Szendvicspanel – modern, gyors és kíváló építkezési technológia

Szendvicspanel – modern, gyors és kíváló építkezési technológia

Szendvicspanelek az az innovatív épületszerkezeti elemek (előregyártott, kész tető- és falburkolat egyetlen építési termék révén), amely három rétegből állnak: külső acél fegyverzet, belső acél fegyverzet, valamint a kettő között található kisebb sűrűségű hőszigetelő mag. Napjainkban az agrár, kereskedelmi és ipari csarnokok legkorszerűbb építkezési technológiájának számít a szendvicspanel. Nagymértékű merevségük kis önsúllyal és gyors kivitelezhetőséggel párosul, ezért rendkívül népszerűek az építőanyagok, építési termékek között.

Mivel a jelenlegi szélsőséges időjárási helyzetben a hőszigetelés szerepe mind télen, mind nyáron a klímaberendezések használatakor jelentősen felerősödött, a kitűnő hőszigetelési megoldások és technológiák iránt is nagyobb az érdeklődés. Továbbá az épületek, csarnokok fenntartásánál a költségek meghatározó szempontot képviselnek egy-egy építési vagy felújítási döntésnél. Mivel a hőenergia jelentős része a külső térelhatároló felületeken (tetőn és külső falakon) tud távozni, így érthető, hogy mind a műszaki beruházók, mind a laikusabb építkezők is a korszerűbb és hosszútávon működő, jobb befektetések, megoldások felé érdeklődnek.

A Swedsteel-Metecno szendvicspaneljeinek felhasználása széleskörű, számos igénynek megfelel: a hőszigetelő, tűzálló és hangelnyelő szendvicspanel elemek a tető-, falburkolások mellett még belső térelválasztások gazdaságos megvalósítására is kiválóak.

Az agrár- és kereskedelmi épületek, hűtőházak, illetve ipari csarnokok építésén kívül is számos területen jól alkalmazhatók a szendvicspanelek. A feldolgozó és fermentáló egységekben gyakori  a fokozott korróziós igénybevételű környezet, , ezek a gyárak megkívánják a speciális építőanyagokat. Az acéllemez fegyverzetű szendvicspanelek ilyen esetben is jól használhatók, hiszen ellenállók a külső hatásokkal szemben. A tűzihorganyzott acél kibírja a drasztikus hőmérséklet ingadozást is, és jól ellenáll a korróziónak is. Szendvicspaneleket alkalmaznak azokban az épületekben is, ahol a zajos légtechnikai berendezések miatt hangszigetelésre, hangelnyelésre van szükség. Ezáltal nemcsak a bent dolgozó személyzet egészségét biztosítják, de a külső környezetet is óvják a zajhatásoktól. A közösségi felhasználás során például előszeretettel alkalmazzák sportlétesítmények, lelátók tervezésénél is.

Szendvicspanel szerelés Swedsteel csarnok

Szendvicspanel technológia – építés panellel

A szendvicspanelek önhordó hőszigetelt szerkezetek, amely azt jelenti, hogy nem igényelnek folyamatos alátmasztást(mint a hőszigetelő anyagok), csupán  egymástól bizonyos távolságra elhelyezett fogadó szerkezetet. A fogadó szerkezet többféle anyagból készülhet – leggyakrabban vasbetonból és acélból, de lehet fából is – amelyekre csavarokkal rögzítik a panelelemeket. A szendvicspanel segítségével gyorsan és költséghatékonyan lehet nagy volumenű épületeket létesíteni vagy akár régi, elavult csarnokokat korszerűsíteni.

A hőszigetelt panelek kivitelezése, felszerelése az időjárástól szinte teljesen függetlenül bármikor megtörténhet, a méretre történő gyártásnak köszönhetően rendkívüli gyors sebességgel. Az építkezési helyszínre a kész, előgyártott falak és tetőrendszerek kamionnal érkeznek meg és a beépítésük az épület méretétől és magasságától – ebből adódóan a panelek hosszától és súlyától – függően általában egy daru emelési segítségével, egymás mellé helyezve történik, és minden elem csavaros rögzítéssel kerül a helyére.

