Szendvicspanelek – különleges felhasználási területeken

A fémlemez fegyverzetű, habosított vagy szálas hőszigetelő anyaggal kitöltött, előregyártott szendvicspanelek elsősorban az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi csarnoképületek külső és belső térelhatároló elemeként váltak közismertté az építőipari piacon. Azonban vannak más, egyedi, speciális felhasználási területek is, ahol szintén tökéletes műszaki megoldást jelentenek.

A szendvicspanelek különleges alkalmazási területének számít a legkülönfélébb méretű, formájú és funkciójú technológiai szerkezetek, speciális ipari építmények, műtárgyak külső vagy ritkábban belső burkolása. Ilyen különleges alkalmazás lehet például egy többszintes, 20-30m magas vegyipari toronyszerkezet, egy ömlesztett anyagok mozgatására szolgáló, akár 100m hosszú szalaghíd, vagy éppen egy épületgépészeti berendezéseket, rendszereket tartalmazó építmény vagy épületrész. Ezeknél a különleges, egyedi funkciót betöltő szerkezeteknél a burkolatnak, a héjazatnak egyszerre többféle műszaki feladatot is el kell látnia.

  • A nagyobb teherbírás, a minél nagyobb fesztávolságot áthidalni képes önhordó burkolat igénye az esetek többségében nyilvánvaló szerkezeti és gazdaságossági követelmény, hiszen minél kevesebb alátámasztást igényel a burkolat, annál kevesebb a szükséges szerkezeti elemek mennyisége, a helyszíni kapcsolatok száma, ezáltal a kivitelezés egyszerűbb, gyorsabb, gazdaságosabb. A széles tartományú vastagsággal (v=30…200mm) készülő, acéllemez fegyverzetű szendvicspanelek a rájuk ható terhelések függvényében meghatározható (L=~1,5…7,5m) alátámasztási távolsággal építhetők be, alkalmazásukkal rugalmasan lehet igazodni a tartószerkezeti rendszer adottságaihoz. Adott esetben érdemesebb, gazdaságosabb lehet vastagabb panelt választani azért, hogy nagyobb fesztávot áthidalva kevesebb anyagfelhasználással építhető meg a teherhordó vázszerkezet.
  • A hőszigetelő képességre vonatkozó követelmény származhat egyrészt a huzamos emberi tartózkodás miatt a munkakörülmény megfelelő szintű biztosításából, másrészt a technológia során felhasznált vagy előállított anyagok védelme érdekében (pl. állandó vagy kis ingadozású hőmérséklet biztosítása, párakicsapódásból fakadó nedvesedés, ázás elkerülése). Azonos panelvastagság mellett a legjobb hőszigetelési jellemzőket a PUR és PIR hab töltetű panelek érik el (Glamet tetőpanel, Monowall látszó rögzítésű falpanel, Superwall rejtett rögzítésű falpanel).
  • Technológiai, gépészeti berendezések gyakran igen erős zajhatással járnak, ezért ilyen esetekben akusztikai követelményeket is teljesítenie kell a burkolatoknak. A két leggyakrabban jelentkező igény a hanggátlás, valamint a hangelnyelés. Hanggátlás során a panel csökkenti az egyik, általában belső oldalon keletkező zajforrás hatását a másik oldalon, többnyire kívül lévő észlelő számára. Erre a célra a nagyobb tömegű, kőzetgyapot töltető szendvicspanelek a legalkalmasabbak (Hipertec Roof, Hipertec Wall). Míg hangelnyelésre akkor van szükség, amikor a zajforrás és az észlelő a panel ugyanazon, tipikusan belső oldalán helyezkedik el, és az elnyelési foknak megfelelő mértékben kisebb a károsító hanghatás az észlelő számára. A legjobb hangelnyelési tulajdonságot a speciális, belső oldalon perforált, szálas hőszigetelő anyaggal kitöltött panelek nyújtják (Hipertec Roof Sound, Hipertec Wall Sound).
  • Speciális technológiát kiszolgáló bármilyen építmény esetén fontos a megfelelő tűzvédelem biztosítása. A szendvicspanel burkolatokkal szemben lehet követelmény az éghetőségre, az égéshez való hozzájárulási hajlamra utaló tűzvédelmi osztály, valamint a tűzben való viselkedést jellemző tűzállósági teljesítmény tekintetében. Mind a tűzvédelmi osztály, mind a tűzállósági teljesítmény alapján a szálas hőszigeteléssel kitöltött szendvicspanelek a legkedvezőbbek (Hipertec Roof, Hipertec Wall kőzetgyapotos, és Metfiber ECO üveggyapot töltetű panelek), ugyanakkor alacsonyabb követelmények, tűzkockázati osztályok esetén megfelelő tűzvédelmi paraméterekkel rendelkezhetnek a habos (PUR, PIR) töltetű szendvicspanelek (Glamet, Monowall, Superwall) is.
  • Egyedi funkciót kiszolgáló építményeknél speciális követelmény lehet az átlagosnál erősebb korrózióveszélyt jelentő környezeti hatás, például műtrágya gyártása vagy tárolása, fermentálás, vagy más kémiai folyamatok során keletkező agresszív anyagok, amelyek légnemű állapotban vagy a levegő páratartalmával együtt kicsapódott kondenzációként megjelenve az épületszerkezeteket, burkolatokat erősen támadják. Az ilyen agresszív környezetben hosszabb élettartamot, sokkal nagyobb korrózióállóságot biztosítanak az alumínium, és még inkább a rozsdamentes acéllemez fegyverzettel gyártott szendvicspanelek (Glamet PUR/PIR tetőpanel, Monowall PUR/PIR falpanel).

