Magtár, állattartó épületek, géptárolók, borászat, élelmiszer csarnokok – Hogyan kezdjük az építését?

Van pár ezer tonna terménye, a tároláshoz egy új magtár, csarnok lenne szükséges? Állatok hízlalásához, neveléséhez egy állattartó épületre lenne szüksége? A gépeit, szálas takarmányait szeretné biztonságos fedett színben tudni? Feldolgozná vagy csomagolná terményeit, terméseit, egy kis üzem lenne erre a jó segítség?

Az agrárszektor számára létrehozott épületek változatos mezőgazdasági tevékenységeknek nyújtanak teret. A leggyakoribb gazdasági funkciók a különböző gép- és terménytárolás (pl. magtár), növénytermesztés, illetve állattenyésztés és -tartás, élelmiszerfeldolgozás, raktározás.
A funkciónális és technológiai követelmények döntően meghatározzák a csarnok kialakítását. A tervezés, felújítás során törekedjünk, hogy az épületszerkezete a legnagyobb hatásfokkal elégítse ki a benne zajló munka, tárolás igényeit, így nagyon fontos a kivitelezés alatt a különböző építési munkálatok szakembereivel (tervező, gyártó-beszállító, kivitelező) a gördülékeny együttműködés.

Mit tegyünk? Hogyan induljunk el? Ki mit nyújt a bonyolultnak tűnő építési folyamatban?

1. Funkció és méret meghatározása

A csarnoképület kialakítását elsősorban a felhasználási célok határozzák meg, ezért a funkcióból adódik a csarnok mérete és belmagasság, a csarnok belső térelválasztása, vagy például a hőszigetelés iránti igény illetve rá vonatkozó követelmény is. Mindenekelőtt tudnunk kell a hosszt, a szélességet és a belmagasságot, a kapuk számát és méretét.

! Fontos tudni: az épület méreteire vonatkozóan lehetnek szakhatósági kötöttségek (pl. telek beépítési százaléka, homlokzatmagasság, stb.), ezért érdemes már ebben a fázisban építész tervezőt megbízni!

2. Hőszigetelt vagy hőszigetelés nélküli?

Érdemes átgondolni, hogy milyen hőszigetelési igényre van szükségünk, hogy a tárolt gép, termény, vagy adott esetben a bent tartózkodók számára mi ideális?

  • Hőszigetelt – szendvicspaneles, vagy szerelt szerekezetű trapézlemezes
  • Hőszigetelés nélküli – egyrétegű trapézlemezes

Csarnoképületek lehetnek burkolva egyrétegű, hőszigetelés nélküli lemezburkolással (trapézlemezzel), ún. szerelt szerkezetes (helyszínen összeállított) hőszigeteléssel, vagy késztermékként előregyártott szendvicspanellel, amely vastagságtól és kitöltő hőszigetelő anyagtól függően alkalmas lehet hűtött és fűtött épületekhez.

! Fontos tudni: a hőszigetelés anyagát és szükséges vastagságát a hőtechnikai (energetikai) és tűzvédelmi jogszabályi előírások is szabályozzák, emiatt már ebben a fázisban érdemes bevonni szaktervezőt, vagy gyártó mérnöki tanácsadóját a megfelelő típus kiválasztásához!

3. A csarnokgyártó megkeresése, Első műszaki egyeztetés

A funkció és a méret meghatározza az épület szerkezeti rendszerét és kialakítását, amely nem csak a kivitelezés során fontos és nem kizárólag az épület kivitelezési költségeire van befolyással. Az üzemeltetési költségekre ugyanolyan, ha nem nagyobb befolyással bír a szakszerűen betervezett vázszerkezet, a tető és a falburkolatok megoldása és a helyesen kiválasztott építési anyag, termék. Csarnokgyártótól a funkció, méret és hőszigetelési igény alapján egy előzetes árajánlatot, kivitelezési nagyságrendi árat kérhetünk, amely a beruházásunk teljes bekerülési költségét megadja. A Swedsteel tervező és kivitelező partnerekkel is együtt dolgozik, így egy kézből tudja szolgáltatni a komplett megoldást a gazdák felé.

! Azonban fontos tudni, hogy pontos, felelősségvállalással értékelhető árajánlat csak engedélyezési tervek birtokában készülhet!

