Swedsteel=Svédacél

Miért válasszuk a Swedsteel svédacélt? Miért fontos döntési kritérium az acél minősége?

A Swedsteel tetők, burkolatok és csatorna-rendszer alapja a prémium svédacél, amelyet világszerte az egyik legjobb minőségű acélnak tartanak.
Az acél tartósságát az acélmag szilárdsága, vastagsága, a korrózióálló cinkréteg és a bevonat vastagsága, minősége határozza meg. A Swedsteel tetők és burkolatok prémium minőségű svédacél alapanyagból készülnek. A Swedsteel tetőfedő termékek, külső burkolati lemezek legalább 0,5 mm-es anyagvastagsággal rendelkeznek, a csatornarendszer 0,6 mm-essel – ez az egyik legjobb hazai minőség.

Szabványos jelölés (MSZ EN 10346):

0,5 mm – 0,6 mm: S250GD + Z275 + PE25

Az acél alapanyag minőségét és így a gyártott termékek minőségét az alábbi paraméterek adják meg:

 • A termék anyagvastagsága, ez a paraméter határozza meg a termék hosszú távú funkcionalitását, az acél merevségét és tartását, teherbírását.
  A tetőfedő lemezek, önhordó burkolatok esetében ne legyen vékonyabb, mint 0,5mm; csatorna-rendszernél javasolt a 0,6 mm. Ezt a paramétert egy anyagvastagság-mérővel könnyen lehet ellenőrizni a helyszínen!
  Vigyázat: a színbevonat vastagsága nem tartozik bele a lemez vastagságába, tehát azzal többet mérünk!
 • Az acélmag anyagminősége, szilárdsága egyrészt szintén a teherbírást másrészt a gyártástechnológiának megfelelő alakíthatóságot biztosítja.
  A Swedsteel svédlemez anyagok min. S250 GD minőségűek.
  Az építőiparban ez rendkívül széles skálán mozog, kérdezze a gyártóját!
 • Az acéllemez mindkét oldalán lévő cinkréteg a tartósságot, korrózió elleni védelmet adja, kiemelkedően fontos tulajdonság. Az acél megfelelő kezelés nélkül, nedvesség hatására korrózióra hajlamos, viszont megfelelő, az acélgyártás során történő professzionális horganykezeléssel évtizedekre biztosítható a rozsdásodással szembeni ellenállóképessége. A Swedsteel alapanyagok minimálisan Z275 g/m2 cinkréteggel rendelkeznek, amely kiemelkedő érték a hazai és régiós környezeti hatások esetén.
 • A színbevonat, ami további, extra felületvédelem és esztétikai szempont egyaránt, az acélmagot és a cinket is védi. Fontos jellemzői a kémiai összetétele, típusa, és a vastagsága, utóbbi kültéri felhasználás eseténminimum 25-35 ym (mikron). A Swedsteel lemezek színbevonatai úgy lettek kiválasztva, hogy a hazai környezeti és időjárási igénybevételnek maximálisan ellenálljanak. Itt nagyon fontos, hogy a színbevonat az alapanyaggyártáskor kerüljön rá, speciális, tartós tapadást biztosító technológiával, és ne utólagosan „festve”!

Az ereszcsatorna-rendszer esetében még egy rendkívül fontos dolog a kétoldali bevonat, azaz hogy nemcsak a külső látszó felület legyen színes és bevonatos, hanem a belső is, hiszen a csatornát a lefolyó víz, szennyeződés, és más környezeti hatások belül is ugyanolyan intenzitással érik, mint a külső oldalon, és csak akkor lesz tartós a teljes rendszer, ha ez így készül.
Még egy fontos tudnivaló, hogy az acél (svédacél) nagy szilárdságának, magas teherbírásának köszönhetően ezek a tetők a külső környezeti, mechanikai hatásokra nem repednek, nem törnek, ami a jelenlegi szélsőséges időjárási viszonyokban jelentős érv.

A minőségi gyártók komoly minősítésekkel rendelkeznek, amelyen az előzőekben említett műszaki paraméterek hivatalos intézményi teszteléssel és igazolással is fel vannak tüntetve. Az acél lemezvastagsága és a horganyzás, azaz a cinkbevonat, mint a minőségi autóknál is, itt is meghatározzák a hosszú élettartamot (akár 100 év), a tartósságot. Tudni kell, hogy a cink egy rendkívül „okos” vegyület, hiszen „öngyógyító” tulajdonsággal rendelkezik, azaz kisebb sérülés esetén képes a sérült felületeket önmagában (a levegő oxigénjével reakcióba lépve, cink-oxidos védőréteg kialakulásával) kijavítani és tovább védeni, ezért ennek vastagsága és az acélmagra történő felvitele nagyon fontos.

A Swedsteel tetők, burkolatok és csatornák színes bevonatú acél alapanyaga egy horganyréteggel bevont rendkívül erős szilárdságú acél, amely megfelel a legszigorúbb követelményeknek. A Swedsteel tudja, hogy a termékeinek jól kell kinéznie ma és évtizedek múlva is és a tartósság mellett költséghatékonynak, környezetbarátnak kell lennie, ezért maximálisan elkötelezett a minőség mellett. Sőt, a hazai gyártók közül egyedüliként vezette be itthon az SSAB svédacél alapanyaggyártó vállalat ún. „GreenCoat Mica” típusú környezetbarát színes bevonatát, amely felhasználásával a fenntarthatóság immár az építőiparban is elérhető és megfizethető.

Egyszóval, a fenti szempontok alapján kiváló és prémium minőségűek a Swedsteel svédacél alapanyagok és termékek! A gyártó célja a hosszú távon tökéletesen működő termék és elégedett vevők, beruházók, és a mai piaci helyzetben a minőség mellett a jó, versenyképes ár az, ami még fontos a vevőknek. Mindezt a Swedsteel cég az automatizált, fejlett gyártástechnológiája, alacsony előállítási költsége révén tud megvalósítani.

Nagy a tervező és a kivitelező felelőssége is, hiszen az általuk megtervezett illetve megvalósított épületekben vállalkozások, anyagi értékek és akár emberi életek védelme is a legeslegfontosabb célok közé tartozik, és ehhez kell a garantált, megbízható alapanyag- ill. termékgyártó.