Acélvázas könnyűszerkezetes csarnokok - Swedsteel

Hagyományos acélvázas csarnokok/ ezertől több tízezer négyzetméterig

Könnyűszerkezetes csarnokok – minőségi, tartós, gazdaságos megoldás testreszabottan

Nagy méretszabadság: 1 000 m2-től több 10 000 m2 alapterületig
Széles funkcionalitás: ipar, kereskedelem, logisztika, mezőgazdaság és szolgáltatás
Egyedi igényekre tervezett, testreszabott kivitel
Esztétikus megjelenés, építészeti szabadság

Az utóbbi években jelentős szemléletváltás történt a hazai építőipari beruházók, építtetők körében, akik egy új cég működéséhez vagy éppen egy meglévő vállalkozás bővítéséhez új ipari épület- ill. csarnok beruházásában, fejlesztésében gondolkodnak. A korábbi szokásokhoz képest körültekintőbbek és a szakmai szempontokat alaposabban mérlegelik hosszútávú, tartós, minőségi és gazdaságos megoldást keresve, amely a lehető legmagasabb színvonalon szolgálja ki a leendő funkciókat, munkafolyamatokat.

Ezen minőségi, szakmai és műszaki érdeklődések, beruházások kielégítésére kínálja acélvázas könnyűszerkezetes csarnokait (~1000m2-től a több 10 000m2-es alapterületig) a Swedsteel.


Swedsteel acél csarnokok

A Swedsteel könnyűszerkezetes csarnokrendszerek a folyamatos szakmai fejlesztésnek köszönhetően a lehető legmagasabb színvonalon szolgálják ki az igényelt gazdasági tevékenységeket, funkciókat, technológiákat. Az innováció során az építtetők egyedi igényei, elvárásai ötvöződnek a Swedsteel technológiai újításaival, testreszabott megoldásaival.
Ennek köszönhetően a beruházók, a tervezők és a kivitelezők is szívesen dolgoznak ezzel a komplex, ugyanakkor nagyon sokrétűen alkalmazható megoldással, rendszerrel.

  • Acél alapanyag: nagyszilárdságú, tartós, környezetbarát, újrafelhasználható, univerzális építőanyag
  • Egyedi, professzionális tervezés: optimalizált, magas teherbírású, biztonságos, mégis gazdaságos szerkezetek
  • Tető- és burkolati termékek, rendszerek széleskörű választéka: változatos építészeti megjelenés, funkcióhoz igazított, gazdaságos szakmai megoldások
  • Könnyűszerkezetes, szerelt technológia: gyors kivitelezés, időtakarékos megvalósítás, egyszerű karbantartás

A leendő funkcióhoz való harmonikus illeszkedés annak köszönhető, hogy a Swedsteel ~1000m2 fölötti csarnokai olyan mérnöki-építészeti struktúrák, ahol az alrendszerek átgondoltsága, variabilitása, egymáshoz való flexibilis viszonya adja a változatosságot és a szükséges egyediséget.
A vállalat az acél főtartószerkezetek, a tető- és falburkolati rendszerek, illetve a kiegészítő komponensek terén széles megoldással, kínálattal rendelkezik. A megrendelő elvárásai, a leendő épület használatának módja, a telepített technológia, a környezeti adottságok, az esztétikai igények, a műszaki és biztonsági előírások, a tervezői elképzelések összetett feltételei határozzák meg az adott csarnoképület végleges műszaki eredményt. Az optimális térkialakítást pl. a fesztáv és belmagasság tekintetében egyedülállóan szabad méretek teszik lehetővé. A vízszintes és függőleges belső térelhatároló szerkezetek egyaránt tetszőlegesen alakíthatók, hiszen a csarnok méreteire (szélesség, vállmagasság, hossz) gyakorlatilag nincs korlátozás.
A Swedsteel cég munkatársai, megismerve az építtető, beruházó konkrét igényeit, elvárásait, a funkciót, méreteket, építési helyszínt és adottságokat, színeket stb., elkészíti a legoptimálisabb javaslatát a komplett csarnoképület tekintetében. Igény esetén a szerelésben, kivitelezésben, vagy akár kulcsrakész komplett megvalósításban is segítséget nyújt, szoros együttműködésben lévő, minőségi munkát végző partnercégei révén.


