„Nem alvállalkozóink, partnereink vannak!” – beszélgetés kivitelező partnerünkkel

Közös szemléleten alapuló, gyümölcsöző együttműködés jellemzi a könnyűszerkezetes építőanyagok specialistájának számító Swedsteel Kft. és a debreceni Dryvit Profi Kft. kapcsolatát. Az utóbbi cég alapítóját és ügyvezetőjét, Bana Lászlóval beszélgettünk a sikeres kooperációról és a cég eredményeiről, szemléletéről.

A Dryvit Profi kivitelező vállalat referenciáinak sorában  az építőipar legkülönbözőbb területeiről  vannak feltüntetve igen jelentős  munkáik. Honnan mégis a hőszigetelésre utaló név?

Annak idején még alkalmazottként nagy volumenű építőipari beruházásokat menedzseltem. A főállás mellett maradt némi szabadidőm. A cég szakmunkásaival ezért hétvégenként elvállaltuk családi házak, villák szigetelését. Amikor 2010-ben úgy döntöttem, hogy már csak a saját kivitelező cégemmel foglalkozom, addigra ez a név a megbízhatóság és a minőségi munka védjegye lett Debrecenben és a környékén. Szóval, amolyan „trademark”-ként a mai napig meghagytam, holott a szigetelés a tevékenységünknek most már csupán 1-2 százalékát adja.

Kétszer is Építőipari Mesterdíjjal tüntették ki a céget. 2017-ben a debreceni Árpád téri templom felújításáért, 2015-ben pedig egy 180 tonnás présgép alá készített, egyedi, milliméteres pontosságú vasbetonszerkezetért. Gazdag palettájukon egyházi és középületek, irodák, panelfelújítások, továbbá szép számmal gazdasági felhasználású csarnokok. Mikor és hogyan került látóterükbe a könnyűszerkezetes technológia?

Mivel már volt tapasztalatunk a gazdasági funkciójú objektumok megvalósításában, pár évvel ezelőtt a lakásépítési piacon visszahúzódtunk, és a nagyobb beruházók megrendeléseire kezdtünk koncentrálni.  Debrecen dinamikus fejlődése nyomán egyre többen kértek fel vasbetonvázas és acélszerkezetes struktúrák kivitelezésére.  Jöttek az angol és német beruházók megrendelései is. Ezek az összetett projektek, illetve a nyugat-európai üzleti szemlélet új tapasztalatokkal és gyakorlatokkal gazdagította a Dryvit Profit. Rájöttünk, hogy szerteágazóbb szolgáltatások biztosítására van szükségünk. Ezek pedig jóval túlmutatnak az építőiparon, hiszen míg az adott projekt megvalósul, mi irodát, lakást adunk a megrendelő cég munkatársainak, de még  a család  magyarországi beilleszkedésével kapcsolatos, hivatalos ügyek intézésében is közreműködünk. A proaktivitás – manapság divatos kifejezés – tehát nálunk nem üres szlogen. Szándékaink szerint tisztességes csarnokok megépítésében ölt testet, amelyeknél a tervezéstől vagy a már adott tervek adaptálásától az épület utóéletének követésén keresztül egészen az üzemeltetésig, azaz a processzus minden lépésénél lehet ránk számítani, ahogyan az ilyen jellegű épületek esetében mi is számolunk az acélszerkezetekben rejlő, sokoldalú lehetőségekkel és persze az olyan profi gyártókkal, mint a Swedsteel. A könnyűszerkezetes technológiának pl. a nagy belső térigény, nagy fesztávolságú csarnokok esetében nem látjuk az alternatíváját.

A Dryvit Profi dolgozóinak száma évről évre gyarapszik. Most 120 alkalmazottja van. Hasonló az éves árbevételük alakulása is: 2019-re már 15 milliárdot prognosztizálnak. Mi az erőteljes és biztos növekedésük titka?

Az építkezések körüli anomáliák gyakori beszédtémát adnak Magyarországon. Egy-egy akadozó, problémákkal terhes családiház-építésére házasságok mehetnek rá. Egy rosszul kivitelezett, a funkcióját ellátni nem képes csarnok vállalkozást dönthet romba. Az építtető és a kivitelező viszonyát gyakran végletes feszültségek mérgesítik el. Az én véleményem ezzel szemben az, hogy az építésben mint alkotó, újat létrehozó folyamatban természeténél fogva meg kell jelennie az öröm érzésének. Szerencsés esetben az összes szereplő részéről, mert egy túl stresszes szituáció rendre a hatékonyság rovására mehet, ha a kivitelező nem a megfelelő attitűdöt választja. Hogy ez a döntés pedig csupán elhatározás kérdése, jól szemlélteti az alábbi példa.

