Stabil partnerség, stabil csarnokok

A közel 4 000 m2-es Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. új üzem-, és logisztikai csarnokát a Stabil Kft. valósította meg, amelynél a Swedsteel volt a beszállítója.
A kivitelező az a Stabil Kft. volt, amelynek tulajdonosa, Papp Zoltán annak idején az „Év Acélszerkezeti Nívódíját” is elnyerő Rutin Kft. igazgatójaként, olyan projektek megvalósításában vett részt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. Az acélépületek tervezésében, gyártásában és a könnyűszerkezetes technológia alkalmazásában évtizedes tapasztalatokkal bíró szakembert kérdeztük az építés részleteiről, illetve a Swedsteellel való kapcsolatáról.

Kft-jének több szempontból is beszédes a neve, a Stabil az évtizedek során új jelentéssel is gazdagodott, hiszen egy negyedszázados cégről és biztos piaci jelenlétről beszélhetünk. Ön tavaly januárban vette át a dombóvári székhelyű vállalatot. Milyen új irányok mentén haladnak tovább?
A Stabil Kft. a szó legszorosabb értelmében építőipari generálkivitelező. Az ágazatban nagyon sokféle munka kötődik a nevéhez. A fő profilja mára azonban a könnyűszerkezetes ipari jellegű létesítmények, csarnokok, illetve építészeti acélszerkezetek gyártása, összeszerelése.
Mivel a Rutin Kft. 90 százalékban igen komoly minőségi igényeket támasztó exportmegrendelésekre dolgozott, továbbá részt vehettem a Budapesti Műszaki Egyetemmel közös kutatás-fejlesztési programban, tudom, hogy ez a piac a hozzáadott érték nagyságát értékeli a legjobban. Ennek a biztosításához pedig rendelkezünk a szükséges tudással és a legfejlettebb technológiákkal. És végül, de nem utolsó sorban egy nagyon innovatív, a nemzetközi trendeket, elvárásokat, műszaki újdonságokat tökéletesen ismerő, ugyanakkor hazai gyártóbázissal rendelkező partnerünk is van: a Swedsteel. Olyan megbízható, régi szövetségesek, akikkel együttműködve a mostani, főként dunántúli és fővárosi megbízásokon túl európai megrendelések is realizálódhatnak.

Hogyan nyerték el a Tauril épületének kivitelezését?

Évekkel ezelőtt 11 ezer négyzetméternyi csarnokot már felépítettem a számukra. A vezetőség természetesnek tartotta, hogy a Stabilt is meghívják a tenderre. Így mi is benyújthattuk az árajánlatunkat. Persze a mi szakmánkban ez korántsem csak azt jelenti, hogy az ember egy táblázatban a tételek mellé írja a számokat, és végül megnyomja a summa gombot a billentyűzeten. Az eredetiség, a stratégiai műszaki gondolkodás és némi merészség itt is előnyt jelentett, sőt győzelmet ért.
Az eredeti elképzelés szerint egy vasbetonos vázszerkezet lett volna, helyette viszont mi egy hegesztett acél euroszelvényes rendszerben gondolkodtunk, aminek a statikai kialakításakor már szorosan összedolgoztunk a Swedsteel mérnökeivel a tekintetben, miként biztosítja majd a tőlük rendelni tervezett, másodlagos tartószerkezet a miénkkel szervesülve, összeépülve a stabilitást. Vagyis a szakmai tudás és pontos számítások, tervezések óriási hozzáadott értéket képviselnek – a Swedsteel támogatásával ezeket az acélrendszereket óriási műszaki támogatással tudjuk kínálni, ami egyedi.
Most az is felmerülhet az olvasóban, hogy 19-re húztam. De tisztában vagyok azzal, hogy a sikereiket a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető vállalatok – mint pl. a Tauril – nyitottak a megszokottól eltérő ötletekre. Kiváltképp, ha az a megfelelő ár-értékaránnyal is párosul. Mivel a beruházó egy alaposan átdolgozott kivitelezési tervre vonatkozó ajánlatot fogadott el, az engedélyeztetési eljárásokat ismét el kellett végeztetni. Ezt viszont nagyban megkönnyítette, hogy a Swedsteel anyagai és rendszerei rendelkeznek a szükséges műszaki és biztonsági engedélyekkel. A beruházó belátta, hogy egy modern és tartós csarnokot kap a pénzéért.