Az alábbiakban néhány megvalósult példát mutatunk az említett különlegesebb funkciójú építményekre.


Műtrágya előállításánál alkalmazott szalaghíd-tartó acélszerkezet szendvicspanel burkolata, 25ym PE bevonatos alumínium fegyverzettel, poliuretánhab töltettel.

szalag1

Az agresszív környezet miatt az alumínium fegyverzet hosszabb élettartamot biztosít, a kiváló hőszigetelő képességű PUR-habos panelek (Glamet tetőpanel, Monowall falpanel) biztosítják a szállított anyagok hőmérséklet-változásának csökkentését, és a szerkezetben tartózkodó kezelő, karbantartó személyzet megfelelő munkakörülményét.


Exkluzív megjelenésű szállodaépület tetőszerkezetén elhelyezkedő, épületgépészeti berendezést magába foglaló felépítmény szendvicspaneles burkolata.

hotel1

A szálloda épületgépészeti rendszerének kültéri berendezései működés közben nem elhanyagolható hanghatással járnak. Emiatt olyan oldalfali burkolásra volt szükség, amely jelentős hanggátlással rendelkezik, ugyanakkor gyorsan, egyszerűen szerelhető és az épület homlokzati megjelenését nem rontja el, építészetileg megfelelő látványt nyújt. Az előzőeken kívül, a tömeges emberi tartózkodásra szolgáló szálloda magas tűzkockázati osztálya miatt a tűzvédelemre is kiemelt követelmények vonatkoznak. Erre a megkívánt igen összetett célra nyújtott gazdaságos és tökéletes műszaki megoldást a kőzetgyapot töltetű tömör acéllemez fegyverzetű Hipertec Wall falpanel.


Nagyteljesítményű légtechnikai berendezések védett elhelyezését biztosító épületszerkezet szendvicspaneles burkolata.

gepeszet2

A jelentős zajhatást kibocsátó légtechnikai berendezéseket magába foglaló acélvázas épületszerkezetben a kezelő, karbantartó személyzet rendszeres időszakonként, tartósan van jelen. Emiatt nemcsak az épület külső környezetének zaj elleni védelmét biztosító hanggátlás, hanem az épületen belül tartózkodó személyek egészségvédelmét nyújtó hangelnyelés is követelmény az alkalmazott burkolatokkal szemben. A nagy magasságban (~12-14m) lévő burkolatoknak a nagy szélteher miatt megfelelő teherbírással is kell rendelkezniük a vázszerkezet optimális kialakításából adódó alátámasztási távolságokat figyelembe véve. A sokrétű, különleges igényeket a piacon egyedülálló, speciális szendvicspanellel lehetett optimálisan kielégíteni: a térelhatároló falak és az álmennyezetek önhordó, üveggyapot töltetű, belső oldalán perforált acéllemez fegyverzettel gyártott panelekből készültek (Metfiber ECO Sound falpanel).