DV vázas ipari csarnok renoválása, teljeskörű felújítása mai modern könnyűszerkezetes acél technológiával

Hogyan lehet jól hasznosítani a mindenki által közismert régi DV vázas ipari csarnokokat?

Korszerűsítés, környezetbarát felújítás – újra életrekeltés Swedsteel modern könnyűszerkezetes acéltechnológiával

Mind szakmailag, mind gazdaságilag értékes az alábbi projektünk, amely egy régen megépült, DV vázas (dunaújvárosi vasvázas) ipari csarnok renoválása, teljeskörű felújítása mai modern könnyűszerkezetes acél termékekkel és technológiával.

Hazánkban nagyon sok ilyen rendszerű, régi építésű ipari csarnok van, köztük sok hasonlóan már elavult állapotban, károsodott a burkolata, felújításra szorul. Ez a példa jól mutatja, milyen lehetőség rejlik a régi értékek megóvásával, fenntartásával és a modern acél megoldások beintegrálásával ezen létesítmények újrahasznosításában. A gazdaságosság mellett fontos érv, hogy környezetbarát is, és az, ami elhagyatottá vált, újra élni tud és kiszolgálni a korábbi, vagy akár megváltozott funkciót.

Cél volt megőrizni a meglévő DV váz stabil, még jól alkalmazható teherhordó részét, új technológiákkal újjá varázsolni és az időtálló, tartósságot biztosítani. Hogyan is valósult ez meg?

Az alábbi 1500 m2-es DV vázas csarnok felújítása az egyik nagyszerű kivitelező partnerünk, a Deltaweld Kft. munkáját dicséri, amely egy új élelmiszeripari csarnok létrehozását jelentette.
A meglévő régi csarnok tetejét az időszak közkedvelt gyors burkolatával, azbeszt hullámpalával fedték, amely az idő során több helyen súlyosan károsodott, tönkrement, cserélni kellett. Az acél váz felületvédelme, festése nagyon rossz állapotban volt, nagy felületeken levált, rozsdásodásnak indult.

  • Első lépésben a bontások történtek: a palatetőt természetesen el kellett bontani, ahogyan a megmaradó szerkezetről is el kellett távolítani az alkotóelemeket.
  • Az azbeszt tartalmú régi elemeket veszélyes hulladékként, az előírásoknak megfelelően kellett deponálni és az elszállítását a megfelelő helyre megszervezni.
  • A lecsupaszított acéltartók felületkezelése történt ezután homokfúvással, majd a letisztult felületet tűzgátló bevonati rendszerrel láttuk el.
  • Erre, a megújult fogadószerkezetre került az új Z-szelemen- és falvázrendszer.
  • A tetőre páramegkötő filcbevonattal ellátott trapézlemezek kerültek.
  • Az oldalfalra trapézlemez burkolatot raktunk, hiszen hőszigetelésre itt nem volt szükség.

A különböző épületszegmensekhez a megfelelő profilok, a leggazdaságosabb megoldások kerültek műszakilag betervezésre és kiválasztásra. A meglévő acél vázra, a burkolatok rögzítéséhez szükséges szelemenek és falvázak a Swedsteel gyárából érkeztek pontos méretre gyártva, segítve az optimális lemezkiosztást. A műszaki megoldásokban és méretezésekben a Swedsteel mérnökei nyújtottak támogatást.

Bizony ennél a felújításnál különösen szükség volt a kivitelező és a gyártó hatékony együttműködésére, merthogy a régi elemek eltávolításakor a terhétől megszabaduló tartószerkezetben alakváltozás ment végbe. Erre a geometriára pedig meglehetősen nehéz méretezni: a deformációt le kellett követni.

A kivitelező először új főtartószerkezet építését javasolta, de a felújításra kiírt pályázat kötötte a megrendelőt, ezt az utat nem járhatta. Így a mérnöki munka és a számítások jelentették a megoldást. Ez a következő kihívásban is szükséges volt, amely az épületre előírt tűzvédelmi követelményeknek való megfelelés volt.

A Swedsteel a termékrendszereivel és azokhoz készített mérnöki számításokkal igazolni tudja, hogy az a megtervezett és kivitelezett acélszerkezetek maradéktalanul teljesítik a vonatkozó tűzvédelmi elvárásokat. Természetesen, a tűzvédelmi szempontok mellett a statikai és épületfizikai követelményeknek való megfelelőséget is biztosítani kellett. Mindezt a Swedsteel hitelt érdemlő műszaki dokumentációkkal alá is tudja támasztani, leigazolni. Így a legfontosabb kivitelezési kihívásokat a tartószerkezetre nézve, ezzel kipipáltuk.
A munka további, gyors és látványos része a burkolatok, héjalások elkészítése volt. Ez már közismert, hogy a könnyűszerkezetes, csavarozott, száraz építési technológiával rendkívül gyors.

Az elkészült épület egy része élelmiszeripari hűtőcsarnokként működik, itt a hűtést hőszigetelt konténer boxokkal oldják meg („ház-a-házban” elven). A következő fázisban ezeket telepítik a csarnokba, mostanra az ún. „külső szoknya” rész is elkészült már.

Nagyszerű érzés, hogy a Swedsteel minőségi acél termékei és technológiája az ipari létesítményeink korszerűsítésére kínál megoldást, szeretnénk ezt a technológiát számos hasonló projekten is alkalmazni, és részt vállalni a meglévő csarnokok korszerűsítésében is.

Ez nemcsak gazdaságos, hanem értéktartó, környezetbarát eredményt is jelent.

További érdekes szakmai videók: