Új elegáns, korcolt Swedsteel tető az egyházi műemléképületen

1500 m2-nyi síklemezes tetőburkolatot kapott a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttes. A PLX termékeket a Swedsteel biztosította.

A Premontrei Női Kanonok Rend adott megbízást a kezelésében lévő Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola egy részét befogadó, illetve a nővérek szállásául is szolgáló épületegyüttesének tetőfelújítására.

A két világháború között átadott akkor még általános iskolaként működő intézmény palatetője és a tartószerkezete annyira elöregedett, hogy javítása már nem volt lehetséges. A megbízók a síklemezes fedést választották. Döntésüket esztétikai, statikai és építészeti tényezők egyaránt befolyásolták. A tulajdonukban lévő többi épületet – pl. az idősek otthonát – is ezzel a technológiával renoválták. Ráadásul a szomszédságban lévő, többségükben műemlék vagy műemléki jellegű épületek – köztük a Keresztelő Szent János-plébániatemplom – is hasonló tetőt kaptak. Stiláris szempontból tehát indokolt volt, hogy az új burkolat harmonizáljon az épített környezetével. A lágylemezes termék használata mellett szólt az is, hogy kis önsúlya miatt kevésbé terheli a tartófalakat. Az egy szintes épület tetőterében kialakított lakószobák tökéletes védelmére pedig olyan burkolati réteget kellett létrehozni, amely garantálja a tökéletes vízzárást, illetve a külső környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságot.

A megrendelő ezért úgy határozott, hogy a Swedsteeltől származó PLX síklemezből építtet új tetőt a Tető-Épszer Kft-vel. A kivitelező cég vezetője, Adamek Imre beszélt az igen összetett struktúra fedésekor jelentkező szakmai kihívásokról, a Swedsteellel való kapcsolatukról és a PLX-szel történő munka előnyeiről.

Zsámbéki iskola főbejárat

„A lemezfedés különösen az egyházi épületeknél már évszázadok óta sikerrel alkalmazott és igen tartósnak, tetszetősnek bizonyuló módszer. Gondoljunk csak arra, hány templomtornyon láthatunk horgany vagy rézlemezeket országszerte. A Premontrei nővéreket is a tartósság, és az esztétikum szempontjai vezérelték, amikor az általuk fenntartott idősek otthonára is ilyen jellegű tetőt álmodtak. Mivel az imént említett anyagok használatát financiális okokból ki kellett zárni, olyan megoldást javasoltunk, amely küllemre, és műszaki tulajdonságait illetően is tökéletes helyettesítője az előbbieknek: síklemezzel dolgoztunk. A végeredménnyel olyan elégedettek voltak, hogy minket kértek föl a Petőfi Sándor utcai iskola tetőcseréjére is. Ezúttal is hasonló terméket használtunk, de most a Swedsteeltől származó PLX mellett döntöttünk.”

Ezzel kapcsolatban a szakembertől megtudtuk, hogy a 0,6 mm-es lemezek svédacél alapanyagból ún. hidegen hengerelt technológiával készülnek, amely az építőiparban az egyik legmodernebb, leggyorsabb, legtermelékenyebb eljárás, és emellett állandó, folyamatos kiváló minőséget biztosít. Az acélmag folyáshatára igen alacsony, ezért a termék majdnem olyan lágy és jól alakítható, mint a horgany. Ennek ellenére kiváló értékeket mutat a mechanikai szilárdság tekintetében is. Az alapanyag mindkét oldalára 350 gramm cinket rögzítenek ún. tűzihorganyzásos eljárással. Erre kerül még egy három rétegű, speciális műanyag bevonat – a PLX esetében 50 ym vastagságban -, amely a textúrát és a színt adja ki, miközben növeli a rozsdaállóságot – ennek következtében a tartósságot is. A Premontrei Gimnáziumra a RAL 7016 jelzetű síklemez került, mert az antracit illeszkedett legjobban a homlokzat színéhez.

Premontrei iskola új tetővel

Ennek az anyagrendnek és gyártás technológiának köszönhetően a PLX acéllemez hőtágulási együtthatója is igen alacsony értéken tartható.

„Ha a Swedsteeltől származó PLX legfontosabb tulajdonságait kellene összefoglalnom, akkor a lágyságot, a mechanikai szilárdságot, a tartósságot és a gazdag színkínálatot említeném ki.”

És hogy ezen jellemzőknek milyen konkrét, gyakorlati hozadékait tapasztalta a zsámbéki építkezésen, Adamek Imre az alábbiakban részletezte.

