Előregyártott szendvicspanel burkolat

Szendvicspanel – a csarnoképítésben egyeduralkodó, multifunkcionális építési termék

Szendvicspanelek előgyártott, kész hőszigetelt tetők és falak – a mai legmodernebb építési technológia legfontosabb terméke.

A szendvicspaneles építkezés a legmegbízhatóbb és műszakilag jelenleg a legjobb építési technológia, amely funkcionálisan és esztétikailag is a legszebb csarnoképületeket hívják életre gyors kivitelezéssel és magas műszaki minőségben, azonnali hőszigeteléssel.

Napjainkban a könnyűszerkezetes ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi épületek falazatának kialakítására vagy a tető fedésére a legelterjedtebben alkalmazott megoldást egyértelműen a szendvicspanelek jelentik. Szendvicspaneleknél két fémlemez (az ún. fémfegyverzet) fogja közre a hőszigetelő anyagot (kvázi „szendvicst” képezve) egy nagyon speciális gyártási technológiának köszönhetően (1. ábra). A hőszigetelés és a fémfegyverzet és a gyártási technológia, az alapanyagok komoly hatással vannak a kész termék minőségére és ezáltal az épület, csarnok élettartamára. Ugyanakkor a hőszigetelés változatossága lehetővé teszi, hogy egy akár egy hűtőházat, akár egy minimálisan fűtött raktárt vagy egy nagy irodát, bevásárlóközpontot valósítsunk meg.

Több gyártó terméke is szerepel a piaci palettán és a kivitelező cégek többsége nagy tapasztalatot szerzett a panelek szerelésében, de ennek ellenére az építtetőnek érdemes nagy körültekintéssel választania a kínálkozó márkák közül, mert nem mindegy, hogy a szendvicspanel – egy összetett építészeti szerkezet részeként – milyen műszaki, statikai, hőszigetelési tulajdonságokat mutat. Minősége tehát jelentős hatással van az épület teljesítményére, biztonságára, tartósságára.

s-panel-wall

Mivel a vásárlókért folytatott verseny, illetve az egyre szigorodó energetikai követelmények miatt a szendvicspanelek körében is innovatív produktumok sora jelenik meg, a szakembereknek fontos nyomon követniük az újdonságokat.

Az iparosított körülmények között előregyártott, szendvics szerkezetű (kompozit) panelek fő funkciója, hogy önhordó (számottevő alátámasztási távolságokat áthidalni képes), hőszigetelt térelhatárolást biztosítsanak. Elvárás velük kapcsolatban, hogy – nagy felületek esetén is – gyorsan és minél egyszerűbben be lehessen szerelni őket.

A szendvicspanelekkel, illetve a belőlük épített térelhatároló felületszerkezetekkel szemben a hatóságok számos műszaki követelményt támasztanak. Bár a prioritások nem azonosak, a gyártóknak és a kivitelezőknek be kell tartaniuk a vonatkozó mechanikai ill. teherbírási (pillanatnyi és tartós), a tűzvédelmi (tűzvédelmi osztály, tűzállóság), a víz-, lég- és párazárási, a hőtechnikai, a korrózióállósági és az akusztikai (hanggátlás, hangelnyelés) paraméterekre vonatkozó előírásokat, továbbá  érvényesíteniük kell a természeti erőforrások hasznosításával kapcsolatos szempontokat is.

A szendvicspanelből készült falazat műszaki teljesítménye függ az elemeket alkotó kétoldali fegyverzet és a hőszigetelő mag (kemény habok, ásványgyapot) tulajdonságaitól, a köztük lévő tapadástól, továbbá a konstrukciós kialakítástól (panelek illesztései, peremlezárások, rögzítéstechnika). Az előzőekben említett műszaki követelményeknek a különböző gyártmányú és típusú panelek eltérő szinten tesznek eleget. Bizonyos anyagok és paneltípusok egyik, míg mások egyéb jellemzők tekintetében előnyösek. Ezért is fontos a konkrét épület tervezésekor körültekintően tanulmányozni a pontos adatokat, elvárásokat, hogy az optimális megoldás születhessen.

A fegyverzetek jelentősége

A szendvicspanelek két oldalán elhelyezkedő, tipikusan profilozott fém fegyverzetek biztosítják a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességet, a korrózióállóságot, erősen befolyásolják a teherbírást, és természetesen megadják a külső megjelenést (profilozás, szín). Ezeket a legtöbb esetben több réteggel bevont, tűzihorganyzott acél lemezekből készítik. Ennek az alapanyagnak az alkalmazása optimális megoldást jelent valamennyi, az előbbiekben felsorolt szempont tekintetében. Speciális, erősen korrózív környezetben alkalmazható alumínium vagy akár rozsdamentes acél anyagú lemez fegyverzet is. A fémek mechanikai és tartóssági tulajdonságaival kapcsolatban az előírások megadják a javasolt, minimális lemezvastagságokat (acél: 0,5mm kívül és 0,4mm belül, alumínium: 0,6mm).

