Stabilan a siker útján

Villámrajtot vett a Swedsteel és kivitelező partnerének építőipari tandemje

A nyeregben a német követelményi szintekre beállított Volton-Bau Zrt. méltó párjára talált az építőipari termékeket gyártó és fejlett technológiát értékesítő Swedsteel–Metecno Kft-ben. Első szakaszgyőzelmüket az Adval Tech (Hungary) Kft. szekszárdi ipari parkja új, nagy méretű üzemcsarnok építésével szerezték.

A családi vállalkozást vezető Dobai László tavaly ünnepelhette cége fennállásának 25 évét a hazai építőiparban. Itthon főként németországi tapasztalatait – majd érdekeltségeit is – kamatoztatta különféle vállalkozási formákban. Cége, a Volton-Bau Zrt. családi házak és középületek festés-mázolásától mára önálló üzemcsarnokok generálkivitelezéséig jutott el, elsősorban Szekszárd térségében. A legújabb fejleményekről a cég új generációjának képviselője, Dobai Nándor, mint cégvezető, és a pénzügyi-szervezési vezető Molnár József adott részletes felvilágosítást.
A svájci központú autóalkatrész-beszállító világcéggel már 2010-ben elindult az együttműködésünk, ebben az évben építettük meg az első szekszárdi csarnoképületüket, amely műanyag- fröccsöntőüzemként funkcionál. A tapasztalatok alapján az Adval Tech 2016 végén ismét a Volton-Bau-t választotta egy újabb gyártócsarnok megvalósítására. A 2017 elején amikor a projekt elindult, a Volton-Bau, mint a szerkezetépítés területét teljesen lefedni és meghódítani szándékozó hazai cég úgy döntött, itt a kiváló alkalom szaktudása próbára tételére, és a szerkezetépítésben minden műszaki megoldás önálló elvégzésére – alvállalkozók nélkül, saját munkaerővel.

„Mivel egy kifogástalan csarnokhoz első osztályú gyártópartnerre van szükség, így beszállító partnerünktől nagyon jól jött a kitűnő szakmai ajánlás, mely szerint feltétlenül a Swedsteelnél kopogtassunk” – mondja Molnár József.


Felhasznált termékek

  • Tetőszelemenek: Swedsteel Z200/2,0-2,5 átfedéses szelemen-rendszer, amelynek megfelelőségét normál tervezési állapotban és R15 tűzállóságra is saját mérnöki eszközökkel, Eurocode szabvány szerint igazoltuk
  • Tetőpanel: Glamet poliuretánhab töltetű, 80mm vastag szendvicspanel, amely a kiváló vízzárása, teherbírása és hőszigetelése mellett a tűzvédelmi követelményeknek is eleget tett (B, REI15 teljesítményjellemzőkkel – ld. TMI-16/2015)
  • Külső és belső térelhatároló önhordó burkolat: HipertecWall kőzetgyapot töltetű, 100mm illetve 120mm vastag falpanelek, amelyek az elvárt víz-/légzárás és a hőszigetelő képesség biztosítása mellett kiemelkedően magas tűzbiztonságot nyújt az épületnek (A2, EI60/EI90)
  • Közbenső födém (szintosztás) bennmaradó zsaluzata: STR45 trapézlemez, amelynél szakmai érdekesség, hogy a tetőfedő elemekre vonatkozó EN14782 mellett az EN1090-1 harmonizált szabvány szerinti CE minősítéssel is rendelkezik, ezáltal teherhordó födémlemez funkcióra is alkalmazható

A bővebb magyarázat előtt összefoglalta, hogy mostani munkájukban egy duplahajós épületben alapanyag- és készáruraktár, tucatnyi nagyteljesítményű présgép, és irodarész lett berendezve, mindösszesen 5600 m2-nyi alapterületen. A Swedsteeltől rendelt anyagokból az acélvázas tartószerkezetre előregyártott kompozit szendvicspaneles (HipertecWall 100-as ill. 120-as falpanelek, Glamet 80 tetőpanel) fal- és tetőburkolat került, kőzetgyapot, illetve PUR szigetelőmaggal. De a Swedsteeltől jött a Z profilú szelemenrendszer, a közbenső födém- és az előtető trapézlemeze is.

