„Kell egy csapat!”

Idén a saját kapacitásbővítésére épített könnyűszerkezetes csarnokot a Swedsteel szinte teljes termékpalettájának felhasználásával az N-ferrum Kft. Nagykanizsán. A 2006-ban id. Nemes János halálának évében alakult, az ő szellemi, szakmai öröksége jegyében formálódó, kezdetben betonacél szereléssel, gyártással és értékesítéssel foglalkozó, a piac elvárásainak változását folyamatosan szem előtt tartó, bő évtizede acélszerkezeti csarnokok komplett kivitelezésével foglalkozó cég ügyvezetőjét, Nemes Jánost kérdeztük a beruházás és a kivitelezés részleteiről.

Feltételezhető volt, hogy egy ilyen fontos mérkőzésen a Swedsteelnek ismét a csatársorban a helye. Értelmezhetjük ezt úgy, hogy ennek a partnerségnek most sincs alternatívája az Önök számára?

Most sem gondolkodtunk másban, mert bár látszólag azonos területen dolgozunk, azaz acél elemeket gyártunk – a csarnoképítésben más és más a feladatunk. Mi magát a fő tartószerkezetet készítjük el melegen hengerelt, illetve hidegen hajlított elemek összehegesztésével. Biológiai példával élve azt mondhatjuk, hogy mi adjuk a vázrendszert, a Swedsteel pedig a szöveteket. Tőlük származnak a másodlagos tartószerkezet szelemenjei, a teljes tetőzet és az oldalfalakhoz szükséges szendvicspanelek. Mivel már nagyon sok egyedi fémépületet hoztunk tető alá együtt, tudom, hogy ezek prémium minőségű, és nagyon megbízható termékek.

Ez a saját csarnok milyen különlegességeket rejteget?   

Rendhagyó mindenekelőtt a tervezés módja. A beruházásra ugyanis azért volt szükségünk, hogy legyen végre egy olyan üzemünk, amelynek teljes szélességében (ez az esetünkben 17 méteres fesztávot jelent) és 48 méter hosszan darupálya fut. Ezzel az anyagmozgatási módszerrel ugyanis a felére lehet csökkenteni a gyártási időt. Így már akár 8 000 négyzetméteres csarnokok alkatrészei is kikerülhetnek az új üzemünkből. Az első lépésben tehát kerestünk egy professzionális darugyártót. Tőlük kaptuk meg a biztonságos működtetéshez szükséges statikai paramétereket.  Ezek ismeretében kellett megalkotni a műszaki terveket. A gombhoz a kabát szólás alapján, itt a daruhoz készült a csarnok.  És nem is akármilyen teherbírással: mivel belső alátámasztást nem használhattunk, a homlokzati oszlopoknak a tető súlyán túl egy önmagában öt tonnás emelőszerkezetet kell megtartania, amely további súlyokat emel, és – természetesen – mozog is vele. Bár lassan halad, de a fizikából tudjuk, hogy az impulzus a sebesség és a tömeg szorzata. Elképzelhető, milyen erők hatnak vízszintesen is – ahogyan a statika mondja – támadásvonal mentén a struktúrára.

Nem mindennapi a csarnok külleme sem. A bejárati homlokzat élénk, sárga felülete kontrasztban áll az oldalfal antracitjával. Ez elevenséget, dinamizmust ad a látványnak. Még itt, a nagykanizsai ipari park valóban modern környezetében is felhívja magára a figyelmet.  

Pedig ezeknek a csarnokoknak a nyolcvan százalékát is mi építettük. Persze a beruházók igényei alapján: főként a fehér és a szürke elegáns, de – szerintem – már kissé meghaladott kombinációival. Az N-ferrum számára azonban ez az új épület sokkal több, mint egy üzem és raktár. Ez lett az új központunk. Itt kaptak több szinten helyet az irodáink is, itt fogadjuk a partnereinket, ügyfeleinket. És nem mindegy, hogy ezt milyen környezetben tesszük, milyen benyomásokat ébresztünk.  Az imponáló küllemet pedig a Swedsteel termékeinek is köszönhetjük. Szinte a teljes termékpalettájukat beépítettük, ugyanis ennek az épületnek van egy harmadik funkciója is: teljesléptékű termékbemutatóként és referencia épületként is szolgál. A leendő megrendelőink számára a helyszínen mutathatjuk részint az általunk megvalósított tartószerkezetet és a Swedsteel termékeit. Ezek láttán a megrendelők képet alkothatnak, ötleteket kaphatnak a saját csarnokukat illetően is. Közvetlenül megtapasztalhatják, hogyan működnek a Swedsteel legmodernebb, jövőbe mutató termékei egy komplex építészeti kontextusban.