Illesztések

A szendvicspanelekből készült térelhatároló szerkezetek minősége nagymértékben függ a panelek illesztésétől, hiszen csak a megfelelően kialakított csatlakozásokkal biztosítható a teljes felület víz-, lég- és párazárása, amelyet gyári vagy helyszíni tömítések tesznek teljes értékűvé. Különböző horony-eresztékes illesztési eljárások léteznek: a főbb típusokat a vonatkozó termékszabvány (EN14509) konkrétan definiálja. Az illesztés kialakítása jelentős hatással van továbbá a vonalmenti hőhidak csökkentésének, kiküszöbölésének hatásfokára is.

panel-rogzitesek

Kemény hab töltetű panelok

A zártcellás, kemény hab hőszigetelő maggal kitöltött szendvicspaneleknek többféle fajtája létezik a gyártás során felhasznált habosodó anyagok szerint. Ezekre általánosan igaz, hogy kiváló hőszigetelő képességgel (l=0,020…0,024W/mK) és megfelelő nyomószilárdsággal rendelkeznek; továbbá alacsony testsűrűségük (r=38…45kg/m3) miatt kis önsúlyúak. Ez a tulajdonságuk olcsóbb szállítást, könnyebb és gyorsabb kivitelezhetőséget biztosít.

A jelenleg alkalmazott poliuretán (PUR), poliizocianurát (PIR) és fenolhab (PF) mindegyikének van előnyös és hátrányosabb tulajdonsága is. Ezek a különbségek a vegyi összetételek eltéréseiből adódnak. A kémiai variációkkal a fejlesztők elsősorban az anyagok minél nagyobb fokú tűzállóságát kívánják biztosítani.

Ugyanakkor az egyedi égési jellemzők közötti markáns eltérések kiegyenlítődnek,  amikor a habok fém fegyverzetű szerkezetbe kerülnek. Ha megvizsgáljuk, milyen tűzvédelmi osztályba soroltattak ezek a szendvicspanelek, csekély különbségeket találunk: általában PUR hab töltettel „B-s3,d0”, PIR habbal „B-s2,d0”, PF habbal akár „B-s1,d0” osztály is elérhető az EN13501-1 szerint.

Kevésbé ismert, de fontos tudnivaló, hogy az éghetőség szempontjából kedvezőbb PIR habos szendvicspanelek gyártása jóval érzékenyebb, kényesebb technológiát igényel (pl. légbuborék-képződés elkerülése érdekében), mint normál PUR habé. Az utóbbi panelek ezért sokszor stabilabb szerkezetűek, jobb mechanikai jellemzőkkel bírnak. A fenolhab (PF) töltet pedig – a kémiai szerkezete miatt – pontszerű ismétlődő terhelés (pl. emberi közlekedés szerelés vagy karbantartás alatt) hatására hajlamos a morzsolódásra, a porlódásra, ami lemezleváláshoz vezethet. A megfelelő terméket tehát a funkció és az ahhoz rendelt szabványok összevetése alapján érdemes kiválasztani.

Kőzetgyapot töltetű panelok

A fegyverzetek közötti hőszigetelő mag lehet szálas hőszigetelés is, a panel felületére merőleges szálirányban elhelyezve. A leggyakoribb szálas hőszigetelés a kőzetgyapot. Nem éghető – A1 osztályú – anyagként (olvadáspont 1000°C felett) elsősorban a fokozott tűzvédelmi követelmények esetén gazdaságos megoldás. A hőszigetelő képessége jó (l=0,034…0,040W/mK), de elmarad a habos panelekétől. Bár a jelentősebb testsűrűség (r=90…150kg/m3) miatt nagyobb a panelek önsúlya, ugyanakkor megfelelő nyomószilárdsággal és nagyon jó léghanggátlással rendelkeznek. Speciális típusnak számítanak a belső oldalon perforált (kis átmérőjű lyukakkal sűrűn áttört) lemezzel gyártott, kőzetgyapot töltetű szendvicspanelek, amelyeknek kiváló a hangelnyelő képessége. Fontos ugyanakkor megjegyezni és figyelembe venni, hogy a szálas hőszigetelések érzékenyek a nedvességre, ezért párás környezetben az alkalmazásuk nem javasolt.

ref-s-panel-spec

Üveggyapot töltetű panelok (új fejlesztés!)

Újdonság a szendvicspanel gyártásban hőszigetelő magként az üveggyapot használata. Ez, mivel szintén szálas szigetelés, a kőzetgyapothoz sok tulajdonság tekintetében hasonló, bár akadnak olyan különbségek, amik az üveggyapottal készült szendvicspaneleket  is igen versenyképessé teszik a piacon.

Az üveggyapot előállítása a nagy arányban felhasznált újrahasznosított üveg miatt gazdaságos és környezetbarát technológia. Az üveg alapanyag nem éghető, a belőle készülő szendvicspanel szabványos osztálya „A2-s1,d0”.A kőzetgyapotnál kisebb testsűrűség (r=60…65kg/m3)következtében a panel önsúlya kisebb, szállítása és szerelése egyszerűbb. Az eltérő szálszerkezete miatt kismértékben ugyan, de jobb a hőszigetelő képessége is.

Komplett csarnokok és szendvicspanel fedések megvalósításában több tízéves szakmai tapasztalattal támogatja a Swedsteel-Metecno műszaki tanácsadással és helyszíni beruházói illetve tervezői tanácsadással az építkezőket, építettőket.