Ózdi Acélművek gyártócsarnok telephelybővítés

Speciális tartószerkezeti igény – nagy főtartó kerettávolságok
Egyedi Swedsteel Z350-es szelemenek 14,5 – 18,5 hosszúságokban

Helyszín: Ózd

Termékek: Z350-es, 3,00mm-es Z szelemenek

Mennyiség: több mint 4500 fm

Gyártási telephelybővítés és -fejlesztés valósult meg az acélgyártó új csarnoka által, ahol a speciális funkcionális és gyártástechnológiai követelmények miatt a főtartó keretállások a csarnoképítési gyakorlatban általános 6m helyett 12m (helyenként ennél is távolabb) távolságra kerültek, és támasztják alá a tetőhéjazatot.

Ezek áthidalása nagyon gazdaságosan, nagyméretű Z350-es (Z350 profilméret, 2,0-2,5-3,0mm profilvastagságok) Swedsteel hidegenhengerelt, tűzihorganyzott, vékonyfalú acélgerendákkal történt, a gerendák hossza 14,5–18,5 m között változott, a geometriai méretek és optimális statikai tervezés alapján. A gerendák helyszíni gyors szerelését biztosítandó, a furatolást (lyukasztást) is gyárilag végeztük el, amely egyedi D=22mm átmérőjű furatokkal történt. A projekt és a gyártott termékünk emiatt az acél csarnoképítésben igazi kuriózumnak számít.

A szelemenek a rendkívüli gyártási hossz ellenére is tökéletes keresztmetszeti méretekkel és csavarodásmentesen készültek el, ami a hidegenhengerléses gyártástechnológia esetén egyáltalán nem triviális, igen magas minőségű gépsort igényel. A speciális elemhosszok miatt a szállítás megszervezése is különlegesebb feladat volt a megszokottnál, speciális járművet és külön engedélyezett szállítási útvonalat igényelt a gyártási területről az építési helyszínre.

Az új csarnokba több, mint 4500 fm Swedsteel speciális méretű szelemen került beépítésre. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen építészeti és statikai szempontból is kivételes projekt gyártó-beszállítója lehetettünk, köszönhetően a hazai piacon egyedülállóan széles Z-/C-/U-szelvényválasztéknak, a modern gyártástechnológiának és a műszaki hátterünknek.