Swedsteel Trapézlemezek

Swedsteel Trapézlemezek

Trapézlemezek – előregyártott, kész hőszigetelés nélküli tető- és falburkolatok

Már több mint két évtizedes hagyománnyal bíró, közkedvelt épületszerkezeti elem, építőanyag, amely acélból hidegen hengerelt technológiával készül különböző funkciókra eltérő bordamagasságban, rendkívül gyors és biztonságos a kivitelezése, hosszú az élettartama és esztétikusan szép megjelenést biztosít.

Ma az ipari, logisztikai, raktár és agrár létesítmények egyik legelterjedtebb építkezési technológiája.
Esztétikájában, megjelenési módjaiban és funkcionalitásában is széleskörűen alkalmazható. Magas minőséggel, gyors szereléssel, nagy tartóssággal bír, ennek köszönhetően az elmúlt évtizedekben a könnyűszerkezetes építkezés alaptermékévé vált.

A nagyszilárdságú, korróziógátló horganyréteggel bevont vékony acéllemezekből gyártott trapézlemezek képezik a könnyűszerkezetes csarnoképületek önhordó, tető- és falburkolati rendszereinek az alapját. A teherbírási, az esztétikai igények és a gazdaságosság szempontjait együttesen szem előtt tartva lehet kiválasztani az optimális lemeztípust a rendkívül széles méretválasztékból (profilmagasság, bordaméretek, lemezvastagság).

Termékek

Műszaki egyeztetés /Ajánlatkérés

Szakmai kérdésekben, épület funkciónak megfelelő terméktípusok és méretek kiválasztásában, műszaki igazolásokban és számításokban mérnöki szolgáltatásainkkal állunk a beruházók és a kivitelező, tervező kollégák rendelkezésére.

Számos épület, csarnok műszakilag optimalizálható és egyedi igényekhez vagy jogszabályi, funkcionális előírásokhoz mérnöki átgondolással és számításokkal tökéletesíthető, ami sokszor gazdaságossági előnnyel is bír. Mi több projekten megtapasztaltuk, hogy a gyártói, tervezői, kivitelezői közös szakmai kooperáció és egyeztetés a beruházás tervezési és építés előtti szakaszaiban is jelentős hozadékkal bírnak, ezért mi gyártóként örömmel állunk az ajánlatkéréseknél a műszaki egyeztetések elé.


Műszaki kérdése van, vagy árajánlatot szeretne?
Keresse mérnök kollégáinkat szakmai konzultációért!

Felhasználási terület

A trapézlemezek felhasználási területe rendkívül széles köszönhető ez gazdaságos kialakításának, gyors szerelhetőségének és egyszerű karbantarthatóságának.

HŐSZIGETELÉS NÉLKÜLI ÉPÜLETEK („HIDEGCSARNOKOK”) EGYRÉTEGŰ BURKOLATA

A trapézlemezek fő felhasználási területe az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi csarnoképületek tetőfedő és homlokzati burkolata, vagy belső térelválasztó burkolata, álmennyezete.

EGYRÉTEGŰ TETŐBURKOLAT BELSŐ OLDALON PÁRAMEGKÖTŐ FILCRÉTEGGEL

Az épületben tárolt anyagok, gépek, eszközök védelmét biztosítja, a keletkező nedvességet magában tartja, meggátolva a vizesedést, a kondenzvíz visszacsepegését.

HŐSZIGETELT CSARNOKÉPÜLET TETŐ- ÉS FALBURKOLATA

Kéthéjú, szerelt tetőszerkezet és a külső fedés mellett a belső réteg is trapézlemez, közte szálas hőszigetelő anyag és páratechnikai rétegek (fóliák) ún. „helyszínen szerelt szendvicspanel”

KÖZBENSŐ FÖDÉMEK, GALÉRIÁK TEHERHORDÓ TRAPÉZLEMEZE (SZÁRAZ KÖNNYŰ FÖDÉM VÉGLEGES TEHERHORDÓ LEMEZE VAGY VASBETON FÖDÉM BENNMARADÓ ZSALUZATAKÉNT)

SPECIÁLIS TRAPÉZLEMEZ: PERFORÁLT TRAPÉZLEMEZ ALKALMAZÁSA BELSŐ OLDALI BURKOLATKÉNT (ZAJCSÖKKENTÉS, HANGELNYELÉS)

Speciális típusai a trapézlemezeknek a belső oldali burkolatként használható perforált szelvények. Kéthéjú, szálas hőszigeteléssel kitöltött, szerelt szendvicsszerkezet belső perforált trapézlemezzel képes a belső térben keletkezett hangenergia jelentős részének elnyelésére, ezáltal a csarnokban dolgozók hallásvédelmének biztosítására.

Alapanyag

A Swedsteel kiemelt figyelmet fordít az állandó, magasszintű alapanyag-minőségre. A felhasznált anyagminőség az egyik fő pillére a megfelelő műszaki teljesítménynek és a tartós épületszerkezeti megoldásoknak.

Mik azok a meghatározó tulajdonságok, amelyeket egy trapézlemez esetén az alapanyag minősége határoz meg?