Nézzük a részleteket, a konkrét példákat!

A Swedsteeltől érkeztek a Z- és C-szelvényű acél szelemenek, amelyek a tetőben és az oldalfalakban látják el az ún. másodlagos tartószerkezet funkcióját, ami a térelhatároló burkolatokat támasztja meg és továbbítja a terheket a főtartó acél keretekre. Ezekkel pl. bizonyítani tudjuk, hogy a gyártmányfejlesztés olyan elemeket eredményezett, amelyeknek speciális geometriai kialakítása biztosítja, hogy kevesebb anyagfelhasználás mellet lehessen elérni a megfelelő statikai szilárdságot.

Az épület egy hőszigetelt és egy tárolónak (ún. színnek) használt, hőszigetelés nélküli épületrészből áll. Ez utóbbi tetejére STR45 trapézlemezek és az ezekhez kialakított SBV45 tetőbevilágító profilok kerültek. A gyártási üzemrész tetőszerkezetét a GLAMET PUR 100 szendvicspanellel burkoltuk, a természetes fény beáramlását – ezáltal a pontosabb munkavégzést –  speciális tetőbevilágító panelek biztosítják, amelyek fokozott hőszigetelő képességgel is rendelkeznek.

A bejárati oldal homlokzatát, amely a RAL1023 kódú sárga színben pompázik, függőlegesen szerelt, speciálisan rejtett csavarozású SUPERWALL ML típusú szendvicspanelből alakítottuk ki. Ennek köszönhetően egyetlen csavarfej sem látható a homlokzati felületen, homogén, esztétikus megjelenést nyújt. További érdekessége még, hogy a panelek külső fegyverzete szép gyémánt mintázatú. Ez a formázás egészen egyedi textúrát ad, és garantálja az exkluzív hatást.

Úgy gondoltuk, hogy a „design” elemeket az oldalfalról sem hagyhatjuk le. Ide is a legkorszerűbb szendvicspanel került. A H-WALL 8P paneltípus jellegzetessége, hogy a PUR hab hőszigetelő mag külső oldalán szinuszhullám formájú lemezek vannak. Bár a sík felületű panelekre utólag szerelt hullámlemezekkel eddig is produkálni lehetett ilyen látványt, de a Swedsteelnél ez már előregyártva, szendvicspanel termék formájában elérhető. Ezt egyelőre csak a Swedsteel-Metecno németországi gyárában készítik. Mivel ezeket az elemeket vízszintesen szereltük, az acél kiemelkedései és völgyei a talajjal párhuzamosan futva hosszítják a csarnokot, ha a tekintet viszont föntről lefelé halad, megragadja a formák szabályos ismétlődése.

Az általunk választott acéllemezek vastagsága sem átlagos. A megszokott 0.5-ös méret helyett mi a 0.6-ost használtuk. Ha figyelembe vesszük, hogy a tartóoszlopok közé kerülő profiloknak statikai szerepük is van, amennyiben egyfajta merevséget adnak az egymás melletti tartóelemeknek, azaz stabilizálják azokat, könnyen belátható, hogy a vastagabb anyag ezt a feladatot is megbízhatóbban ellátja. A Swedsteel biatorbágyi gyárából érkezetek továbbá tekercsben az élhajlított elemek előállításához szükséges acéllemezek, továbbá a Caracol márkanevű ereszcsatorna-rendszer és a hófogók is.


Úgy tűnik, hogy egy hipermodern csarnok titkai tárulnak föl előttünk. De milyen építészeti, környezetvédelmi trükköket vetettek be még?

