DV vázas ipari csarnok renoválása, korszerűsítése

DV vázas (dunaújvárosi vasvázas) ipari csarnok teljeskörű felújítása mai modern technológiával – 1500 m2

Helyszín: Somogy megye, Aszófő

Méret: 1 500 m2

  • Acél vázszerkezet – felújítása, felületvédelemmel történő ellátása
  • Swedsteel Z-C gerendák: másodlagos tartószerkezet
  • Tetőn és a falon is Swedsteel trapézlemezek
  • Swedsteel kiegészítők: szegélyek, ereszcsatorna rendszer, csavarok

Korszerűsítés, környezetbarát felújítás – újra életrekeltés Swedsteel modern könnyűszerkezetes acéltechnológiával.

Mind szakmailag, mind gazdaságilag értékes az alábbi projektünk, amely egy régen megépült, DV vázas (dunaújvárosi vasvázas) ipari csarnok renoválása, teljeskörű felújítása mai modern könnyűszerkezetes acél termékekkel és technológiával.

Hazánkban nagyon sok ilyen rendszerű, régi építésű ipari csarnok van, köztük sok hasonlóan már elavult állapotban, károsodott a burkolata, felújításra szorul. Ez a példa jól mutatja, milyen lehetőség rejlik a régi értékek megóvásával, fenntartásával és a modern acél megoldások beintegrálásával ezen létesítmények újrahasznosításában. A gazdaságosság mellett fontos érv, hogy környezetbarát is, és az, ami elhagyatottá vált, újra élni tud és kiszolgálni a korábbi, vagy akár megváltozott funkciót.

Az alábbi 1500 m2-es DV vázas csarnok felújítása az egyik nagyszerű kivitelező partnerünk, a Deltaweld Kft. munkáját dicséri, amely egy új élelmiszeripari csarnok létrehozását jelentette.

A meglévő régi csarnok tetejét az időszak közkedvelt gyors burkolatával, azbeszt hullámpalával fedték, amely az idő során több helyen súlyosan károsodott, tönkrement, cserélni kellett. Az acél váz felületvédelme, festése nagyon rossz állapotban volt, nagy felületeken levált, rozsdásodásnak indult.

Komoly mérnöki és szakmai kihívással kellett szembenézni, hiszen a régi elemek eltávolításakor a terhétől megszabaduló tartószerkezetben alakváltozás ment végbe. Erre a geometriára pedig meglehetősen nehéz méretezni: a deformációt le kellett követni. A kivitelező és a Swedsteel mérnökei közösen oldották meg, a mérnöki statikai számítok és a tapasztalat a gyártó termékek adták a lehetőséget a megvalósításra.

Az elkészült épület egy része élelmiszeripari hűtőcsarnokként működik, itt a hűtést hőszigetelt konténer boxokkal oldják meg („ház-a-házban” elven). A következő fázisban ezeket telepítik a csarnokba, mostanra az ún. „külső szoknya” rész is elkészült már.