A Thyssenkrupp, amely főként a járművek kormányrendszerének biztonságát növelő termékeket fejleszt és gyárt, Brazíliától Németországon keresztül Kínáig rendelkezik telephelyekkel: „high-tech” világcég. 5000 m2-es  csavarrugó- és stabilizátor gyártó üzemüket  vasbeton pillérekre támaszkodó acélszerkezetből mi, mint kivitelező vállalat, bővítettük egy nemzetgazdaságilag is kiemelt beruházás keretében Debrecenben.

Thyssen Dryvit csarnok

Próbatétel volt hogy  – az eredeti tervektől eltérően – az építkezés megkezdése után a megrendelők a leendő üzemükkel kapcsolatban jelentős technológiai bővítésről döntöttek. Ezeket az új, menetközben jelentkező igényeket megfelelően sikerült a kivitelezésben rugalmasan lekövetni.

A szerződésben foglalt – egyébként is szűkre szabott – határidőre egyetlen hiba nélkül adtuk át az objektumot egy olyan szervezetnek, amely minőségi kérdésekben nem ismer pardont. Azóta is tartjuk a kapcsolatot. Mondhatni baráti viszonyban vagyunk. Ezalatt persze nem valamiféle bizalmaskodást, hanem korrekt, közös cél vezérelte emberi kapcsolatot kell érteni. Az átadás után minden egyes olyan cégnek, akik felkérésünkre közreműködtek, köszönőlevelet írtunk. Mi ugyanis nem alvállalkozókkal dolgozunk: nekünk partnereink vannak. Ők azok, akik perspektívát látnak bennünk, akiknek nem kell a hátuk mögé nézniük, ha velünk állapodnak meg, akiknek nem okozunk késést, veszteséget, és akik viszonzásul minket fognak ajánlani a kapcsolatrendszerükben mind a hazai, mind nemzetközi téren.

swedsteel csarnok debrecen

Debrecenben – igaz kisebb méretekben – másik, kutatás-fejlesztési célokra szánt csarnokot is átadtak. A Debreceni Egyetem Agrártudományi szervezeti egysége rendelt Önöktől egy kísérleti sertés- és baromfi-állatházat, továbbá egy mintafeldolgozó épületet, amit a Swedsteel-lel együtt valósítottak meg. Milyen speciális kihívásokkal szembesültek a munkálatok során?

A tervezett épület oktatási és kutatási funkciót is ellát. Olyan összetételű tápanyagokon dolgoznak a baromfik és sertések számára, melyek állati végterméke a lehető legkisebb mértékbe károsítja a környezetet. A másik cél, hogy ezeknek az adagolásával igazoltan biztonságos és jó minőségű állati eredetű élelmiszert lehessen előállítani, mindezt a jószág számára élhető és megfelelő környezetben. Ebből következően olyan építési módot kellett választani, amely praktikus, korszerű, gazdaságosan és környezetkímélő módon üzemeltethető, higiénikus telepet teremt. Egyértelmű volt, hogy régi partnerünk, a Swedsteel svédacél anyagait fogjuk használni a szelemenektől a homlokzati és tetőburkolati rendszerekig. A konkrét termékeken túl ők ajánlották azt az eljárást is, amely a kisebb fesztávú csarnokok építését teszi sokkal gazdaságosabbá. Olyan, speciális geometriájú „C” szelvények használatát javasolták ugyanis, amelyek a nagy csarnokoknál a másodlagos tartószerkezet elemei, de az innovatív csomóponti kialakításoknak köszönhetően itt magát a főtartószerkezet adják biztonságosan. Kisebb anyagfelhasználás, alacsonyabb költségek.

A Swedsteel bevonását indokolta az is, hogy egy állattartó telepen az átlagosnál magasabb páratartalommal és fokozott ammóniaterheléssel kell számolni. Ezt meg csak a horganyzott acél bírja. Viszont ebben a különböző gyártóknál jelentős különbségek mutatkoznak.

A Swedsteel a jelölt igények függvényében egyértelmű adatokkal alátámasztott és minőségi tanúsítványokkal rendelkező terméket ajánlott az adott célra. Ezek a piacon nem a legolcsóbbak, viszont profi munkák, akár dupla élettartammal.  Mi a kültérben fokozottan igénybe vett szerkezetekhez csak a Swedsteel  önhordó burkolati termékeit, trapézlemezeit használjuk. A műszaki átadást nagyban megkönnyíti számunkra, hogy a gyártó biztosítja a legmagasabb szintű műszaki dokumentációt, azaz a megrendelő stábja, illetve a hatóság ellenőrei számára is meggyőzőek a tartóssági, tűzbiztonsági és stabilitási paraméterek.  Ahol tehát kiemelten számít a tűzihorganyzás és az acél minősége, ott kizárólag a Swedsteelhez fordulunk. Volt rá példa, hogy a megrendelő részéről egy különleges szerkezetre volt szükség, és csak a Swedsteeltől tudtuk beszerezni a megfelelő minőségi tanúsítvánnyal rendelkező terméket.

