Szendvicspanel - Swedsteel

Szendvicspanel

Szendvicspanel – előregyártott, kész hőszigetelt tető- és falburkolat

Innovatív, közkedvelt épületszerkezeti elem, építőanyag , amely három rétegből épül fel: egy külső acél fegyverzet, egy belső acél fegyverzet és a kettő között elhelyezkedő hőszigetelő mag, ún. töltet.

Ma az ipari, logisztikai, raktár és agrár létesítmények egyik legmegbízhatóbb és legjobb építkezési technológiája az esztétikájában, megjelenési módjaiban és funkcionalitásában is egyedi szendvicspaneles építés.
Rendkívül magas minőséggel, kiváló hőszigetelőképeséggel, gyors szereléssel, nagy tartóssággal bír, ennek köszönhetően a könnyűszerkezetes építkezés alaptermékévé vált, jelenleg a legelterjedtebb technológia megoldás.

Termékek

Műszaki egyeztetés / Ajánlatkérés

Szakmai kérdésekben, épület funkciónak megfelelő paneltípusok és méretek kiválasztásában, műszaki igazolásában és számításokban mérnök kollégáink állnak érdeklődő beruházók és kivitelező, tervező kollégák rendelkezésére.

Számos épület, csarnok műszakilag optimalizálható és egyedi igényekhez vagy jogszabályi, funkcionális előírásokhoz mérnöki átgondolással és számításokkal tökéletesíthető, ami sokszor gazdaságossági előnnyel is bír. Mi több projekten megtapasztaltuk, hogy a gyártói, tervezői, kivitelezői közös szakmai kooperáció és egyeztetés a beruházás tervezési és építés előtti szakaszaiban is jelentős hozadékkal bírnak, ezért mi gyártóként örömmel állunk az ajánlatkéréseknél a műszaki egyeztetések elé.
Szeretnénk gyártóként Önnek olyan szolgáltatást nyújtani, ami a termékeink és rendszereink műszaki teljesítményét maximalizálják az Ön épületében, éljen a konzultáció lehetőségével.

Műszaki kérdése van, vagy árajánlatot szeretne?
Keresse mérnök kollégáinkat szakmai konzultációért!

Önhordó szerkezet

A szendvicspanelek ún. önhordó szerkezetek, egy vázszerkezetre van szükség a rögzítésükhöz, amelyre száraz csavaros technológiával történik a felrögzítés. Egy termékben benne van a korábbi hagyományos fal- és tetőrendszer minden rétegrendje, és nem igényel alapozást.

Így az előre gyártott nagytáblás, hőszigetelt, önhordó szendvicspanelek (horonyeresztékes oldalirányú illesztésekkel, önfúró csavaros rögzítéssel) lehetővé teszik a gyors, egyszerű szerelést, ami nagy, homogén felületek burkolása esetén kifejezetten gazdaságos. Komplex termékként egy kivitelezési fázisban megoldja a térelhatárolást, a víz- és légzárást, valamint az energiatakarékos hőszigetelést is.

A technológiájának köszönhető az új épületek, csarnokok megvalósítása mellett kis súlyuk és acél alátámasztó rendszer igényüknek köszönhetően régi szerkezetek helyére is kiválóak, vagy azokra alapú emeletráépítésre és tetőfelújításra is.

Hőszigetelés

A kitöltő hőszigetelés is többféle lehet: habosított (poliuretánhab: PUR, PIR) vagy szálas hőszigetelő anyag. Utóbbiak között a kőzetgyapot az általánosan elterjedt, de a Metecno a világon először már üveggyapottal is gyárt szendvicspanelt.

A kiváló hőszigetelő képességük és nagyon könnyű súlyuk alapján a PUR és PIR kitöltőhabok az előnyösebbek, míg a tűzvédelmi jellemzők alapján a kőzet- és üveggyapot töltet a kedvezőbb. A habosított hőszigetelések között a hagyományos PUR-habhoz képest a PIR-hab égésgátló és kisebb füstfejlesztési tulajdonságai miatt előnyösebb .

Víz-, lég- és párazárás: A fémfegyverzetű szendvicspanelek önmagukban a vízhatlan fémlemezeknek köszönhetően teljesen víz-,lég- és párazárók. A panelekből készült térelhatároló szerkezetek (tetőfedés, külső vagy belső fal) végleges tulajdonságait az illesztések, a toldások, peremlezárások és az esetleges áttörések befolyásolják. A panelek illesztéseinek megfelelő zárását a pontos gyári méretek és tömítőszalag tudják biztosítani, míg a többi feltételt körültekintő tervezéssel és kivitelezéssel, az alkalmazástechnikai szabályok betartásával lehet kielégíteni.

Mechanikai ellenállás, teherbírás: A szendvicspanelek teherbírását az alkotó elemek (fémfegyverzet, hőszigetelő mag) saját szilárdsági tulajdonságai és a közöttük lévő együttdolgozás, tapadás együtt határozza meg. A teherhordó képesség teljesen elméleti számítással történő meghatározása bonyolult és sok bizonytalanságot tartalmazó feladat, ezért a vonatkozó EN14509 harmonizált termékszabvány szerint elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján történik a tervezési értékek előállítása. A szendvicspaneleket érő hatások tipikusan a meteorológiai terhek (hóteher, szélteher), hőmérséklet-változás, illetve kivitelezés közben a szerelési teher.