Tényleg apait-anyait beleadtunk. Mivel a hőszigetelés tökéletes, az 500 m2-es gyártó egységben padlófűtést használunk. A villamos energiát a tetőre szerelt, 15 kW teljesítményű napelemek adják. A hő benntartását szolgálja a tárolót az üzemtől elválasztó fal, amely szintén szendvicspanelekből épült. Ennél a 17 méter széles térhatárolónál azonban meg kellett oldanunk, hogy a daru átbújhasson a raktárba és vissza. Ehhez fölül a csarnok teljes szélességében egy másfél méter magas nyílást alakítottunk ki a konzolok átvezetésére. De nem csak a fűtésre ügyeltünk, hanem az árnyékolástechnikára is. Látható, hogy az irodák ablakai fölé napellenzők kerültek. Ezeknek a tartószerkezete a főkaput kívülről keretező acélformában folytatódik. Ez az előtetőnek szánt forma valójában rácsos tartókból áll össze. Eredetileg ez is egy napellenző felületet tartott volna, de olyan jól néz ki önmagában, annyira jól tagolja a homlokzati síkot ez a pergola, hogy meghagytuk „design” elemként. A csarnok egy ipari alkatrésze tehát szinte műtárggyá nemesül, és általában megragadja a hozzánk látogatókat, akiknek, ha már felkerestek minket, az épület tudatos tájolása okán a tárgyalóinkból közvetlenül meg tudjuk mutatni az általunk épített környező csarnokokat. Az ügyfél akár a fotelben ülve rábökhet valamelyikre, mondván, hogy én is valami hasonlót szeretnék. Ezzel az apró trükkel tulajdonképpen a saját bemutatótermünkként tudjuk használni az ipari park objektumait, amelyeken persze a Swedsteel gazdag szortimentjének termékei  is szép számmal  megtalálhatók.

Egy korábbi beszélgetésünk során a csarnoképítés folyamatának ideális formájaként jelölte meg, ha a beruházó, a tervező, a kivitelező és a gyártó már az első lépésektől szorosan együttműködik, hiszen így lehet rátalálni az optimális, ebből következően gazdaságos megoldásokra. Azt hiszem az Ön esetében ezt nem volt nehéz összehozni. De ebből következően sikerült-e megtakarítást elérnie?

Egy átlagos építtetőnél valóban szerencsésebb helyzetben vagyok. Mint évtizedes tapasztalatokkal rendelkező kivitelező, pontosan tudtam, hogy mit akarok. A statikussal, Rezeli Csabával, az RKK Team Mérnökiroda Kft. egyik alapítójával már szintén hosszú évek óta együtt feszegetjük a csarnoképítés határait, és kiváló szakmai viszonyban vagyok a Swedsteel-lel is. Azt a bizonyos megtakarítást viszont ebben az esetben főként Rezeli úrnak köszönhetem, aki olyan csomóponti megoldásokat kínált, amelyek – bár igen nagy szakértelmet és munkát igényelnek – jelentős mennyiségű acélt voltak képesek kiváltani. Gondoljunk csak bele, hogy pl. a rácsos tartószerkezetek – ezeket egyedileg mi gyártjuk – bevetésével elhagyhatóak lettek a tömör gerendák. Igaz, hogy így a tartószerkezet alapanyagai kevesebb költséget jelentettek, de ez nem az a csarnok, amin spórolni szerettem volna: a különbséget mind a Swedsteel elsőrangú profiljaira fordítottam. Szeretném ugyanis az új épület által elérni, hogy a tömegtermékeket azok, a hazai piacon kevésbé ismert újdonságok, innovatív termékek váltsák föl, amelyek az új központunkba is be lettek szerelve.

Ha már a finanszírozásnál tartunk, meg kell említeni, hogy 49 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és magyar állami támogatás, illetve 97 millió forintos kedvezményes bankkölcsön is áll a megvalósítás mögött. Tudjuk, hogy az említett szervezetek nagyon pontos és igényes számításokat, árakat kérnek a bírálathoz. Hozzájárult-e a sikerhez a Swedsteel mindenre kiterjedő, precíz árajánlata?

Ezek a pályázatok rendkívül összetettek. Viszont az a tény, hogy a Swedsteel termékeinek pontos műszaki paraméterei, a rendszereik tanúsítványai és az áraik megtalálhatóak az Építési Normagyűjteményben, a pályázat kiírója számára is garancia. Kivédhetők az alulárazások vagy a túlárazások, tehát megvalósul a transzparencia. Úgy vélem, a Swedsteel partnersége ezen a téren is hasznos volt a számunkra.

