A svédacél a mezőgazdaságban is helytáll

Az agrárium és a könnyűszerkezetes Swedsteel acélcsarnokok

A magyar mezőgazdaság és élelmiszertermelés stratégiai ágazat, amely más területekhez hasonlóan nem fejlődhet, nem lehet versenyképes a legfrissebb innovációk integrálása nélkül. Ezt már a gyakorlatban számtalan helyen láthatjuk, gondoljunk csak a modern gépekre, a modern állattartási és öntözési, betakarítási technológiákra, ezekhez a fejlődésekhez elengedhetetlenek a magas színvonalú, korszerű épületek, csarnokok. Ezekere tudnak kiváló megoldást biztosítani a Swedsteel minőségi acélvázas csarnokai.

Tudvalevő, hogy az agráriumban tárolás-feldolgozás során nyerhető a legnagyobb hozzáadott érték. A minőségi tároláshoz pedig megfelelő minőségű épületekre, csarnokokra van szükség, amely a hosszú távú fenntartást, üzemeltetést is gazdaságosan biztosítja.

agrárcsarnok Swedsteel

A funkcionális és technológiai követelmények határozzák meg döntően egy új csarnok kialakítását.
Nincs két egyforma létesítmény, mindig más a méret a helyi telek adottságok, a funkció fontossága a sok szakmai azonosság mellett. Számunkra a Swedsteel-nél a leggazdaságosabb üzemeltetés és könnyű kezelhetőség mellett az a legfontosabb, hogy az épület minden esetben a megrendelők által tervezett funkciót hatékonyan szolgálja. Éppen ezért arra törekszünk, hogy már a tervezés fázisában közösen minél több műszaki és szakmai részletet egyeztetve induljunk el mind a beruházóval, mind a tervező építésszel és statikussal. A sikeres megvalósításhoz a jó anyagok mellett a megbízható, tapasztalt kivitelező partner és vele a közös mérnöki munka elengedhetetlen.

Géptárló agrár csarnok

A könnyűszerkezetes acélcsarnokainknak nagy előnye a minőségi acél alapanyag, a kis súly, a magas fokú előregyártottság, a gyors szerelhetőség és az időjárás-független kivitelezés, esztétikus egyedi megjelenés. Ezenfelül az elkészített csarnokok térbeosztása is rugalmasabban alakítható, és könnyebben bővíthetők, mint például egy hagyományos, falazott épület, ezért a megváltozott funkciókhoz egyszerűen hozzáigazíthatók.

Egy megfelelően előkészített terepen, egy ezer négyzetméteres csarnokot egy hónap alatt kompletten összeszerelnek, tartóvázzal, tető- és falburkolattal, kapukkal, bevilágítókkal együtt. Köszönhető ez a kiváló minőségű, az előre gyártott acélelemeknek, a száraztechnológiának, és a tapasztalt kivitelezői kapcsolatoknak.

Swedsteel mazőgazdaság csarnok

Az agrárium, mezőgazdaság általánosan is az egyik legnagyobb felvevő célcsoportja ennek az építési technológiának és az elmúlt időszakban tapasztalt beruházási hullám fokozta az igényt a könnyűszerkezetes csarnokok iránt. Az agrárszektor számára létrehozott épületeink változatos mezőgazdasági tevékenységeknek nyújtanak teret. A leggyakoribb gazdasági funkciók a különböző gép- és terménytárolás (pl. magtárak, szénatárolók, gépszínek), a növénytermesztés, illetve állattenyésztés és állattartás (istállók, sertéshizlaldák, baromfitelepek), élelmiszer-feldolgozás, raktározás és népszerűek a hűtőházak.

A beruházások finanszírozásáról elmondhatjuk, hogy mind uniós, mind hazai támogatás, mind pedig kedvezményes bankkölcsönt igénybe vevő ügyfelekkel is gyakran dolgozunk együtt. Pontos, műszakilag és szakmailag megalapozott számítások, a precíz és részletes árajánlataink segítik a pályázatos forrást felhasználó beruházókat is, ahol a követelmények rendkívül összetettek. Továbbá tény, hogy a Swedsteel termékeknek pontos műszaki paraméterei és a rendszereik tanúsítványai bárki számára rendelkezésre állnak, és a termékek az egységárakkal együtt is megtalálhatóak az anyagkiírást támogató online és telepíthető szoftverekben, valamint az az Építési Normagyűjteményben, ami a pályázat kiírója számára is garancia, és kivédhetők az alulárazások vagy a túlárazások, tehát megvalósul a projekt átláthatósága.

A referenciamunkákat hosszan sorolhatnánk. Olyan ágazatok kerestek meg minket, mint a szántóföldi növénytermesztők, gabonatermelők, vagy a baromfiszektor,s a sertéstartók, de építtetek már vágóhídi létesítményeket, feldolgozó csarnokokat, hűtőházakat is termékeinkből összeállított rendszerekből. Gyakran dolgozunk felújításoknál is, ahol jellemzően a tetőfedés vagy a hőszigetelt falpanelek cseréje, felújítása, korszerűsítése történik meg, más esetekben bővítés, hozzáépítés.

