Stabil partner az építőiparban

„Tervező, kivitelező és gyártó kooperációja a megrendelőt szolgálja”

Az 1994-ben alapított, dombóvári székhelyű Stabil Kft. több évtizedes tapasztalattal rendelkezik építőipari generálkivitelezésben és acélszerkezetgyártásban. A vállalat elsősorban az üzemek, raktárak és nagyobb gyárak specialistája, melyek megvalósítása során nem csak az acélszerkezeteket biztosítja, de teljes generálkivitelezést is vállal. Az év eleje óta tartó építőipari anyagáremelkedés és alapanyaghiány ellenére a tervezett ütemben folytatta a munkát, idén öt jelentős ipari beruházást valósított meg a Swedsteellel együttműködésben.

A Stabil Kft. fő profilja a könnyűszerkezetes ipari és agrárjellegű létesítmények, csarnokok, illetve építészeti acélszerkezetek gyártása, összeszerelése. Partnerei között multinacionális cégek és hazai KKV-k is szerepelnek szinte minden ágazatból. A vállalat tulajdonosa Papp Zoltán, aki annak idején a Rutin Kft. vezetőjeként olyan projektek megvalósításáért felelt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. A szakember szerint a vállalat tevékenységét és idei üzleti tervét a világjárvány nem befolyásolta, de az év elején induló nagymértékű alapanyag áremelkedés hatásait megérezték, hiszen a jelenség több megrendelőjüket a beruházások megfontolására, átütemezésére késztette. Ennek ellenére az idei kisebb volumenű munkák mellett két kiemelt projektet is megvalósítottak, egy jelentős beruházás pedig éppen folyamatban van.

Ipari csarnokok specialistája biztos határidőkkel

A Stabil Kft. jelenleg az ipari hőcserélők gyártásával, fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó Cabero Cégcsoport részére épít egy 3000 m2-es gyártó- és megmunkáló csarnokot. A projektet egy erős és igazán szoros versenyben nyerték el, amelyhez a versenyképes ajánlatuk mellett, a vállalat 30 éves szakmai tapasztalata is hozzájárult. Az idei 750 millió forint értékű beruházást a Swedsteellel szoros partneri viszonyban valósítja meg a Stabil, előbbi beszállítója, utóbbi generálkivitelezője a projektnek. A tervek szerint a 8 hónapos beruházás során az ipari csarnok vázszerkezete melegen hengerelt szelvényekből készül festett felületvédelemmel, a hőszigetelést pedig a tetőn 12 cm, az oldalfalon 10 cm vastag poliuretán habos szendvicspanel biztosítja majd.

A Cabero részére készülő beruházás előtt a NAV megrendelésére adott át két csarnokot, egy veszélyesanyag- és egy gépjárműtárolót a cég. A négy hónapig tartó projektet közös munkával nyerte el a Stabil és a Swedsteel, melyben a dombóvári székhelyű vállalat ugyancsak generálkivitelezőként vett részt. Az 1100 m2-es és 750 m2-es csarnokok melegen hengerelt szelvényekből készültek. Tüzihorganyzott, illetve festett felületvédelemmel ellátott vázszerkezetet kaptak, 45-ös páramegkötő filces trapézlemez tetőburkolattal, és a falon 35-ös acéllemezes fedéssel. A veszélyesanyag-tároló homlokzata, a robbanásvédelmi előírásokhoz igazodva speciális egyedi horganyzott acél lamellákból készült, melyekhez a komponenseket ezúttal is a Swedsteel biztosította.

Az év elején pedig egy 1300 m2-es karosszériajavító csarnok épült Pécsen az Autocity márkakereskedés és szerviz megbízásából a Stabil Kft. kivitelezésében. A rácstartós acélszerkezetű lapostetős csarnoképületet 150 mm profilmagasságú teherhordó trapézlemezre készített hőszigetelt lágyfedéses födém fedi, az oldalfalakon 100 mm vastag poliuretánmag hőszigetelésű szendvicspanel burkolattal. A projekt mindössze hat hónapos kivitelezési idő alatt valósult meg. A munkálatok során a Stabil az acélszerkezetekért és a burkolatokért volt felelős, a Swedsteel pedig beszállítóként támogatta a munkát.

