Egyre több cégnél gondolják úgy, hogy modern könnyűszerkezetes acélcsarnokokkal egy komoly üzleti lépést tesznek előre.
Ebben a cikkben olyan projekteket mutatunk be, amelyben a profi szakemberek együttműködése, a szoros szakmai viszony, a bizalom és a minőség felerősítve a technológia adottságait rekordidő alatt hozott sikert, üzleti eredményt.

(1)
Kapacitásbővítés mínusz fokban – Az együttműködés diadala

A hidrogéntechnológiában jelentős szereppel bíró, vezető kompresszortechnológia cég, a Ganzair új csarnok létrehozása mellett döntött. Az új, 1100 négyzetméteres kompresszor-összeszerelő csarnok szép kihívást támasztott a kivitelezők elé. A feladat az volt, hogy meglévő csarnokhoz illesszenek egy új, daruzott épületet, ami komoly odafigyelést és speciális betonozási, illetve kivitelezési megoldásokat igényelt annak érdekében, hogy a folyós talaj miatt a régi szerkezet véletlenül se sérüljön meg.

Az elképzelések megvalósításához a műszaki és szakmai kérdések kezelése azonnali közös tervezői, statikai, gyártói, kivitelezői és tulajdonosi egyeztetéssel, helyzetkezeléssel zajlottak. Ez nagyban segítette a projekt rövid idő alatti minőségi megvalósulását.
A kivitelezés javarészt télen zajlott, mégis sikerült leállás nélkül, kb. 5 hónap alatt megvalósítani a teljes építkezést, ami a -20 fokos hidegben és a kiskunhalasi homokos talajon embert próbáló feladatnak bizonyult. Egy nagy teherbírású szerkezetet kellett építeni, hiszen a csarnokban két, egyenként 30 tonnás darut helyeztek el.

Amikor a kivitelező gondol a jövőre is

A 12,5 méteres magasságú, egyedi acélvázas, könnyűszerkezetes csarnok egy főhajóból áll, ehhez csatlakozik az egyik oldalon egy 4,5 m magasságú félnyeregtetős új csarnokrész, a másik oldalon pedig a meglévő épülethez illeszkedik. A kivitelező gondolt a jövőre is, hiszen a régi épület homlokzatát is felújította. Ennek teherbírását már az egy-két éven belül esedékes komplett tetőfelújításnak megfelelően tervezte meg.

A csarnok vázszerkezetét a Swedsteel az egyik igazán profi szakkivitelező partnerével építette. A vázra Swedsteel szendvicspanelek kerültek a falrendszer és a tetőrendszer részeként, a meglévő csarnokrész felől egyedi tűzgátló homlokzat megépítésével. A komplett csarnokkivitelezés Swedsteel mérnöki és műszaki koordinálással, projektvezetéssel zajlott, aki a gyártási, logisztikai és ütemezési teendőket is garantálta a gyors, problémamentes megvalósításért.

Továbbá az új csarnok kivitelezésénél fontos volt a kiváló láthatóság támogatása bevilágítókkal és üvegfelületekkel, mivel itt precíz műveletsorral történik a kompresszorok összeszerelése, amelyhez csak a mesterséges bevilágítás nem elegendő.

Ami lehetővé tette a sikert

A projekt sikeréhez hozzájárult a kihívásokra való nyitott, kreatív reagálás, a magas szintű együttműködés és a kiemelt figyelem, kiszolgálás.

(2)
Amikor a jó kezdés és felkészülés a minőségi könnyűszerkezetes acélcsarnok létrehozását teszi lehetővé

1150 m2-es könnyűszerkezetes acélcsarnok létrehozásával kívánta bővíteni gyártási kapacitását az ország piacvezető bababútor-gyártója, a Faktum Bútor Kft. Újszentivánon.

A bővítés előtt 2 500 m2-en folyt a gyártáselőkészítés és a gyártás egy régebbi, ipari létesítményként működő tégla-vasbeton épületben. Ott helyezkedett el az iroda és a raktár is. A folyamatos volumenemelkedés új, korszerűbb építészeti környezetet, bővítést kívánt. A tervezést helyi szaktervezőkre bízták, ugyanakkor a Faktumnál végeztek egy német cég bevonásával, technológiai és működési felmérést, amely eredményének köszönhetően tisztában voltak vele, hogy miként működik majd az új egység, hogyan kapcsolódnak a folyamatok, miként történik az anyagáramlás stb., és a jövőben ezt hogyan fogják több ütemben a növekedésükhöz igazítottan továbbfejleszteni.

Értékes információk, amelyek megkönnyítették a tervezést

A bútoripari cégnél pontos specifikációkat tudtak adni a méretekről, az alátámasztási rendszerre vonatkozó igényeikről (a 20-szor 60-as épületben nem lehettek belül tartóoszlopok), a munkatársak számára természetesebb környezetet biztosító bevilágító panelek alkalmazásáról, a tevékenységükből fakadó, fokozott tűzbiztonsági előírásoknak való megfelelésekről, energetikai paraméterekről. Felmerült igényként, hogy a tetőszerkezet legyen alkalmas a napelemek fogadására, illetve egy már meglévő, hagyományos technológiával épült objektumhoz kellett csatlakozni, ami statikai szempontból volt kihívás.

A tervek professzionális megvalósítása

A tartószerkezet és a héjazat megvalósítását a Swedsteel kiváló szakkivitelező partnere oldotta meg. Ők gyártották a főtartószerkezet elemeit. A másodlagos tartószerkezethez szükséges szelemenek és komplett burkolati rendszerek, kiegészítők beszállítása a Swedsteel biatorbágyi gyárából történt.

Milyen szempontoknak kellett megfelelni a termékeknek?

A minőség mellett a szabványoknak és a magas szintű műszaki dokumentációnak. Egy ilyen tűzveszélyességi besorolású üzem esetében, mint a Faktumé, a szó szoros értelmében egzisztenciális kérdés, hogy a homlokzati és tetőburkolati szendvicspanelek tűzálló szigetelőmaggal rendelkezzenek, és a szerkezetek bevizsgáltak legyenek ebből a szempontból is. Ráadásul a Swedsteelnél kidolgoztak egy speciális mérnöki méretezési eljárást, hogy az alrendszert ellenállóbbá tegyék az extrém hőhatásokkal szemben.

2 héten belül felállt a minőségi csarnok „doboz”

A Swedsteel csarnokrendszer minősége mellett hatalmas előnye a gyors összeszerelhetőség. Ehhez hozzájárult az egyes fázisok pontos megtervezése, több előkészítési folyamat párhuzamos futtatása, a termékek percre pontos kiszállítása.
Az eredmény: a már kész alapzatra a szendvicspaneles burkolatokkal együtt két héten belül (!) felállították a csarnokot.

A gyorsaság titka

Mindkét projektnél elengedhetetlen volt a szakmai együttműködés, a profi tervezés és a kifogástalan kivitelezés. Ehhez járultak hozzá a könnyűszerkezetes technológia és a minőségi termékek, amelyek korszerű és időtálló csarnokok létrehozását tették lehetővé.

Swedsteel csarnokok – referenciák, részletek
Swedsteel csarnoképítés: videó