Ez a számsor az acél műszaki paramétereit, tulajdonságait jelzi, beszerzéskor érdemes ezen paramétereket, mint meghatározó műszaki jellemzőt ellenőrizni:

 • S250 az acélmag szilárdságát mutatja – meghatározza az anyag stabilitását
 • Z275 az acélmagra felhordott és azzal szoros kémiai kapcsolatot alakított korrózióálló cinkréteg mennyisége – 275 g/m2
 • PE25 a színbevonat típusát (PE mint poliészter) és vastagságát (25 ym) jelzi
 • A végtermék magas teherbírása az acél alapanyag lemezvastagságától függ, a Swedsteel trapézlemezei 0,5 – 0,6 – 0,7 mm vastagságban érhetők el.
 • Továbbá rendkívül fontos szerepe van a termék mechanikai ellenállóképességében az acélmag anyagminőségének is, amely a Swedsteel önhordó trapézlemezek esetén legalább S250 (250MPa folyáshatárral).
 • Megfelelő felületkezelés mellett az acél élettartama rendkívül hosszú, ezt elsősorban az acélmagra felhordott cinkréteg, tűzihorganyzás biztosítja. Ennek értéke a Swedsteel svédacél trapézlemezei esetén minden esetben Z275 (275 g/m2).
 • A megnövelt tartósságért, a színvilágért a végső felületvédelem felel. A Swedsteel trapézlemezei gyárilag felvitt, extra védelmet biztosító többrétegű bevonati rendszerrel rendelkeznek.

Gyártás, gyártástechnológia

A minőséget a felhasznált alapanyag mellett elsősorban a gyártástechnológia határozza meg. A Swedsteel trapézlemezek és egyéb termékek a modern kor minden követelményének megfelelő, első osztályú európai gépgyártóktól származó hengersorokon készülnek
A technológia által kínált lehetőségek alapján, egyedi projektekhez küldött megrendelések szerint, méretpontosan történik a gyártás (egészen 12 méterig). Ennek legfőbb előnye, hogy 12 méter lejtéshosszig nincsen hosszanti toldás, így fokozott a beázás elleni biztonság.


A korszerű gyártástechnológiának, a gyártási folyamat részét képező ellenőrző lépéseknek köszönhetően tökéletes a profilkialakítás, biztos a profiltartás (rendkívül alacsonyak a mérettűrések).
A folyamatos kiemelkedő minőség mellett is versenyképes árakat a gyártósorok magas termelékenysége és az alacsony munkaerő-igényű, automatizált gyártás- és csomagolástechnika biztosítja, ennek köszönhetően rendkívül rövid gyártási határidővel tudunk dolgozni.


A Swedsteel és a gépgyártók mérnökei már a termékek profilkialakítása során különös figyelemmel tervezték meg a burkolati lemezeket, úgy, hogy a végső termékmegoldás tökéletes vízzárást tudjon nyújtani. Erre példa a továbbfejlesztett vízküszöbös kialakítás, amely biztosítja, hogy így a hosszanti szélek átfedésénél, a lemezek találkozásánál nem alakulnak ki vízszivárgási kritikus pontok.

Színek, esztétika és a bevonati rendszer

A tűzihorganyzott acéllemezre gyárilag felvitt többrétegű bevonati rendszer egyrészt korrózióvédelmet, felületi ellenállóképességet, másrészt a bőséges színválasztéka révén további esztétikai, megjelenési variációt nyújt a felhasználók számára.

Az ipari megjelenést nyújtó, éles sarkokkal gyártott trapézprofilok mellett építészetileg kellemesebb, lágyabb homlokzati struktúrát adnak a szinusz szelvényű falburkolati lemezek, a fektetési irány lehet függőleges, vízszintes, vagy akár diagonál is.

Minősítések és szakmai támogatás

A Swedsteel trapézlemezei a szabványnak, előírásoknak megfelelően CE termékjellel kerülnek forgalmazásra:

 • Tetőfedés, falburkolat és álmennyezet funkcióra EN14782 szabvány szerint
 • Teherhordó trapézlemezként EN1090 szabvány szerint
  (FONTOS! Teherhordó födémlemezként csak EN1090 szabvány alapján minősített termék alkalmazható, tervezhető, építhető be).

Statikai méretezés, táblázatok Eurocode szerint elérhetőek a Swedsteel Szakmai Tudástár weboldalon.

Egyedi mérnöki szolgáltatás: felelős statikai igazolás teherbírásra és R15 vagy R30 tűzállóságra.

Előnyök

 • A száraz, csavarozott jellegű építési mód rendkívül gyors, szinte időjárás független megvalósítást tesz lehetővé.
 • Könnyű súly, 5-7 kg/m2 , így nem csak a szerelése egyszerű, de a tartószerkezetre sem helyez felesleges többletsúlyt.
 • Nagytáblás fedés egyszerű, gyors szerelés
 • Fokozottan vízzáró tetőfedés és falburkolat készíthető belőle.
 • Megfelelően méretezve nagy teherbírású fedés vagy födém készíthető belőle.

Referenciák