A hűtőház építés alapszabályai

A hűtőházak az általános építészeti elvárásokon kívül speciális igényeket is támasztanak az építőipar felé. Legfrissebb bejegyzésünkben bemutatjuk a legfontosabb szempontokat, melyeket figyelembe kell venni a hűtőipari létesítmények tervezésekor és megválaszoljuk, miért érdemes könnyűszerkezetes hűtőház megoldást választani.

Alapvető kérdések a hűtőház tervezések

 1. Milyen típusú hűtőházat szeretnénk építeni: előkészítőt, hűtőtárolót vagy esetleg technológiai hűtőházat?
 2. Mekkora alapterületű lesz a hűtőház?
 3. Hány alkalmazott dolgozik majd egyszerre az épületben?
 4. Milyen műszaki berendezéseket kell elhelyezni a hűtőházban?
 5. Milyen alapanyagokat vagy termékeket hűtenek majd az épületben?

A kiindulópontok tisztázása után kezdődik csak a valódi kalkuláció:

 • meg kell felelni a hatályos jogszabályi előírásoknak az épület paramétereit illetően
 • komoly építészeti tervet kell készíteni a hűtőházak esetében, ugyanis a technológiai elvárások igen nagyok
 • higiéniai és a szigorú egészségvédelmi előírásokat is be kell tartani
 • a hőszigetelést és a párazárást tökéletesen kell kivitelezni
 • masszív szerkezetű épületre van szükség

Hogyan építhetünk tartós hűtőházat?

A hűtőházak – és egyéb ipari jellegű nagy létesítmények – esetében a hosszú élettartam elérésére kell törekedni. Mivel egy hűtőházban egész évben (egyes zöldség vagy gyümölcsfeldolgozókban lehetnek szezonális esetek) zajlik a munka, így nagy terhelésnek vannak kitéve. Emellett a külső, éghajlati tényezők is hatással vannak az épület állagára.

A könnyűszerkezetes építésmód minden felsorolt kritériumnak megfelelő technológia:

 1. Az acélvázak rendkívüli stabilitást adnak az épületnek, ezért akár 25-30 méter széles fesztávok is könnyen megépíthetők.
 2. A szendvicspanelek nagyon hatásos hőszigetelő térelhatárolást biztosítanak. Ez főként a gazdaságosság szempontjából hasznos tulajdonság: a jobb hőszigeteléssel rengeteg energiát lehet megspórolni a hűtőházakban, ahol állandó szinten kell tartani a hőmérsékletet.
 3. Azért is egyeduralkodó ez a technológia a hűtőüzemi épületek esetében, mert az acél a leginkább korrózióálló alapanyag, amely ellenáll a hűtőházak nedves közegének.
 4. Nem is gondolnánk, de az is igen fontos, hogy a falak és egyben a nyílászárók könnyen tisztíthatók legyenek, melyre a színbevonatos tűzihorganyzott acél anyagú profilok kiválók. Kulcsfontosságú a csatlakozási hézagok megfelelő tömítése.
 5. Azért kell masszív szerkezetű épületeket gyártani ipari célokra, mert van néhány alapvető eljárás, melyeket érdemes betartani a belső terek kialakításkor. A berendezéseket egy sorban és viszonylag rövidre kell tervezni. A személyi közlekedést minimalizálni kell, míg az áruk és a gépek mozgatásának elegendő helyet kell biztosítani. Ha ezeket fontolóra vesszük, akkor optimális elrendezésű hűtőházat építhetünk.
 6. A paneles mód egyik előnye, hogy nagyon gyorsan felhúzhatók monumentális épületek is. Egy 1000 m2-es hűtőház felépítménye akár 2-3 hét alatt felhúzható.
Swedsteel hűtőház felépítményének tervrajza

Swedsteel hűtőház felépítményének tervrajza – Generál kivitelező: Z-DOOR Kft.

A legkülönlegesebb hűtőüzem: technológiai hűtőház építés az élelmiszeriparban

A technológiai hűtőházak az élelmiszeripar feldolgozó és előállító tevékenységeihez kapcsolódnak. Ilyen lehet például a húsfeldolgozás és vágóhidak, baromfiipar, sertésipar, tejüzemek, zöldség- és gyümölcs feldolgozás és a konzervgyártás. Az élelmiszeripari hűtőház építés esetében rengeteg sajátos hűtési technológiát kell eszközölni az épületben zajló tevékenységek miatt, például:

 • a melegen vágott húsok azonnali lehűtése
 • a levágott jószágok hústermékének átmeneti vagy tartós tárolása feldolgozás előtt
 • mirelit élelmiszernek szánt termékek gyorsfagyasztása
 • tejtermékek tartósítása

Az élelmiszeripari hűtőkamrák és hűtőtermek kialakításánál a talajfagyás elkerülését kell megoldani. Azok a talajtípusok, melyek nem vízáteresztők (pl. agyag, kavics, kőzet) alkalmasak talajfűtés nélkül is alapot szolgáltatni hűtőház építésre. Azonban, ha nem áll módunkban a felsorolt talajfajtákra építkezni, akkor a technológiai hűtőházakhoz talajfűtésre is szükség lesz.

A Swedsteel könnyűszerkezetes épületelemek kiválóak az úgynevezett „ház a házban” rendszerek megépítésére. Ez a módszer kedvez a hűtőházak kialakításának, ugyanis a külső térelhatároló felületek (tető és fal) illetve a belső falpanelek között légrés van, így fokozott szigetelésű a csarnok. A már említett tervezési szakasz során pedig kollégáink tervezők ajánlásával tudják megkönnyíteni az építkezés folyamatát.

Swedsteel „ház a házban” hűtőház építés tervrajza

„ház a házban” hűtőház építés tervrajza

Palmigold Hűtőház Z-DOOR Kft. Generál kivitelezésével megvalósult referencia:

 

 

Az alábbi Swedsteel termékek kerültek beépítésre:

 • STR35-F páramegkötő filcbevonatos tetőlemez
 • STW20 falburkolati trapézlemez
 • Z200 tetőszelemen- és Z150 falváz-rendszer

Blogunkban rendszeresen megosztjuk tapasztalatinkat és tudásunkat az ipari jellegű épületek létesítéséről. Ha kíváncsi a könnyűszerkezetes műhelyek előnyeire is, kattintson a linkre!