Acél főtartó, teherhordó vázszerkezet

A Swedsteel csarnokok teherhordó vázszerkezete minden esetben a vevői igényeket (pl. funkció, méretek, homlokzati megjelenés, színek) és a műszaki követelményeket (pl. hőtechnikai, tűzvédelmi, stb.) optimálisan kielégítő, egyedi tervezésű acél tartószerkezetek. Az alkalmazott acél alapanyagok, a kidolgozott statikai ill. szerkezeti rendszerek rugalmas tervezést és változatos építészeti megjelenést tesznek lehetővé.

A főtartószerkezet leggyakrabban acél síkbeli keretek egymás utáni sorolásával és összemerevítésével létrehozott, térbelileg merev teherhordó rendszer. A közbenső keretek fő típusai:

  • melegenhengerelt szelvényekből (IPE, HEA, RHS profilok) készülő keretek, amelyek egyszerű gyártástechnológiát igényelnek, és kisebb csarnokméretek esetén előnyös;
  • lemezekből kivágott, hegesztett, változó keresztmetszetű, I-szelvényű keretek, amelyek a legjobban optimalizált és leggazdaságosabb megoldást adják nagyobb épületméretek esetén;
  • rácsos főtartós keretek, amelyek szintén alacsony önsúlyú, optimált szerkezetet eredményeznek, de figyelembe kell venni a nagyobb szerkezeti magasság hatását a funkcióra.

További, speciális szerkezeti megoldást jelentenek például a többhajós keretszerkezetek, a daruzott csarnokok, a többszintes keretek, a mellékhajós szerkezetek, stb. Gyakorlatilag bármilyen építészeti elképzelés és funkcionális igény megoldható a Swedsteel acél szerkezetekkel!


Tető- és falburkolatok – burkolati rendszerek

A könnyűszerkezetes Swedsteel csarnokok tető- és falburkolati alrendszerei szintén változatos megjelenést és műszaki megoldást nyújtanak.

A legegyszerűbb csarnokburkolatok az egyrétegű trapézlemezes tetőfedés és falburkolás, amellyel hőszigetelési igény nélküli funkciók szolgálhatók ki (pl. géptároló színek, hidegraktárak, terménytárolók, stb.). Az ilyen csarnokoknál fontos, hogy a külső és belső légállapotok különbsége miatt bizonyos időszakokban elkerülhetetlen, hogy az acél trapézlemezek belső oldalán párakicsapódás, kondenzáció jelentkezik. Ez egyrészt a bent tárolt anyagok szempontjából lehet fontos, másrészt tartóssági kérdés is, mert az acél szerkezeti és burkolati elemeket nem szabad tartós nedvesség hatásának kitenni. Erre a problémára ad egy lehetséges megoldást a trapézlemez belső oldalán páramegkötő filcréteggel gyárilag ellátott tetőprofil, amely kapacitásának megfelelően megköti a kicsapódó párát. A belső tér kiszellőztetéséről ilyenkor is gondoskodni kell!

A kisebb hőszigetelési követelménnyel rendelkező csarnokok esetén megfelelő, gazdaságos burkolati rendszer a kétrétegű trapézlemezes, rétegekből (fóliák, hőszigetelés) helyszínen kivitelezhető ún. szerelt szendvics tető- ill. falburkolat. A trapézlemezek között szálas hőszigetelő anyag és távtartó elemek helyezkednek el (tetőszelemenek, falvázgerendák vagy külön távtartó gerendák). Utóbbi távtartó elemek hátrányos következménye az ún. vonalmenti hőhídhatás, amelyet a külső oldalra elhelyezett hőhídmentesítő szalagokkal csökkenteni lehet, de teljesen kiküszöbölni nem.