Egy ilyen kísérleti állomáson egy folyamat modellezése zajlik. Az optimálisat keresve, az eredményeket detektálva folyamatosan változtatják az állatokra gyakorolt hatásokat a fény, a páratartalom a hőmérséklet és még számos más tényező esetében. Az adataik viszont csak akkor lesznek megbízhatóak, ha a kísérlet környezete – ebben az esetben maga az épület – tökéletesen állandó, ha produkálja a megadott standardokat. A Swedsteel ebben a tekintetben is megbízható partner, hiszen gazdag rendszeralapú szortimentjének és tudásbázisának fúziója a garancia arra, hogy a velük kooperációban épített szerkezetek kiállják a próbát. Ha tehát ez a próbamodell használhatónak bizonyul, együtt képesek leszünk arra is, hogy jóval nagyobb méretekben hozzunk létre csarnokokat egy hatékonyabb, ugyanakkor humánusabb állattartást szolgálva.

Swedsteel dryvit profi csarnok panel

Ezek szerint a Swedsteel sem csupán egy beszállítójuk, hanem az a bizonyos, valódi partner?

A 21 század építőiparában már nem feltétlenül a saját bevált gyakorlataihoz kell a szakembernek ragaszkodnia. Érdemes figyelnie, kitapintania, hogy mit vár el a piac holnap, merre visz a fő sodrás, hiszen szinte hónapról hónapra újulnak meg anyagok, technológiák, adódnak más statikai lehetőségek.

Muszáj naprakész ismereteket integrálni és folyamatosan növelni a konkrét termékhez köthető hozzáadott értéket pl. a megrendelővel való kapcsolattartás, a korrekt árajánlatok, az ellenőrizhetőség, a garanciák, az innovációk, a gyorsaság és a rugalmasság terén. Nos, az elmúlt években történő együttműködésünk során szerzett tapasztalataim nyomán a Swedsteelnél is ugyanezt a szellemiséget, vállalati értékrendet láttam körvonalazódni. Mivel az építést több szempontból is kifejezetten közösségi tevékenységnek tartom, acélszerkezeteket csak ilyen partnerrel építek. Ahogyan a Swedsteel széles termékkínálatát beszereltük például a Csoki Max Kft. –  összesen 11 200 m2-es, három  részből (kereskedelmi- és raktárcsarnok, valamint egy három szintes irodarészleg) álló – impozáns kereskedelmi központjába. A Swedsteel kiváló hőszigetelési és tűzállósági  tulajdonságokkal rendelkező,  acéllemezes fegyverzetű, kőzetgyapot töltetű szendvicspaneljeit használva pl. negyedére csökkenthettük a belső tűzszakasz-határoló válaszfal élőmunka-szükségletét.

Dryvit-profi

A FireLight Kft. közel 3000 m2-es  raktárcsarnokának  a tervein úgy tudtunk dolgozni, hogy a tervezési és a kivitelezési csoport már az első lépéseknél  érvényesíthette a saját szempontjait: ez megjelent az épület elrendezésében, a funkcionális kapcsolatokban, a szerkezeti kialakításban, és az anyaghasználatban egyaránt. Mivel ebben a Swedsteel is szakértő partner volt, és – szokásukhoz híven – rövid határidőn belül segítettek bizonyos tartószerkezetek optimalizálásában, az anyagválasztásban, a legapróbb részletekre kiterjedő árajánlatot adtak, biatorbágyi üzemükben az előregyártottság magas fokáról biztosítottak, a kivitelezéshez egyértelmű útmutatásokat adtak, az előtetőket és a másodlagos tartószerkezetet  tőlük rendeltük. Utóbbi gyártmányokat – speciális alkalmazásként – ún. dekor árnyékoló elemként is használva A  beruházó annyira elégedett, hogy már egy újabb 6000 m2-es  csarnokot tervezünk  számukra.
Debrecen és környéke a következő öt évben további dinamikus fejlődésnek néz elébe, a könnyűszerkezetes technológiák pedig – köszönhetően az ilyen gyártóknak – egyre népszerűbbek.
Munka, kihívás tehát lesz bőven. A válaszok megadását a Dryvit Profi pedig ezen a területen továbbra is a Swedsteel munkatársaival együttműködve képzeli el, mert hasonló szemlélettől vezérelve a megrendelőt partnernek tekintik, és ők is nagybetűvel írják: SZOLGÁLTATÁS.