Swedsteel gyártó csarnokok Tauril

Swedsteel Tauril gyártó csarnokok

Vizsgáljuk most meg ezt a csarnokot a számok tükrében!

Nagy fesztávolságokkal dolgoztunk, hiszen az épület egyharmad részén ez az érték 30 méter, a további részeken pedig 20. Az előbbinél 8 méteres a vállmagasság, a további szakaszon pedig 5 méter. Az együttes összességében 160 méter hosszú. Alapterületét tekintve tehát egy közel négyezerméteres objektum épült. A használt terület azonban nagyobb, mert a 30 méteres fesztávú szegmensnél egy második szintet is kialakítottunk, ahol az irodák kaptak helyet, az alsó gyártószint fölött. A cég ugyanis gumi alapanyagból készülő autóalkatrészeket állít elő.

A gumi a fokozottan tűzveszélyes alapanyagok sorába tartozik. Milyen vonatkozó biztonsági technológiákat kellett alkalmazniuk ebből következően?

Valóban szigorú tűzvédelmi elvárásoknak kell megfelelnie a csarnoknak. A fő teherhordó elemeket éppen ezért tűzgátló festéssel láttuk el. A Swedsteel szelemenjeiből és trapézlemezeiből füst kötényfalat állítottunk össze. Itt nem volt szükség a beépített alkatrészek további kezelésére, mert a gyártó anyagai eleve alkalmasak erre, és ezt a tényt tanúsítványok is igazolják. Füstelvezető nyílásokként szolgálnak továbbá a sávszerűen elhelyezett tetőbevilágító dongáknál kialakított részek. Előírás volt továbbá, hogy az irodák külső térelhatárolóit kőzetgyapottal töltött szendvicspanelekből építsük fel. Természetesen a Swedsteel HipertecWall 100 mm-es kőzetgyapotos falpaneljét alkalmaztuk.

Swedsteel gyártó csarnokok

Milyen termékek érkeztek még a Swedsteeltől?

A másodlagos tartószerkezet kialakításához szükséges Z és C szelemeneken kívül a Glamet 120 mm-es tetőpanel, illetve a Monowall 100 mm-es falpanel, ez utóbbiból készült az alsó szint falazata, a Swedsteeltől érkezett, valamint a komplett ereszcsatorna-rendszer is, ami nem csak praktikus, de esztétikai szempontból is sokat ad a látványhoz. És ne feledkezzünk meg a nagy felületi ellenállóképességgel és statikai szilárdsággal rendelkező STR45 trapézlemezről sem, hiszen ez került többek között az előtetőkre és a már említett füstkötény falakhoz is.
Korábban említett tetőbevilágító dongák lábazatát a statikus tervezővel közös egyeztetés eredményeképpen egyedi nagy teherbírású tüzihorganyzott acélprofillal gyártotta le a Swedsteel.

Megannyi acél! Nem jelent így veszélyt az épületre a víz?

A Swedsteel termékei kiváló minőségű, tűzihorganyzott svédacél alapanyagból készülnek. Mi csak minőségi beszállítóval dolgozunk, ahogyan a munkánk is mindig a magas színvonalat tükrözi.
Azt tudni kell, hogy kontár munka nyomán a legjobb alkatrészekből sem lesz korszerű, tartós csarnok. Komoly támogatás a gyártótól, hogy az előregyártottság magas foka, vagyis az előzetes felmérések, számítások alapján hajszálpontos méretekkel, tökéletes illeszkedéssel, egyértelmű jelölésekkel készülnek a gerendák. Ez időben hatékonnyá tudja tenni a vázfelállítását és a kivitelezést. A Tauril csarnokának felállításhoz négy hónapra volt szükségünk, ami igazán szép eredmény ilyen méretes csarnokok esetében.

