6 épülettípus, ahol jól használható a szendvicspanel technológia

A gyorsan kivitelezhető szendvicspanel épületek rohamléptekben hódították meg az építőipart. Napjainkban a gyárlétesítményeket szinte kizárólag költséghatékony könnyűszerkezetes technikával valósítják meg. A népszerű acélvázas építésmód nem csak az ipar esetében vált be: bejegyzésünkben listába gyűjtöttük azokat az épülettípusokat, ahol hatékonyan használható a modern önhordó szendvicspanel technológia.

Milyen épületek létesítésénél célszerű szendvicspanelt választani?

Ipari csarnokok

Az ipari építmények szempontjából hálás alapanyag az acél, ugyanis lehetővé teszi, hogy a monumentális épületszerkezetek évtizedeken át szolgálják a gyártási folyamatokat. A nagy acélcsarnokok tervezésekor elsősorban arra kell gondolni, hogy minél tartósabb legyen az épület: az acél a legidőtállóbb alapanyag, így az acélprofilú szendvicspanelek nagyszerűen ellenállnak a csarnokot érő külső hatásoknak. A korszerű, masszív könnyűszerkezetes struktúra pedig óriási terek (50-60 m) átívelését is lehetővé teszi, amire a gyártási funkciót ellátó ipari jellegű csarnoklétesítményekben a legnagyobb szükség van. A tágas épületek ugyanis megoldást jelentenek a helyigényes gyártógépek megfelelő elrendezésére és a nyersanyagok tárolására is.

Könnyűszerkezetes raktárak

Terménytároló raktár szendvicspanel felhasználásával

Terménytároló raktár szendvicspanel felhasználásával

A színbevonatos acél épületprofilokból készült raktárak magas teherbírásúak, így bármely iparágban – legyen az agráripar, autóipar vagy épp az italgyártás – optimális méretű és kialakítású épületek létesíthetők. A legtöbb esetben a tárolt termékek és alapanyagok minőségének megőrzése a legfontosabb, amikor egy vállalkozó raktár építésére szánja magát. Ezért a hőszigetelésre és a magas ellenállóképességre kell fektetni a hangsúlyt, amikor épületszerkezeti elemeket választunk. A többrétegű szendvicspanel profilok kiváló szigetelők és tűzállósági védelemmel is ellátottak. Azonban hidegraktárak – hőszigetelési igény nélküli építmények – is gyorsan felépíthetők egyrétegű trapézlemezes burkolással.

Sportcsarnokok

Városi sportcsarnokok és iskolák tornacsarnokainak felépítésére is jól használhatók a szendvicspaneles fal- és tetőprofilok. Sportcsarnok építés során – az ipari csarnokok mintájához hasonlóan – fontos szerepet játszik a tágas belméretek és a megfelelő hőszigetelés biztosítása. De az is lényeges szempont, hogy könnyen karbantartható is legyen egy ilyen jellegű városi igényeket kiszolgáló épület.

Műhelyek, melléképületek

Az ipari létesítmények kiegészítő épületei is könnyen felépíthetők szendvicspanelekből. Így a munkavégzés helyszínéhez közel lehet kialakítani irodákat, konferencia termeket és tárgyalókat. A szociális jellegű melléképületek is felhúzhatók acélvázakra, így a mosdók, ebédlők és öltözők is a gyárhoz közel helyezkedhetnek el.

Az acéllemezzel készült szendvicspanel profilok azonban alkalmasak kisebb-nagyobb könnyűszerkezetes műhelyek kialakítására is. Gondoljunk csak egy gépjárműszerelő vállalkozóra, akinek tágas és strapabíró épületre van szüksége munkája elvégzéséhez. Szendvicspanel technológiával egy ilyen műhely rendkívül rövid idő alatt felépíthető, hiszen a nagy csarnokok felépítménye is 2-3 hét alatt elkészül.

Garázsok, gépkocsi beállók

A könnyűszerkezetes technológia legnagyobb előnye, hogy az ily módon tervezett nagyobb csarnokok is csupán néhány hét alatt felhúzhatók. Nem véletlen, hogy a szendvicspanelek felhasználása a mindennapi életben is egyre elterjedtebb. Képzeljük el, milyen gyorsan megépíthető így egy néhány beállós garázs, mely hosszú évtizedeken át szolgálja majd a gépjárművek biztonságát.

Modern lakóépületek

Modern lakóépület szendvicspanel technológia segítségével

Modern lakóépület szendvicspanel technológia segítségével

Magyarországon még mindig nagyobb hagyománya van a téglából épült lakóházaknak, pedig a könnyűszerkezetes építéstechnikával, sokkal rövidebb idő alatt hozhatók létre tartós és biztonságos építmények. Néhány kivitelező azonban már hazánkban is készít szendvicspanelből korszerű acélvázas otthonokat, ezért érdemes az alaprajz tervezése előtt a szendvicspaneleket is számításba venni.

Ha Önt is érdekli a könnyűszerkezetes építéstechnika, kérjen ajánlatot minőségi Swedsteel svédacélból készült szendvicspanel termékeinkre!