Adval Tech csarnoképület vázszerkezet

A 11 kamionos napi rekorddal jellemezhető nagy volumenű munkálatokat a megrendelő ráadásul menetközben, kivitelezés közepette egy komoly módosítással, többletigénnyel „fejelte meg”: a már szerkezetkész és oldalhomlokzatot kapott épületbe két újabb méretes présszerkezetet és azokat befogadó gépaknát kellett elhelyezni. Az újonnan felmerült igények két hónapos késedelemmel fenyegettek, ehhez képest kisebb csodával ért fel, hogy a műszaki átadással együtt végül tartani tudták az eredeti júliusi szerződéses határidőt. Ehhez minden igyekezetük kevés lett volna, ha a zökkenőket nem segítik legyőzni a Swedsteel szakemberei, akik hol gyors és pontos válaszokkal, hol hatékony beszerzési, gyártási manőverezéssel járultak hozzá a sikeres hajrához.
Az egymásra utaltsághoz, ne felejtsük el – veszi át a szót Dobai Nándor –, az is vezetett, hogy a Volton-Bau ezúttal változtatott korábbi gyakorlatával és a Swedsteel svédacél-alapanyagait alkalmazva saját csapattal dolgozott. Például saját ereszcsatorna rendszert is kínáló Swedsteel támogatását élvezve a mostani csarnoknál nem az ő kész, gyártott csatornájára, hanem egyedi készítésű, szögletes ereszcsatorna- és vápakialakítású, helyszíni legyártású megoldásra volt szükség. A végtermék megfelelőségét a Swedsteel mérnökei is elismerően visszaigazolták.

Adval Tech csarnoképület belső tér

Erre Molnár József annyit jegyez meg, hogy a Swedsteel-es kollégák fogadó- és segítőkészségére maximálisan tudtak támaszkodni még a váratlan kanyarok és megakadások terén is. A szakmai jártasság, problémaérzékenység, megoldást kereső talpraesettség terén egyaránt bizonyítottak. Más szavakkal bár, de Dobai Nándor is hasonlóra utal: „A foglalkoztatás világában manapság kezd felértékelődni a flexicurity fogalma. Ez a rugalmasság (flexibility) és a biztonság (security) szempontjait igyekszik ötvözni egy vállalkozásnál. Együttműködésünk során a Swedsteel épp ennek a két tulajdonságnak felelt meg. A fogós helyzeteknél pedig még a lendületes hozzáállásának is nagy hasznát vettük”. Az építkezés során idővel a felek már naponta egyeztettek egymással a teljesítésekről. Molnár József megállapítása szerint így azt is kitapasztalták, hogy ezzel az életszerű és kiszámítható ütemezésű, mégis igen szoros menetrendű céggel hogyan tudnak „patentra és takkra” működni a szállítási csatlakozások, „aminél megnyugtatóbb érzés nem is kell egy kivitelezőnek”.

Adval Tech csarnoképület front nézet

Miután a két cég vállvetve komoly erőpróbát állt ki, hosszú távú akciószövetségben gondolkodnak. A következő projektet már készítik is elő, és a Swedsteellel párban törekednének a beruházókat, ill. végfelhasználókat csomagban kiszolgálni. Ez a kereslet rejtettebb zugaira is segítheti rátalálni a feleket.” Ezt Dobai Nándor mondja, hozzátéve, hogy ők szerkezetépítőként egy megnyerő „egyéni arcot” szeretnének találni, amihez egy rátermett partnerrel egymást előrelendítők lehetnek. Mindkét cég hasonló ritmusban éri el a piaci gyarapodás fokozatos lépcsőfokait, és szeretnék, ha elmélyülő együttműködésük rokonszenves karakterjeggyé forrna a piacon. „Közös cél a növekvő horderő és az országos vonzerő” – összegezte elképzeléseiket.