A beruházó számára fontos tehát a jó kivitelező megválasztása. Mire érdemes még figyelniük a csarnokok megvalósítása során?

A tervezés szakaszára. Az építészmérnökök a rajzasztaloknál gyakran a standard vasbeton struktúrákban gondolkodnak, holott ezek korszerűbb és gazdaságosabb megoldással kiválthatóak. Ehhez viszont a piaci kínálat alaposabb feltérképezése szükséges, komoly termékismeret birtokában kell lenni. Bár a könnyűszerkezetes épületekre pont úgy hat a gravitáció, mint a hagyományos anyagokból épültekre, csakhogy egy acélcsarnokban ezeket az erőket az anyagok és formák eltérősége okán másként kell kordában tartani. Az ezt szolgáló méretezések, csomóponti csatlakoztatások, a geometriai formázás és még sorolhatnám, hosszas kísérletezések és számítások nyomán születtek meg. De a know-how már készen rendelkezésre áll, mint pl. a Swedsteel esetében. Az ő szelemenjeik, lemezeik, szendvicspaneljeik nem egymásra rakosgatandó téglák, alaposan átgondolt rendszerek. A gerendáktól az utolsó csavarig egy célt szolgálnak: a stabil és variábilis acélstruktúrák megépítését. Érdemes tapasztalt kivitelezőt bevonni, aki szoros kapcsolatban van a gyártóval. Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb lett volna a helyzet, ha a Tauril csarnoka esetében már a kezdeti lépéseknél ott lehettünk volna.
A tervező, kivitelező, gyártó kooperációja végeredményben a megrendelőt szolgálja, hiszen mivel nincsenek fölösleges körök, fennakadások, minimális az anyagszükséglet, a csarnok/csarnokok építése gazdaságossági, műszaki, biztonsági és egyéb szempontok mentén is optimalizálható.

Swedsteel gyártó csarnokok belső

Ebben a felállásban hódíthatna Magyarországon is a csarnoképítészet?

A mostani építési boom értelemszerűen az acélszerkezetekre vonatkozó megrendelések számát is gyarapította. A könnyűszerkezetes épületek, csarnokok részesedése azonban jóval nagyobb lehetőségeket tartogathat. Hazánkban ugyanis meglehetősen erős a betonlobby érdekérvényesítő képessége. Így nálunk az acélcsarnokok aránya jóval kisebb, mint Nyugat-Európában vagy a skandináv országokban, ahol a zord időjárási körülmények között is kiválóan megállják helyüket a csarnokok.

Mit lehet tenni Ön szerint a csarnokok kapcsán?

Amit a Swedsteel is tesz: folyamatosan növeli a hozzáadott érték arányát. De nem csak az innovációkban, a prémium anyagokban, hanem a szolgáltatásokban is.
De maguk a földből kiemelkedő, impozáns, esztétikai szempontból is kifogástalan csarnokaink, illetve boldog tulajdonosaik jelentik a leghatékonyabb reklámot, és lehetőséget a további térhódításra.

Az elmondottakból az érzékelhető, hogy a Stabil Kft. és a Swedsteel között már megszilárdult a partneri viszony. Mit tart a cég legfontosabb erényeinek?

A vállalat vezetőjével olyan, több évtizedes szakmai kapcsolatban vagyok, amely az idők során barátsággá érlelődött. Csak néhány fogalmat említek: partnerség, korrektség, minőség, határidő, tökéletes ár-értékarány. Nekem ez a Swedsteel!

Swedsteel ipari csarnok Tauril Bp
További ipari csarnokok információk, referenciák > > >