A siker kulcsa: alapos tervezés és megbízható partnerkapcsolat

A Stabil Kft. ügyvezető igazgatója szerint a sikeres és pontos kivitelezés elsősorban a megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberek megválasztásán múlik.

„A sikeres csarnokberuházás legelső és legfontosabb lépése, hogy egy tapasztalt és megbízható tervezőt találjon a beruházó. Emellett kulcsfontosságú a megfelelő gyakorlattal rendelkező kivitelező és beszállító felkutatása is. Fontos látni, hogy a tervező, kivitelező és gyártó kooperációja végeredményben a megrendelőt szolgálja. Az együttműködésnek köszönhetően gördülékenyebb a kommunikáció, minimális az anyagszükséglet, valamint a csarnokok építése gazdaságossági, műszaki, biztonsági és egyéb szempontok mentén is optimalizálható” – osztotta meg tapasztalatait Papp Zoltán, a Stabil Kft. ügyvezető igazgatója.

A vállalat vezetője szerint az is fontos, hogy a standard vasbeton struktúrák helyett korszerűbb és gazdaságosabb, illetve ahol csak lehet, személyre szabott megoldásokban gondolkodjanak a szakemberek. Bár ehhez jelentős termékismeret és a piaci kínálat alaposabb feltérképezése szükséges, hosszú távon a befektető és a kivitelező érdekeit egyaránt szolgálja. A Swedsteel támogatása ebből a szempontból is előnyt jelent, hiszen az acélrendszereket óriási műszaki támogatással tudja kínálni a cég, ami a szakmában egyedinek számít.

Megbízhatóság, minőség és partnerség

A Stabil Kft. és a Swedsteel között több évtizedes a szakmai kapcsolat, melyet mindkét vállalat részéről a megbízhatóság, a minőség és a partnerség jellemez. A szakmai együttműködések során is elkötelezettek a magas színvonal mellett, hiszen a gyengébb minőségben kivitelezett épületek esetében hosszú távon rengeteg javítás, csere állhat fent, ami emberi ráfordítás, költség, és idő tekintetében is óriási veszteség a megrendelőnek. Ennek elkerülése érdekében a Stabil-Swedsteel fellépés garanciát szolgáltat arra, hogy jó minőségű épületet kapnak a beruházók.

A közös munka során a Swedsteel magas színvonalú műszaki tanácsadással, gyors és felxibilis gyártással, szállítással, valamint rugalmas árakkal támogatja a Stabil Kft. kivitelezői munkáját. A szoros szakmai kapcsolat eredményeképpen a biatorbágyi központú vállalat az idén eddig öt, a Stabil Kft. által kivitelezett épülethez szállított komponenseket, összesen több mint 200 millió forint értékben.

Az idei közös projekteken kívül az elmúlt években is folyamatos volt az együttműködés a két vállalat között. Az egyik kiemelkedő munkájuk a 2019-ben átadott közel 4000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzeme, és logisztikai csarnoka volt. Az építtetőnek korábban már három csarnokot adott át kivitelezőként a Stabil Kft., ami referenciaként szolgált és megalapozta az újabb közös munkát, hiszen a pozitív tapasztalatoknak köszönhetően a megrendelőnek egyértelmű volt, hogy az újabb csarnokbővítésnél ismét a Stabilt válassza.
Szintén kiemelkedik az elmúlt évek projektjei közül a 2020-ban megvalósult agrárberuházás, melynek keretében egy 10 000 m2-es állattartó telepet éptett Kapolyon a vállalat.

Ami a Stabil Kft. a jövőre vonatkozó terveit illeti, a vállalat fő célja, hogy a technológiai és szakmai tudásra alapozva tovább növelje a megrendelői számát, melyben nagyban épít a Swedsteel partnerségére.

További szakmai hírek: Swedsteel FB

Swedsteel csarnok referenciák: film

Swedsteel csarnoképítés: film