 

Büszkék vagyunk arra, hogy például Debrecenben egyetemi kutatás-fejlesztési célokra szánt csarnok építéséhez is sikeresen hozzá tudtunk járulni. Az épület oktatási és kutatási funkciót is ellát, ebből adódóan olyan építési módot kellett választani, amely praktikus, korszerű, gazdaságosan és környezetkímélő módon üzemeltethető, higiénikus terepet teremt.
Egy másik szép referenciánk, az agrár szektorban közismert KITE cég megrendelései, akinek 2018-ban Zalaszentbalázson építettünk szerelőcsarnokot és műhelyt, amely kompletten Swedsteel termékekből készült. A megrendelő olyannyira elégedett volt, hogy azóta az eredeti csarnok mását egy másik helyszínen is felépítette és ma is zajlanak további munkák a részére.
Örömmel dolgozunk a hazai gazdákkal, gazdálkodókkal és vállalkozásokkal, akiknek már számos magtárolót, baromfitelepet és sertéshizlaldát, marhaistállót, lovardát és nyitott-zárt színként szalma- és szénatárolót, géptárolókat valósítottunk meg az ország számos területén.
Legutóbbi ezek közül pl. a most elkészült sertéstelep Kapolyban, amely egy több ezer (2 x 3800 m2) négyzetméteres beruházás, valamint például az abai magtároló és a most épülő halmaji gombatermesztő csarnok.

Swedsteel csarnokok az agrárium, mezőgazdaság különböző ágazatai részére – röviden néhány műszaki információ és sajátosság

A tárolók, gépszínek esetében az ún. szigeteletlen, hideg csarnokok jönnek szóba trapézlemezes burkolással. Magtáraknál, annak érdekében, hogy a terményt megóvjuk a páralecsapódástól, antikondenzációs (filces) trapézlemezt javaslunk mindenképpen beépíteni. Ennek lényege, hogy a belső oldalra egy páramegkötő filcréteg van felkasírozva. Ez magába szívja a nedvességet, és megakadályozza a visszacsepegést, így nem károsodik a termény. A magtárolók alapja egy nagy vízzáró, vasalt beton „medence”, amely jól bírja a terménytömeg nyomását és a nehézgépek mozgását, amelyek mozgása egy nagy gazdaságban a nagyobb gépeknél pl. a forduláshoz minimum 20 m belső fesztávot igényel. Ezt a nagy fesztávot a betonhoz épített acélfelépítmény és acél tetőszerkezet tudja biztosítani.

KITE csarnok Swedsteel

Az állattartás számára viszont már hőszigetelt csarnokban kell gondolkodni, ahol mind a tartószerkezetek, mind a burkolatok anyaga agresszív, korrózióval fenyegető környezeti terhelésnek vannak kitéve. Az állattartó épületek esetében nagyon fontos még pl. a hőstressz elkerülése, az ott élő állatok kényelmének és jobb közérzetének biztosítására. Ez ugyanis nagyban kihat a hozamokra – akár a hús mennyiségéről és minőségéről, akár a tej minőségéről legyen is szó.

Például, ha az istállóban magas a hőmérséklet és páratartalom, a jószág kevesebbet eszik, kevesebb húst és tejet ad le. Fontos bizonyos tartástípusnál a természetes fény bejuttatása. Ezért javasolt a bevilágító panelek alkalmazása, amelyeknek az elhelyezését is jól kell tervezni, hogy a bent élő állatoknak szórt fényt biztosítsunk. 

Lovarda swedsteel csarnok

Az ammónia miatt fontos a korrózióvédelem és a megfelelő tisztaság, higiénia, hogy az állatok egészségét megőrizzük, és a fejlődését biztosítsuk – az acélfelületeket, mint például a szendvicspanelt könnyebb tisztítani, hiszen egy vegyszeres mosással ez megoldható.

A tárolási, ipari feldolgozási folyamatok szabályozott klímájú épületeket igényelnek, amelyekben a páratartalom, hőmérséklet optimális értékei szigorúan betartandóak. Ezekre az igényekre messze a könnyűszerkezetes acélvázas csarnokszerkezet és a szendvicspaneles hőszigetelt falak és tetők a legjobb megoldások. Fontos, hogy a tartószerkezetek karcsúsítottak és hőhídmentesek legyenek. További fontos érv, hogy a jó minőségű acélelemek hasznos élettartama rendkívül magas.

raktár és élelmiszerfeldolgozó csarnok

Ha agrárium, mezőgazdaság, akkor fontos szót ejtenünk a rekonstrukciókról és felújításokról, ahol szintén kiemelkedően a legjobb megoldás mind műszakilag, mind gazdaságilag a könnyűszerkezetes acél termékek, falburkolatok és tetők felújításokhoz, bővítéshez, leválasztások megvalósításához. Mivel a súlya kicsi, a szerelése csavarkapcsolatos, ezért a régi tartószerkezetek sokszor jól használhatóak továbbra is alapnak.

http://csarnok.swedsteel-metecno.com/agrar

állattartó telep, sertéshizlalda Swedsteel