4. Tervező megkeresése

Csarnok vagy bármilyen épület építése, felújítása esetén is kiemelten fontos, hogy a megfelelő építész tervezővel dolgozzunk együtt. Első hivatalos lépés vele felvenni a kapcsolatot, aki ismerve a jogszabályi és szakmai követelményeket, pontos számításokkal, kalkulációval készíti el a gyártói ajánlat és az Ön elképzelése szerinti végső terveket (vázlatterv, építési engedélyezési terv, tenderterv, kiviteli terv). Széleskörű tervezői kapcsolatainknak köszönhetően szívesen ajánlunk olyan tervezőt, aki Swedsteel agrár csarnokokban tapasztalt.

! Fontos tudni: a tervezésre fokozott hangsúlyt kell fektetni, mert itt dől el, hogy a beruházás összköltsége hol áll meg. Az előre jól átgondolt, műszakilag megfelelően tervezett épület lehet csak hosszú távon gazdaságos.

5. Pontosított árajánlat

Az elkészült tervek alapján részletes gyártói Swedsteel anyag és munkadíj árajánlat készül, amely már a végső beruházási összeg alapját adja.

6. Kivitelező megkeresése

Azt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő szakmai kompetenciával rendelkező kivitelező, szerelő cég kiválasztása. Hiába állnak rendelkezésre a legtökéletesebb és legrészletesebben kidolgozott tervek, hiába vannak a legjobb minőségű építési termékek az építési helyszínen, ha nem megfelelő kezekbe kerül a kivitelezés. A Swedsteel minden esetben kivitelező cégeket, szerelő vállalkozásokat javasol. Velük együtt számos csarnokot felépítettek és garantáltan megvan a szükséges szakmai tapasztalatuk. Így rendelkeznek kellő számú és minőségű referenciamunkával, megvan a megfelelő felszereltségük és képesítésük a projekt megvalósításához.

7. Döntés: megvalósítás és kivitelezés

A funkcióra, méretre tervezett csarnokhoz a beszállítótól az építőanyagok megrendelésével a kivitelezési ütemezés alapján és  a kivitelezővel a megállapodással indulhat a beruházás.

Swedsteel támogatás és szolgáltatások a termékek, csarnokok mellé
Amellett, hogy a Swedsteel gyártócégként a csarnoképület szerkezetének és burolatának minden elemét egy kézből, egy rendszerként kínálja, számos egyéb ponton is segíti a beruházó gazdákat. A legelső lépéseknél nagyságrendi, kiinduló árbecsléssel, majd következő lépcsőként a megfelelő szakmai kapcsolatok biztosításával és az építési folyamat során szükséges műszaki és szakmai támogatással. Így az előre nem látható akadályok és bukkanók is könnyűszerrel vehetők és a végeredmény a gazdálkodó és a beruházó érdekeit tudja szolgálni hosszútávon.

Swedsteel acélvázas könnyűszerkezetes agrárcsarnok, Magtár, gabonatároló építése – Kivitelező Konzolép Kft. 

Swedsteel agrár csarnok, magtár, gabonatároló

A Magtár acél főtartóvázának a felállítása, másodlagos tartószerkezeti elemek szerelése

Magtároló, agrár csarnok - Swedsteel kivitelezés közben

A magtár trapézlemezes tető- és falburkolatának a felhelyezése

Magtár, agrárcsarnok építése

A magtár aljzatának az elkészítése 

Swedsteel agrár csarnok

Elkészült a magtár, és a kész gabonatároló már használatban

A gyors megvalósítást a könnyűszerkezetes építési technológia, a magas műszaki előkészítés, a pontos előregyártás és gyors helyszíni szerelés tette lehetővé.

Az acél könnyűszerkezetes épületrendszerek számos előnnyel rendelkeznek. A szerkezeti rendszer elemei méretpontosan előgyártottak, így szerelésük számottevően kevesebb helyszíni munkát és időt igényel. A milliméter pontosságú előregyártás lehetővé teszi az igénybevételeknek leginkább megfelelő, gazdaságos szerkezet tervezését. Az acél alapanyag a nagy szilárdságának, megbízható anyagminőségének és kis önsúlyának köszönhetően nagy nyílásközök áthidalását, magas szintszámok létrehozását, azaz optimális szerkezeti rendszer kialakítását eredményezi.

Ízelítő és néhány példa a referenciáinkból:

Swedsteel agrár csarnok nyitott szín

Swedsteel agrár csarnok, géptároló és gépszerelő műhely

Swedsteel lovarda agrár csarnok

Magtár, gabonatároló Swedsteel agrár csarnok

Swedsteel gabonatároló és raktár

Swedsteel nyitott szín acél könnyűszerkezetes

Swedsteel állattartó épület

 

További agrár csarnok infromációk