183 millió forintról az N-ferrum két év alatt, 2018-ra 766 millióra gyarapította a nettó árbevételét, ugyanezen időszakban a dolgozói létszám 14-ről 22 re nőt. 2019 végéig pedig elérik az egymilliárdos forgalmat. Az igények miatt újabb fejlesztéseket és a jelenlegi kapacitás megháromszorozását tervezik. Mi a dinamikus növekedés titka? Van-e terve arra az esetre, ha – ahogyan rebesgetik – a világgazdaság növekedésének megtorpanása a hazai építőipari piacon is érezteti majd a negatív hatásait?

Lehet, hogy egy műszaki ember szájából kissé romantikusan hangzik, de a fejlődésünk titka elsősorban a bátorság. Közgazdasági alapvetés, hogy a hozzáadott érték növelésével lehet a piacon jelentősebb eredményeket elérni. Azok a nemzetközi és hazai cégek pedig, akik ezt vallják, high-tech üzemeket működtetnek. Ehhez viszont hasonló színvonalú építészeti környezetre van szükségük. Nem verik a fogukhoz a garast, de a milliókat sem dobálják ki az ablakon. A pénzükért jó ár-érték arányt, magas minőséget, tartósságot, gazdaságos épületüzemeltetést várnak el. Ebből következően szigorú és összetett igényekkel jelentkeznek. Nos, nekünk mernünk kell ezeket a feladatokat elvállalni, tanulni, innovatívnak, kreatívnak és időnként akár rendhagyónak lenni.

A KITE megrendelésére 2018-ban Zalaszentbalázson építettünk egy szerelőcsarnokot. Amikor tanulmányoztuk a rendelkezésünkre bocsátott terveket, egyértelmű volt, hogy az abban megadott termékmárkával szemben mi a Swedsteel kínálatából valósítanánk meg a projektet. Bár az újratervezés nagyon sok munkával járt, és a siker sem volt biztos, mertünk egy új dokumentáció alapján árajánlatot készíteni. Sőt! Ennél a csarnoknál a Swedsteel egyedülálló számítási módszere alapján mertünk olyan, stabil struktúrát kialakítani, ahol a szelemenek nem igénylik a tűzgátlóval történő lefestést. És – bár az engedélyezésért és az műszaki átvételért felelős hatóságokat általában nehéz meggyőzni az ilyen egyedi módszerek hitelességéről – mertünk ezzel a gazdaságos megoldással előállni. Az eredmény? A szakértők elismerően fejet hajtottak, a megrendelő pedig olyannyira elégedett volt, hogy már építjük is az eredeti csarnok mását. A jó munka újabb megrendeléseket hoz.

Ha viszont a felkérések megfogyatkoznának, arra az esetre éppen az N-ferrum új, saját csarnoka a stratégiai válasz. A beruházással ugyanis elébe mentünk egy ilyen bekövetkezhető fordulatnak, mert azáltal, hogy a felére csökkentettük a gyártási időt, növekedett az árrés. Amikor esetleg majd kevesebb munka adódik, mi rugalmasak tudunk lenni az árak tekintetében, a profitabilitás megőrzésével.

Ehhez az egészhez ugyanakkor a cégen belül elkötelezett szakemberekre, a vállalatközi viszonyokban professzionális és invenciózus mérnökökkel rendelkező tervezőirodára és egy megbízható beszállítóra is szükség van. Szóval, ahogy Minarik Ede is megmondta a Régi idők focijában: ”Kell egy csapat!”. Ez a mi formációnk pedig, amelynek a Swedsteel mindig is szerves részét fogja képezni, mostanában igen gólerős együttesnek bizonyul.

További szakmai projektcikkek és partneri beszélgetések – Olvasson bele!:

Swedsteel kivitelező Dryvit-Profi Kft. vezetőjével beszélgetés
4000m2-es gyártócsarnok megvalósítása, kivitelezési érdekességei – beszélgetés a projektről a Stabil Kft-vel
Swedsteel beszélgetés Kocsis és Tsa kivitelező partnerünkkel
Swedsteel kivitelező egyik szép projektjéről beszélgetünk – 5600m2-es duplahajós alpanyag és készáru raktár

Swedsteel ipari csarnokok
Swedsteel agrár csarnokok
Swedsteel szakmai tudástár