Kiegészítők - Swedsteel

Kiegészítők

Az ördög a részletekben rejlik!

A könnyűszerkezetes építéstechnológia fő elemei, komponensei (tartószerkezeti szelvények, trapéz- és szinuszlemezek, magasprofilok, szendvicspanelek) önmagukban nem elegendőek a komplett csarnokszerkezetek, burkolati rendszerek kivitelezésére. Számos olyan segédanyagra, tartozékra, kiegészítő termékre van szükség, amely biztosítja a szerelt jellegű épületszerkezetek 100%-os készültségét, biztosítva az elvárt funkcionális és műszaki követelményeknek való hosszútávú megfelelőséget (pl. vízzárás, légzárás, rögzítéstechnika, peremlezárások, szellőzés stb.)

  • Kiegészítő épületszerkezetek (ereszcsatorna rendszer, bevilágító elemek, tetőbiztonsági rendszer)
  • Tartozékok (kötőelemek, építési fóliák, élhajlított szegélyek, tömítőprofilok stb.)

Kötőelemek, csavarok

Csavarok és kötőelemek

A szerelt jellegű építési mód egyik kulcs fontosságú tartozékelemei a kötőelemek, a csavarok. A tartószerkezeti elemek kapcsolataihoz különböző méretű metrikus, anyás hatlapfejű vagy önfúró csavarokat alkalmazunk. Az önhordó burkolati elemek (trapézlemezek, szendvicspanelek) illesztő-, fűző- és rögzítőelemei vízzáró EPDM gumitömítéses alátéttel ellátott önfúró csavarokkal vannak megoldva, alapanyaguk horganyzott acél, külső felületükön színre festve, igazodva az épület homlokzati megjelenéséhez. A megfelelő önfúró csavar kiválasztásánál figyelembe kell venni az összefúrandó elemek anyagát, vastagságát, és a szükséges teherbírást. Csatorna rendszer elemeinek toldására POP szegecseket biztosítunk.

Bevilágító rendszerek

Természetes fény tetőn és falon át a bevilágító rendszerek segítségével. Az épület energiamegtakarítását jelentősen növelhetjük, az épületen belüli tevékenységhez, a működéshez szükséges nappali természetes fényt kiaknázhatjuk Swedsteel bevilágítókkal mind hőszigetelt szendvicspaneles burkolás esetében, mind hőszigetelés nélküli trapézlemezes fedések esetében. Optimális alkalmazás esetén 30-50% is csökkenthető az épületek energiaigénye! Alacsony önsúlyuk mellett jelentős teherbírás jellemzi a bevilágítókat és szerelésük a tökéletes illeszkedő kiválasztást követően gyors és biztonságos.

 

Építési fóliák

A többrétegű, szerelt burkolatoknál különös figyelmet kell fordítani a megfelelő építési fóliák alkalmazására, amely számos beépítési feltételtől függ (pl. az épület funkciójától, a tető hajlásszögétől, átszellőztetés módjától, az alátámasztó szerkezet típusától stb.). Minden esetben hő- és páratechnikai szaktervezés szükséges a megfelelő műszaki és funkcionális működés biztosításához, amelynek elengedhetetlen része az építési fóliák helyes megválasztása.

 

Tömítőprofilok

További fontos kiegészítők a tömítőprofilok, amelynek legfőbb feladata a kapcsolatoknál, csomópontoknál keletkező hézagok tömítése, víz- illetve légzárása. A különböző geometriájú, profilméretű trapéz- és szinuszlemezekhez, szendvicspanelekhez a megfelelő alakú, formájú tömítőprofilok rendelkezésre állnak.

 

Élhajlított szegélylemezek

A könnyűszerkezetes, szerelt jellegű tető- és falburkolatok esetén kiemelt jelentősége van a csatlakozó élek, kontúrok (eresz, gerinc, orom, falsarok, lábazat, vápa, stb.), az áttörések (kibúvók, ablakok, ajtók, kapuk) esztétikus és műszakilag kifogástalan lezárásának. Ezt biztosítják a különböző méretben és színben gyártott élhajlított szegélylemezek.

 

Tetőbiztonsági rendszer

A tetőbiztonsági rendszerek alkalmazása a személyi és vagyoni értékek védelmét, biztonságát szolgálja. Ide tartoznak egyrészt a tetőn való biztonságos közlekedés céljára szolgáló tartozék elemek (tetőjárda, tetőlétra), másrészt a hótömeg tetőről való lecsúszását akadályozó megoldások (hóvágók, csöves hófogó, hórács).