Manapság a mezőgazdasági és az ipari csarnokok legnagyobb része acélból épül.

Hogy miért?
Ezek a vázszerkezetek rendkívül gyorsan szerelhetők a szárazszereléses technológia és az előregyártottság magas foka miatt.
Ráadásul a legkülönbözőbb funkciók kiszolgálására rugalmasan alkalmas az egyedi tervezhetősége által.

Az iparban, a mezőgazdaságban és a logisztikában az acélcsarnokoknak egyre kevésbé van versenyképes alternatívája. Tisztán látható, hogy a gazdaságos, minőségi megvalósításhoz elengedhetetlen a profi együttműködés az iparág értékes szereplőivel.
Hogy miért és miként? – ennek a körbejárásához segítségül hívtunk egy acélipari könnyűszerkezetes gyártót és egy statikus építőmérnököt, akik több mint negyed évszázada acélcsarnokokkal és rendszerekkel dolgoznak.

Lényeges kérdések tisztázása

Már az első lépéseknél, legkésőbb az engedélyezési terveknél rendkívül értékes bekapcsolódni a közös gondolkodásba a statikus tervezőnek és a gyártónak is. Ilyenkor ugyanis időben fel lehet tenni a megfelelő kérdéseket, akár olyanokat is, amelyekről a megrendelő azt gondolja, hogy ráér később is tisztázni.
Ilyen pl. az épületet a későbbiekben akarja-e bővíteni, mekkora targoncák közlekednek, milyen teherautók beállását kell biztosítani, napelemeket szeretne-e a tetőre.
Ezen kérdések tisztázása azért is lényeges, mert ha már készült engedélyes terv és leszerződtek egy kivitelezővel, akkor utólag kellene valahogy beleerőltetni a végleges műszaki megoldások költségét a megállapodott keretbe, ami ma már legtöbbször szinte lehetetlen.

Tudatos tervezés=Milliós megtakarítás

Hogyan lehet akár drasztikusan csökkenteni a költségeket?

A statikus a gyártó műszaki támogatásával megadja a „hogyanokat” praktikus, költséghatékony lehetőségekkel, minden részletet feltárva tudja, hogyan lehet megalkotni a szerkezetet a benne ható erők egyensúlyban tartásával.

Két példa, amely alátámasztja a megtakarítási lehetőségeket.
Egy kisebb alapterületű csarnokot függőleges falpanellel, Z150 falszelemennel terveztek meg. A falszelemenek (vagy másképpen falvázgerendák) a pillérek elé voltak helyezve, tartószerkezetileg ez rendben is volt. Ekkor jött a felvetés, hogy hasznos lenne fekvő paneleket alkalmazni. Így a teljes falszelemen-rendszer elhagyható lenne, amelynek költsége 3-4 millió forint körül volt.
Sőt, így a hasznos alapterület is nőtt volna, ami újabb pár millió megtakarítást vont volna maga után. Ez a módosítás nem engedélyköteles és a projekt nem pályázati pénzből épült, tehát a változtatásnak nem lett volna akadálya. Mivel azonban az ötlet későn érkezett, az építészterveket már nem akarták módosítani. Így ez a megtakarítási lehetőség elveszett. Ezért roppant fontos, hogy a statikus és a gyártó a tervezés elejétől részt vegyen a folyamatban.

Egy másik tanulságos helyzet az agrárium épületeinél teremthet nagy megtakarítást. Ezek az épületek általában nagyobb alapterületűek, ezért az apróbb megtakarítások a terület nagyságával arányosan megsokszorozódhatnak.
Ha egy 2000 m2-es épület vázszerkezetének fajlagos (alapterületre vetített) tömege két kilogrammal csökkenthető, az a teljes szerkezetre kivetítve négy tonnával kevesebb acél felhasználását jelenti. Mit is jelent ez gyakorlatban? Azt, hogy a beruházó mai áron kb. tíz milliós nagyságrendeket spórolhat. Nem is beszélve arról, hogy egy környezettudatosabb megoldás jegyében épül meg a kívánt csarnok.