A falpanelek illesztésénél az első sor beillesztése a legfontosabb, hiszen ez megadja a homlokzat síkját és a többi elemet ehhez kell igazítani. A falpanelek legtöbbször függőleges elhelyezéssel kerülnek a fogadószerkezetre, de sokszor a tervek szerint fekvő elhelyezéssel is találkozunk. Az első sor elhelyezési és igazítási fontossága mindkét esetben ugyanaz. Fontos a falpanel megtervezésénél, hogy figyeljünk arra, hogy minél kevesebb hulladékkal kelljen számolni.

A tetőpanelek alkalmazásánál a tető hajlásszöge és az alátámasztás, tartószerkezet kialakítás, tervezés nagyon fontos. A szendvicspaneles tetőnél a vízbiztonság, beázásmentesség miatt a 4-5fok (7-10%) a minimális. Az alátámasztó tartószerkezet kialakítása az, amire szintén nagy figyelmet kell fordítani a tervezésnél, hogy a panelelemek megtámasztása tökéletes legyen, ebben a gyártók és a statikus szakemberek nyújtanak segítséget. A tetőpanelnél lehetőség van az alsó acéllemez ún. visszavágására, ami az ereszkialakítást és a hosszirányú toldást (hosszú tető esetén) teszi lehetővé. Visszavágás esetén fontos megadni, hogy a beépítés jobbról vagy balról történik-e, hiszen az irány szerint lesznek majd a visszavágások kialakítva.


Swedsteel-Metecno szendvicspanel típusok

 Falpanelek: falpaneljeink között látszó és rejtett rögzítési megoldásokat is kínálunk

 • Monowall: amennyiben külső és belső térelválasztásnál fontos a kiváló hőszigetelés, a poliuretánhab töltetű Monowall szendvicspanelünket ajánljuk (látszó rögzítéssel)
 • Superwall: ha esztétikai igényként felmerül, hogy a rögzítő csavarfejek ne jelenjenek meg a homlokzaton, akkor a rejtett rögzítésű Superwall falpanel a megoldás rá; kínáljuk poliuretánhab és kőzetgyapot hőszigetelő maggal is
 • Hipertec Wall: kőzetgyapot töltetű, magas tűzállósági tanúsítvánnyal rendelkező oldalfali panel, látszó rögzítéssel
 • Hipertec Wall Sound: amennyiben a hangszigetelés és hangelnyelés a legfontosabb szempont, akkor a Hipertec Wall panelünk továbbfejlesztett változatát ajánljuk, amely belső oldalon perforált acéllemezzel rendelkezik
 • Metfiber ECO Wall: újrahasznosított alapanyagból gyártott üveggyapot töltetű szendvicspanelünk egyszerre környezetbarát és tűzálló
  Swedsteel fali szendvicspanel választék    
  Tetőpanelek:
  • Glamet: kiváló hőszigetelőképességű, könnyű súlyú, de mérsékelt tűzállóságú PUR és PIR habtöltetű panel
  • Hipertec Roof: a legsokoldalúbb panelünk magkitöltő anyaga kőzetgyapot, amely közismert nagyfokú tűzállóságáról; emellett hanggátló és magas teherbírású, 0,5/0,6 mm vastagságú acéllemezből készül a panel fegyverzete
  • Hipertec Roof Sound: belső oldalán hangelnyelő tetőpanel

Swedsteel szendvicspanel tetőre

 Színválaszték

A fehér és szürke alapszíneken túl tető és fali paneljeink további standard színváltozatban rendelhetők, melyek az esztétikus megjelenést is biztosítják. A visszafogott stílus kedvelői mellett a modern árnyalatokat preferáló ügyfelekre is gondolunk. Érdemes a szendvicspanel termékekre úgy tekinteni, hogy hosszú ideig fogják meghatározni épületünk külcsínét, melyet a kompozícióba illeszkedő tetőpanellel még inkább hangsúlyozhatunk.

