Modern borászat könnyűszerkezetes csarnokban – Swedsteel

A magyar borvidékre gondolva mindenkinek a takaros présházak és a labirintusszerű borospincék jutnak eszébe. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy borászat nemcsak a föld alatt működhet sikeresen. Ám ahogy a mezőgazdaság többi területén, – raktárak, zöldség- és gyümölcsfeldolgozók, géppark -, úgy egyes esetekben, a borászatban is lehetséges a téglaépületek kiváltása könnyűszerkezetes csarnoktechnológiával. Írásunkban bemutatjuk, milyen előnyei lehetnek az acélcsarnokban működtetett borászati üzemeknek.

Hőmérsékletszabályozás a borászatban

A borkészítésben létezik egy mágikus szám, amelyet minden borászat kőbe vés: 12,77 Celsius fok. A szakemberek szerint ez a hőmérséklet a legkiválóbb a tökéletes borok elkészítéséhez, ugyanis ez az érték közelíti meg legjobban egy természetes barlang temperatúráját. Kezdetben nehéz volt ezt a hőfokot elérni és szinten tartani a borospincékben, napjainkban viszont már komoly hőmérsékletszabályzó technológiát alkalmaznak, hogy minél jobb évjáratokat tudjanak termelni.

borászati üzem

Az oxidatív, testes borokat fahordókban erjesztik, ellentétben a reduktív borokkal

A hőfokszabályzós erjesztő acéltartályok elterjedésével a felszíni borászat üzemek is megjelentek ebben az igen szerteágazó szakmában. A szakszóval reduktív bornak nevezett könnyed és gyümölcsös vinkó termeléséhez már nem előfeltétel egy borospince kialakítása. A tartály a megfelelő hőmérsékleten, oxigéntől elzárva tartja a bort, és a technológia irányított erjesztésre is lehetőséget ad. A jó reduktív borok előállításában azonban az épület hőszigetelése is szerepet játszik. Ha az épület hőmérséklete kiegyenlített, akkor az erjesztőtartályok munkáját is megkönnyítjük.

Ilyen esetekben a földalatti pincék helyett a kiváló hőszigetelésű, szendvicspaneles csarnokok alkalmazhatóak. Mivel az évszakok és a mindennapok időjárási viszontagságaival szemben kitűnő megoldás a kész, előregyártott hőszigetelt szendvicspaneles tető- és falrendszerek. Remekül ellenállnak a hidegnek, a fűtési költségeket csökkenthetőek és az állandó kívánt hőmérséklet megtartását nagyszerűen segíti, támogatja.

acélvázas csarnok borászat

Erjesztő tartályok borászati csarnokban reduktív borok készítése során

Épülő szekszárdi modern borászat Swedsteel által szállított hőszigetelt szendvicspanellel

Épülő szekszárdi modern borászat Swedsteel által szállított hőszigetelt szendvicspanellel

A modern borászati csarnokok előnyei

Egy hagyományos borospince esetében a szőlő feldolgozása a présházban, míg a bor elkészítése és tárolása a pince mélyén zajlik. Egy nagy fesztávolságú és többszáz négyzetméteres borászati csarnokban azonban adott a lehetőség egy univerzális akár többszintes borászati üzem létesítésére is. Milyen borkészítési lépések férnek el egy könnyűszerkezetes borászati csarnokban?

  • A szőlőfeldolgozás munkafolyamatai: a szüret után a szőlőfürtök bogyózása és zúzása veszi kezdetét daráló, zúzó és magozó gépek segítségével.
  • Préselés: a cefrévé alakult zúzott szőlő sajtolása történik présgépekkel, így megszületik a must.
  • A must erjesztése: a reduktív borok erjesztése acéltartályokban.
  • Érlelés
  • Palackozás és címkézés

Belső térelválasztással a felsorolt funkciók egy acélcsarnokon belül is jól elhatárolhatók egymástól, de a leszüretelt szőlő és a félkész borok mozgatása is energiatakarékosabb.
A könnyűszerkezetes technológia (acélváz+szendvicspanel) segítségével a belső hőszigetelt válaszfalak is könnyedén megvalósíthatóak.

A borászat létesítményének tervezésekor pedig nem árt a borászatban használt gépek és eszközök tárolására is gondolni. A szüreti edények, mint a puttonyok és dézsák nem jelentenek túl nagy problémát, de a több méter magas bogyózó-szüretelő kombájnoknak és traktoroknak akár egy melléképület is szükséges lehet. Ezeket érdemes úgy tájolni, hogy a kapu a szőlő fele mutasson, így megkönnyíthetjük a ki- és beállást.

Borászati csarnok időhatékonyan

Nem utolsó szempont, hogy a könnyűszerkezetes csarnokok felépítménye akár 5-8 héten belül is elkészülhet, ugyanis az alapra csavaros kapcsolatokkal felállításra kerülnek daru segítségével az acél főtartókeretek, ezután a keretekre a szelemenek, amelyre rögzítik a kész hőszigetelt szendvicspaneleket.
Ez a gyors megvalósítás kifejezetten előnyös érv lehet például induló borászat vagy a növekvő, nagyobb kapacitást igénylő, bővülő borászatok esetében.

Egy Swedsteel könnyűszerkezetes borászati csarnok megépítése képekben, amelyet szekszárdi régióban épített a Swedsteel legjobb kivitelezőinek egyike, a Volton-Bau Zrt.

borászati üzem modern technológiával

Alapozás és utána az egyedi acél főtartó keretek felállítása

modern könnyűszerkezetes borászat építése Swedsteellel

Másodlagos teherhordók (Swedsteel Z-C gerendák) szerelése, téglafalas homlokzat építése

Modern könnyűszerkezetes borászat Swedsteel

Szendvicspanel (Swedsteel-Metecno hőszigetelt panelek) szerelése történt a tetőre és falra

Könnyűszerketes acélcsarnok építése borászat részére

A borászati üzemen az utolsó munkálatok zajlanak

Ajánljuk figyelmébe a hűtőház építésről szóló cikkünket is!

További Swedsteel csarnok információk agrár csarnok témában!