiegeszito

A könnyűszerkezetes építéstechnológia fő elemei, komponensei (tartószerkezeti szelvények, trapéz- és szinuszlemezek, magasprofilok, szendvicspanelek) önmagukban nem elegendők a komplett csarnokszerkezetek, burkolati rendszerek kivitelezésére. Számos olyan segédanyagra, tartozékra, kiegészítő termékre van szükség, amely biztosítja a szerelt jellegű épületszerkezetek 100%-os készültségét, biztosítva az elvárt funkcionális és műszaki követelményeknek való hosszútávú megfelelőséget (pl. vízzárás, légzárás, rögzítéstechnika, peremlezárások, szellőzés, stb.)

A szerelt jellegű építési mód egyik kulcs fontosságú tartozékelemei a kötőelemek, a csavarok. A tartószerkezeti elemek kapcsolataihoz különböző méretű metrikus, anyás hatlapfejű vagy önfúró csavarokat alkalmazunk. Az önhordó burkolati elemek (trapézlemezek, szendvicspanelek) illesztő-, fűző- és rögzítőelemei vízzáró EPDM gumitömítéses alátéttel ellátott önfúró csavarokkal vannak megoldva, alapanyaguk horganyzott acél, külső felületükön színrefestve, igazodva az épület homlokzati megjelenéséhez. A megfelelő önfúró csavar kiválasztásánál figyelembe kell venni az összefúrandó elemek anyagát, vastagságát, és a szükséges teherbírást.

A többrétegű, szerelt burkolatoknál különös figyelmet kell fordítani a megfelelő építési fóliák alkalmazására, amely számos beépítési feltételtől függ (pl. az épület funkciójától, a tető hajlásszögétől, átszellőztetés módjától, az alátámasztó szerkezet típusától, stb.). Minden esetben hő- és páratechnikai szaktervezés szükséges a megfelelő műszaki és funkcionális működés biztosításához, amelynek elengedhetetlen része az építési fóliák helyes megválasztása.

További fontos kiegészítők a tömítőprofilok, amelynek legfőbb feladata a kapcsolatoknál, csomópontoknál keletkező hézagok tömítése, víz- illetve légzárása. A különböző geometriájú, profilméretű trapéz- és szinuszlemezekhez, szendvicspanelekhez a megfelelő alakú, formájú tömítőprofilok rendelkezésre állnak.