Swedsteel szendvicspanel színek

 

 

 

 

A szendvicspanelek műszaki tulajdonságai

Az építőiparban használt alapanyagok közül az acél kiemelkedik előnyös tulajdonságaival. A magas mechanikai szilárdsága, mm-pontos gyárthatósága, a fémek közötti igen alacsony hőtágulása lehetővé teszi a kiváló külső kérget és a nagyon pontos illesztéseket a szendvicspanelek esetében is. Az illesztések alapvetően a különböző hőszigetelési és légzárási funkciót segítik elő: az elemek pontos csatlakozásának köszönhetően az épületek energiatakarékosak, a rezsiköltségek kedvezőbbek. A Swedsteel acéllemezek nehezen deformálódnak és rugalmasak, ezért igen pontosan illeszthető szendvicspanel gyártható felhasználásukkal.

A hőszigetelés egyértelműen az egyik legfontosabb műszaki szempont a szendvicspanel gyártás során. A csarnokok, agrár és ipari jellegű épületek értékét a hőtechnikai teljesítmény nagyban befolyásolja. A nem megfelelő illesztések, csatlakozások kedveznek a hőhidak kialakulásának (eltérő  hőszigetelő képességű anyagok  csatlakozásánál bekövetkező jelenség), a párásodásnak és akár a penész megjelenésének is.  A hőszigetelés anyaga természetesen befolyásolja az előregyártott szendvicsapanel hőszigetelő képességét, a poliuretánhab anyagok a jobb hőszigetelő képességűek, a szálas anyagok (kőzetgyapot, üveggyapot) valamivel gyengébbek, ezért ugyanolyan hőszigetelő érték eléréséhez nagyobb vastagság szükséges belőle.

A szendvicspanel gyártása során kiemelt figyelmet szentelünk a mechanikai ellenállásnak és a hangszigetelésnek is. A panelek acéllemez fegyverzete, kérge önmagában is többrétegű: az  acélmagot a korróziógátló cinkrétegen (horganyréteg)kívül egy speciális műanyag réteg, a színbevonat is védi az időjárás kedvezőtlen hatásaitól és a korróziótól. Mindemellett egyes termékeink hangszigetelési követelményeknek is megfelelnek, remek hangelnyelők.

A szendvicspanelek két oldali fegyverzetének és szigetelő magjának egyaránt nagy szerepe van a technológia népszerűségében:

 • A panelek két oldalán megtalálható tűzihorganyzott acéllemezek az épület környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességét, teherbírását, korrózióállóságát biztosítják. Speciális igények esetén alumínium vagy rozsdamentes acél használatára is van lehetőség.
 • A lemezek között található szigetelőanyagnak több funkciója van:
  • Hőszigetelés biztosítása
  • Lég- és párazárás biztosítása
  • Tűzállóság
  • Hangszigetelés

Az épülettel szemben támasztott elvárásoktól függ, hogy milyen típusú kitöltőanyaggal gyártott szendvicspanelt használnak a kivitelezők az építés során. A legkedveltebbek a jól szigetelő PUR vagy jobb tűzvédelmi tulajdonságairól ismert PIR hab, valamint a kőzetgyapot magú panelek.

A Swedsteel-Metecno szendvicspanelek választékának egyik különlegessége, hogy üveggyapot szigetelőanyaggal is rendelhetők termékeink. Az üveggyapot előnye, hogy 80-90 százalékban az üveggyárak törmeléküvegéből és – Földünk egyik leggyorsabban megújuló nyersanyagából – kvarchomokból készül. Tehát igencsak környezetbarát megoldásnak számít ez az épületek hőszigetelését és tűzvédelmét biztosító szendvicspanel termék.

Szendvicspanel ára

A szendvicspanelek műszaki követelményeit és mennyiségét kell először pontosan ismerni ahhoz, hogy az árát is versenyképesen, testreszabottan meg lehessen határozni. A szükséges információk főként a kivitelezni kívánt épület, csarnok méretei, technikai és műszaki elvárásai, tervei. Ezeket kérjük,  küldje el nekünk az ajanlat@swedsteel.hu e-mail címre, vagy küldje online az épülete méreteit az ajánlatkérő űrlapon! Amennyiben csarnok terve, ötlete van és műszaki szakmai kérdésekben szeretne egyeztetni és árat kérni, személyes konzultációval állunk rendelkezésükre, ker

Kapcsolódó Hírek