11,5 millió eurós beruházásból valósult meg a Swedsteel-Metecno első magyarországi gyára

Megnyitotta első magyarországi gyárát Biatorbágyon a Swedsteel-Metecno, amely a teljes kelet-közép-európai régió Swedsteel trapézlemez-, szendvicspanel- és egyéb könnyűszerkezetes, tűzihorganyzott acél anyagú termék-ellátását biztosítja majd. A létesítmény a vállalat 27 millió eurós beruházásának első pillére, amit 2017-ben újabb gyáregység követ majd. A gyárral a Swedsteel-Metecno 60 munkahelyet teremt az építőipari szektorban, amely létszám a második gyáregység átadásával több mint 150 főre nő. A gyárat Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója, Dr. Pana Petra, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Markus Haiden, a Metecno Csoport regionális vezetője adták át.

A Swedsteel-Metecno 2015-ben nyitotta meg magyarországi értékesítési központját, amit idén az első gyáregység átadása követett. A létesítmény a vállalat első olyan kelet-közép-európai egysége, amely a teljes termékportfólió előállításáért és a teljes régió termékellátásért felel. A gyártósorok innovatív, nagymértékben automatizált gyártási technológiákat vonultatnak fel, amelyek Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója szerint kiváló versenypozíciót biztosítanak: „A termékeink előállításához mi kizárólag prémium minőségű alapanyagokat használunk. Ezek beszerzési ára ugyan jóval magasabb, de a legmodernebb technológiák felhasználásával alacsonyan tudjuk tartani a gyártási költségeket, és így az árakat is. Éppen ezért a Swedsteel-Metecno termékek minőség tekintetében az egyik legjobb ár-érték arányt képviselik a piacon, amit tovább erősít a helyi gyártás miatti kedvező szállítási költség Magyarországon
és a régióban.”

Dr. Pana Petra helyettes államtitkár asszony beszédében hangsúlyozta, a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a kedvező befektetői környezet kialakítására annak érdekében, hogy – a hazai vállalatok fejlesztésével összhangban – minél több nemzetközi cég is megtelepedjen Magyarországon. Ennek fontos példája a Metecno Csoport első lépésben Biatorbágyon megvalósuló, most átadott beruházása. A Metecno Csoport a világ számos országában van jelen termelési létesítményekkel, illetve kereskedelmi képviseletekkel, többek között a magyar kormány Déli, illetve Keleti Nyitás programjai célterületének számító Dél-Amerikában, illetve Ázsiában is.

A vállalat nem csak a magyarországi piaccal kapcsolatban fogalmazott meg ambiciózus terveket. A hazai kereskedelmi központ mellett ugyanis 2016 júniusában 16 országban export képviseleteket nyit – Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában, Moldáviában, Macedóniában, Koszovóban, Albániában, Bulgáriában, Romániában, Ukrajnában, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban. Ezzel a teljes kelet-közép európai régiót, egészen a Kaszpi-tengeri térségig lefedő kereskedelmi hálózatot épít ki a vállalat, amelyben a magyar gyárnak kulcsszerepe van.

Swedsteel_Metecno_2

„Növekedési célokat fogalmaztunk meg a kelet-közép-európai térségben, amelyek megvalósítását nagymértékben segíti Magyarország kedvező földrajzi helyzete, a magasan képzett humántőke és a magyar piac stabilitása. A Metecno Csoport mintegy ötven éve a szendvicspanel gyártás globális piacvezető vállalata, és a magyar gyár fontos mérföldkő vállalatunk történetében. Ez ugyanis az első olyan egységünk a térségben, ahol a teljes termékportfóliónk előállítása zajlik. Ez továbbá az első létesítményünk, ahol a legkorszerűbb, automatizált gyártástechnológiát alkalmazzuk, így egyfajta mintaprojektként is szolgál jövőbeli beruházásainkhoz” – tette hozzá Markus Haiden, a Metecno Csoport regionális vezetője.

A vállalat 2017-ben újabb gyáregység megnyitását tervezi további 15,5 millió euróból, és a két gyárral a jövő év végéig több mint 150 új munkahelyet teremt a hazai építőipari szektorban.