A rétegekből összeállított rendszerek között meg kell említeni a magasbordás teherhordó trapézlemezes, lágyfedéses hőszigetelt tetőfödémet. Ez a tetőrendszer elsősorban a nagy alapterületű, lapos (vagy nagyon alacsony hajlású), hőszigetelt tetők esetén népszerű (pl. logisztikai központok, kereskedelmi csarnokok, nagyméretű gyártó csarnokok, stb.). Ennél a megoldásnál a lépésálló hőszigetelést a magasprofilhoz rögzítő kötőelemek már csak pontszerű hőhídhatást gyakorolnak, amely révén az eredő hőszigetelő képesség magas szintűre is tervezhető, kivitelezhető.

A legfejlettebb és legjobb hatásfokú hőszigetelő csarnokburkolatot a jelenlegi építőipari gyakorlatban az előregyártott szendvicspanelek jelentik. A tető- és falpanelek különböző fegyverzetekkel és hőszigetelő maggal (poliuretán, kőzetgyapot) állnak rendelkezésre, amelyek közül mindig kiválasztható az adott célra optimális, funkciónak és műszaki követelményeknek egyaránt megfelelő típus.


Kiegészítők, tartozékok

A könnyűszerkezetes építéstechnológia fő elemei, komponensei (tartószerkezeti szelvények, trapéz- és szinuszlemezek, magasprofilok, szendvicspanelek) önmagukban nem elegendők a komplett csarnokszerkezetek, burkolati rendszerek kivitelezésére. Számos olyan segédanyagra, tartozékra, kiegészítő termékre van szükség, amely biztosítja a szerelt jellegű épületszerkezetek 100%-os készültségét, biztosítva az elvárt funkcionális és műszaki követelményeknek való hosszútávú megfelelőséget (pl. vízzárás, légzárás, rögzítéstechnika, peremlezárások, szellőzés, stb.).

Ilyen fontos kiegészítők például az ereszcsatorna elemei, a kötőelemek, csavarok, az élhajlított szegélylemezek, a tömítőprofilok, szigetelőcsíkok, az építési fóliák, stb. A Swedsteel cég ezen kiegészítő termékek teljes választékát kínálja.


A Swedsteel csarnokok alkalmazhatósági területei

Ahogyan a természetben, úgy a műszaki életben is azok bizonyulnak a leghatékonyabb rendszereknek, amelyek stabilitását pont a flexibilitásuk és az alkalmazkodó képességük adja. A Swedsteel termékek minőségi, műszaki, testreszabhatósági jellemzői alapján elmondható, hogy belőlük nem építészeti sztereotípiák, hanem minden esetben az elvárt funkciót a legmagasabb szinten szolgáló csarnokok készülnek a megrendelő egyedi igényei alapján úgy, hogy közben megfeleljenek a vonatkozó rendeletekben megszabott, legszigorúbb biztonsági, műszaki előírásoknak, továbbá a vízelvezetési, hő- és hangszigetelési, párazárási, légzárási, akusztikai, tűzvédelemi és teherbírási paramétereknek egyaránt.

A csarnokok gyártása, megvalósítása a Swedsteel tervekben, műszaki javaslatokban és ajánlatban megadott egyedi specifikációk alapján történik. A tartószerkezetek, a tető- és falburkolatok, a kiegészítő elemek formákban, méretekben, funkcióban, teherbírásban és a burkolatok természetesen még színekben is a beruházó, vevő elképzeléseit valósítják meg.

A méretszabadság a Swedsteel-lel valóban korlátlan távlatokat nyit: néhány száz m2-től a több tízezer m2-es alapterületig.

Számos üzleti területre, mint gyártás, raktározás, logisztika, kereskedelem, agrár tevékenység, sport stb. példaként bemutatott csarnokok mintatervei és bemutató videók adnak ötletet és segítenek a kiindulásban, tervezés megkezdésében.

Ajánlatkérés

Videók

Böngésszen filmjeink között!

Referenciák

Tekintse meg!

További projektek

Ismerje meg cikkeinkből!