A fenti példák Kovács László statikus, Generál Statika Bt. alapítója és vezetőjének a tapasztalata, aki a Swedsteel kiemelt szaktervező partnere.

Néhány további specialitás, ahol a tudás és az együttműködés, tudatos tervezés meghozza a gyümölcsét:
Nagy belmagasság, széles fesztáv

A nagyobb belmagasság az épület vízszintes irányú alakváltozására van nagy hatással, hiszen egy 7-8m magas csarnoknál már komoly elmozdulások lehetnek, főleg, ha keskenyebb változatról van szó. Ilyenkor gyakran kell tervezni befogott oszlopokat, amelyeket viszont egy speciális, éppen ezért drágább alapozás képes fogadni.

A nagyobb fesztávnál pedig már a tervezés elején érdemes meghatározni az előregyártott szerelési egységek helyszíni toldási helyeit, és rácsos tartók esetében a tartó magasságát is. Hogy miért? Mert kellemetlen meglepetés lehet, amikor kiderül, hogy egy nagyobb elem közúton nem, vagy csak különlegesen drágán szállítható. A gyártmánytervezés során egy-egy készregyártott szerkezeti egység méretének gátat szabhat az egyszerű tény, hogy egyáltalán elfér-e a horganyzó kádban vagy sem (tűzihorganyzott korrózióvédelem esetén).

Híddaru

Ez az az önmagában is jelentős súlyú emelő szerkezet többletterhelést jelent a vázszerkezet és a merevítés számára. Ráadásul nem is kevés hely kell neki. Amikor megvan, hogy mekkora terheket, és milyen magasra kell emelni, utána azt is meg kell nézni, hogy a keretsaroknál, ahol a legkisebb a belmagasság, el is fér-e a daru. A tervekben a kiékelés berajzolását ellenőrizni, pótolni kell. Ennek hiányában a keretsarok nehezen tervezhető gazdaságosan.

Nyitott vagy mozgatható oldalfalak

A mezőgazdasági nyitott-zárt színeknél – mint például bála-, géptárolók és szarvasmarha istállók – minden apró tényezőre gondolni kell tartószerkezeti szempontból.
A szél könnyen alájuk kap, teljesen megfordítva a jellemző, fentről lefelé irányuló terhelést. Az ilyen speciális hatások nyomán keletkező erőhatások kezelése a szokottól eltérő statikai megoldásokat igényel.

Szem előtt a csarnokok

A megrendelő számára kulcsfontosságú, hogy lássa a leendő csarnok terveit. Az AxisVM és a Tekla Structures modellező szoftverek látványos, 3D-s modellezés formájában (videós formában is) megmutatják a leendő csarnokot. Az építtető méretpontosan láthatja, hogy milyen lesz az általa megálmodott csarnok a valóságban.
Pl. Kovács László létrehozott egy bálatárolóról készített modellt, amibe virtuálisan elhelyezett pár munkagépet. A megbízó nem volt biztos benne, hogy lesz elég hely a gépnek, megtekintve a videót, megbizonyosodott.

Gyorsaság és együttműködés

A mindenkinek gyümölcsöző win-win helyzetek megteremtése a cél a megrendelő és a tervező (építész, statikus, tűzvédelem, gépészet, stb.) + gyártó+ kivitelező szakmai együttműködésével, már ez első lépésektől kezdve, hogy a megrendelő elképzelése valósággá váljon, minél optimálisabb megoldással. Érdemes integrálni a gyártó műszaki tudását és a statikus mesterfogásait, és a költségvetésben is kalkulálni az egyedi megoldásaikkal.

A munka így a szakmai összefogással lesz a leggördülékenyebb, legeredményesebb és költséghatékony.

  

Videók:

 3D statikus látvány – könnyűszerkezetes acélvázas csarnok statikus tervek 3D-ben

 Csarnoképítés – könnyűszerkezetes acélvázas csarnokok több kivitel, funkció