Piaci érdekesség – építőipari anyagárak folyamatos változása

Aki felújít, építkezik, meglepő fordulatokkal és információkkal találkozik, az árak és az árajánlatok érvényessége lerövidült, minden fontosabb építkező anyag ára tavaly év vége óta többször is változott, emelkedett, és a jövőben is növekedések lesznek.
A tendencia vége sajnos még nem látható, ezért Önök, az építkezők részéről a tudatosság, a vevői megfontoltság és tervezés most kiemelten sokat jelenthet.

Érdemes egy tervezett építkezést minél előbb „tető alá hozni” illetve az építőanyagokat, kivitelezőket kiválasztani, mert az idő az árat jelent. Ha az első ajánlat után 1-2 hónap múlva újra kérjük ajánlatott, azt nagyon nagy valószínűséggel már frissíteni kell a gyártói áremelésekkel.

Nálunk a Swedsteelnél tetőkre és ereszcsatornára a Center kereskedő partnereinknél 2021. június 30-ig élnek kedvező akciós tető és ereszcsatorna árak, ha már kért ajánlatot érdemes az érvényességre ránézni és frissítést kérni. Ha esetleg ajánlatkérés előtt áll, tervezi a tetőjét, éljen a lehetőséggel és a pénztárcája érdekében a tudatos döntéssel.

Tiszta őrület, ami az építőipari anyagárakkal történik  (Forrás: Portfolió)

Tavaly november óta érezhető drágulás következett be. A legfontosabb kérdés viszont, hogy ez meddig fog ez folytatódni és mi lesz így az előre szerződött munkákkal. Az biztos, hogy jobb tartalékot képezni, főleg egy nagyobb felújítás, vagy építkezés esetén, mert hónapok alatt átárazódnak a munkák.

A folyamatos anyagár növekedés azért is jelent extra problémát, mert a kivitelezők nem tudnak árakat fixálni, így, ha elindul például egy hosszabb időt igénylő házépítés, előfordulhat, hogy több tíz százalékkal magasabb áron fejeznék csak be. Érdemes tartaléknak elkülöníteni az építési költségek egy részét, így egy váratlan esemény esetén nem ugrik meg a végösszeg a megbízónál.

Eddig elég volt a kivitelezési költségek 20 százalékát elkülönítenünk a nem várt eseményekre, mostanában a tartalékkal együtt éppen beleférünk egy ház a költségvetésbe. De ha ezen felül egy váratlan esemény érkezik, akkor a decemberben, vagy idén január-februárban számított költségeken nem megépíthető a ház.

A világszinten tapasztalható alapanyagár-emelkedés hajtja fel a hazai árakat is. Ennek egyik oka a kínálatnál magasabb kereslet, amire ráerősít a gyártási kapacitások kieséséből eredő alapanyaghiány, illetve a nemzetközi távoli szállításokból adódó problémák.

A jelenlegi általános alapanyaghiány abból a szempontból is nehezíti az építtetők helyzetét, hogy nem valószínű, hogy a közeljövőben megoldódik.

A jelenlegi alapanyaghiány nem csak az idei évre, de a 2022-es esztendőre is kihat majd, és a magasabb árakban még később is érezhető lesz.