Tűzvédelem

A szendvicspanelek tűzben való viselkedését, illetve a tűzzel szembeni ellenálló képességét az alábbi három különböző tűzvédelmi jellemző írja le.

  • A tűzvédelmi osztály a szendvicspanel termék éghetőségére utal, az a tulajdonsága, hogy mennyire járul hozzá a tűz továbbterjedéséhez. Ebből a szempontból a szálas hőszigetelésű, kőzet- és üveggyapot töltetű panellel érhetjük el a legjobb osztályt (EN13501-1 szabvány szerint A2-s1,d0). A PUR-hab töltetű panelek gyengébb osztályba tartoznak (B-s3,d0), előnyösebb az égésgátló adalékokkal rendelkező (önkioltó) PIR-hab (B-s2,d0 osztály).
  • A tűzállósági teljesítményjellemző (tűzállósági határérték) a panelek percben kifejezett ellenállását fejezi ki (EN13501-2 szabvány szerint), amely különböző fizikai tulajdonságokra is értelmezhető, amelyet a tűzállósági jellemzőben nagybetűvel jelölni is kell (pl. „R” a szilárdsági, „E” a felületi integritás, „I” a hőszigetelő képességre utal). A tűzállóság meghatározása szabvány szerinti feltételek alapján, akkreditált laboratóriumi vizsgálattal történik.

    A PUR/PIR hőszigeteléssel 15…60 perc, míg a kőzetgyapot töltettel akár 90…120 perc tűzállóság is elérhető, az alkalmazott peremfeltételektől függően (panelvastagság, terhelés, fesztáv, fűzőcsavarok, tömítések használata stb.)
  • A tetőtűz-terjedési osztály, amely csak tetőpanelek esetén értelmezett (EN13501-5 szabvány szerint). A fémfegyverzetű szendvicspanelek általában külön laborvizsgálat nélkül a legjobb (B, Roof) osztályba sorolhatók.

A Swedsteel-Metecno által kínált szendvicspanelek tűzvédelmi jellemzőit és a magyarországi jogszabály (Országos Tűzvédelmi Szabályzat: OTSZ) szerinti követelmények figyelembevételével meghatározott alkalmazási feltételeit a Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás (TMI-16/2015) tartalmazza.

Szendvicspanel gyártás

Tekintsen bele, hogyan készülnek a Metecno szendvicspanelek!

Szerelés

A szendvicspanelek önhordó szerkezetek, nem igényelnek folyamatos alátámasztást (mint pl. a hőszigetelő anyagok), csupán egymástól bizonyos távolságra elhelyezett fogadó szerkezetet. A fogadó szerkezetre csavarokkal rögzítik a panelelemeket. Gyorsan és költséghatékonyan lehet nagy volumenű épületeket létesíteni vagy akár régi, elavult csarnokokat korszerűsíteni.

A hőszigetelt panelek kivitelezése, felszerelése az időjárástól szinte teljesen függetlenül bármikor megtörténhet, a méretre történő gyártásnak köszönhetően rendkívüli gyors sebességgel. Az építkezési helyszínre a kész, előgyártott falak és tetőrendszerek kamionnal érkeznek meg és a beépítésük az épület méretétől és magasságától – ebből adódóan a panelek hosszától és súlyától – függően általában egy daru segítségével, egymás mellé helyezve történik, és minden elem csavaros rögzítéssel kerül a helyére.

Afalpanelek illesztésénél az első sor beillesztése a legfontosabb, hiszen ez megadja a homlokzat síkját és a többi elemet ehhez kell igazítani. A tetőpanelek alkalmazásánál a tető hajlásszöge és az alátámasztás, tartószerkezet kialakítás nagyon fontos. A szendvicspaneles tetőnél a vízbiztonság, beázásmentesség miatt a 4-5 fok (7-10%) a minimális. A tetőpanelnél lehetőség van az alsó acéllemez ún. visszavágására, ami az ereszkialakítást és a hosszirányú toldást (hosszú tető esetén) teszi lehetővé. Visszavágás esetén fontos megadni, hogy a beépítés jobbról vagy balról történik-e, hiszen az irány szerint lesznek majd a visszavágások kialakítva.

Referenciák

Ajánlatkérés

Örömmel vesszük, ha bizalmat szavaz nekünk és cégünkre bízza épülete burkolatát. Küldje tervrajzait/ költségvetési kiírását, ha nem áll rendelkezésre adja meg a szükséges terméktípusokat és mennyiségeket és elkészítjük ajánlatát.
A tervek áttekintése után mérnökeink műszaki egyeztetéssel és szakmai észrevételekkel is segítik Önt!

Műszaki kérdése van, árajánlatra lenne szüksége?
Keresse mérnök kollégáinkat szakmai konzultációért!