„Bár A Swedsteel ún. előkorcolt változatot is kínál, mi a hagyományos mellett döntöttünk. Az összetett alaprajzú, összesen 700 m2-es épületen hét nyeregtető-találkozás és egyéb áttörések is vannak. Ezek kialakítására a legalkalmasabb a kézzel készült, dupla álló korcolásos technika, ahol a csatlakozási egyenesek 2.5 cm-re kiemelkedve futnak. Mivel a lemezek egymásra hajtásánál a Swedsteel korczáró tömítő szalagjait is használtuk, a felület alá pedig párazáró fólia is került, tökéletesen vízzáró fedést tudtunk kialakítani. Elképzelhető, hogy ilyen esetekben mennyivel könnyebben és pontosabban lehet dolgozni egy ilyen jó minőségű lágylemezzel, amelyből egyébként a legkülönbözőbb alakzatok is megformálhatók. Legyenek azok íves, homorú vagy akár körcikkes alakzatok. A zsámbéki épületen ráadásul több szinteltolódás is adott volt, ahol a csatlakozásoknál a csapadékvíz-elvezetést is meg kellett oldani a megfelelő lejtés kialakításával.

Szépen lehetett elkészíteni a PLX-szel az attikafedést és az oromfedéseket, a gépészeti kivezetések, illetve a kémények gallérozását, a gerinc és tetősíkváltások esetén az élképzéseket.
Hasonló feladat mutatkozott a tetőablakok esetében is, lévén az eredeti tetősíkot meg kellett emelnünk, mert a régi alátámasztás tönkrement. Ezt 5*5-ös ellenlécezéssel, illetve 2.5 cm-es deszkázattal oldottuk meg. Ennek eredményeként az átszellőztető légrést is ki tudtuk alakítani. Az ablakok viszont 7.5 cm-rel magasabb síkba kerültek. Ezek szegélyezése is PLX-ből készült.

Ha pedig figyelembe vesszük, hogy 1500 m2-nyi felületet kellett fednünk, egyértelművé válik, milyen hangsúlyt kap a PLX alacsony hőtágulási mutatója: az a tény, hogy a hőmérsékletváltozás hatására az anyag milyen csekély mozgást produkál. Mivel a dilatációval – természetesen – itt is számolnunk kellett, fix és mobil rögzítőket – ún. haftereket – a gyártó útmutatásai alapján vegyesen alkalmaztunk. A csomópontoknál az előbbivel stabilizáltuk a lemezeket, ettől távolodva, a szélek felé pedig azokat használtuk, amelyeknél egy „sínen” képes csúszni a konkrét alátámasztást, rögzítést biztosító alkatrész.
A PLX mechanikai szilárdsága a szilikát alapú hagyományos cseréppel vagy a paláéval összevetve mutatkozik meg a legjobban. Az iskolán azbeszt tartalmú pala volt, amely pl. a jégeső hatására könnyen reped vagy törik. Ha ezekbe a résekbe jutó víz megfagy, porlasztani kezdi az anyagot, ami komoly egészségügyi veszélyeket hordoz. A PLX viszont – az acélmagnak köszönhetően – nem csak a jégesőnek vagy más becsapódó, szilárd tárgyaknak áll ellen, hanem az UV sugárzásnak is. A nap sugarai nem fakítják ki, a színét nem veszíti el.

És ezzel tulajdonképpen már elérkeztünk a tartósság kérdésköréhez, amely – legalábbis a közhiedelem szerint – a fémből készült tetőburkolatok esetében problematikus lehet. Ha viszont elmondom, hogy a Swedsteel ötven éves garanciát vállalt, akkor igen megbízható technológiát és anyagismeretet sejthetünk a háttérben. Maga az acél valóban könnyen reakcióba lép a vízzel és oxidálódni kezd. A PLX acélmagjához viszont a cinkréteg, illetve a poliészter bevonat miatt a nedvesség nem fér hozzá. Persze ha szakértő kezek végzik a szerelést. A vágásokkor és a megmunkáláskor ugyanis nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az imént említett bevonati réteg ne sérüljön. Ehhez speciális szerszámok kellenek és komoly szaktudás szükséges.

Zsámbék tető részletek

A Swedsteeltől azonban nem csak jó minőségű terméket kapni, hanem professzionális kiszolgálást is. Az árajánlatok gyorsak, pontosak, jól értelmezhetőek. A szerelési útmutatóik szakmai igényességgel vannak összeállítva. Az építkezés során bármikor személyes szaktanácsadással álltak a rendelkezésünkre. Nem elhanyagolható a szállítási határidők pontos betartása, a termékek gondos csomagolása és jelölése.
Kiemelném még, hogy a kivitelező dolgát nagyban megkönnyíti az a rendszerszemlélet, amivel a Swedsteel az alkatrészeket, elemeket, kiegészítőket fejleszti. A különböző szegmensek a vápától az ereszcsatornáig tökéletesen illeszkednek, egymáshoz tervezettek. Mi pl. a Caracol csapadékvíz-elvezetőjüket építettük be, illetve a tetőre még hófogókat is szereltünk. A munkálatok során megtapasztalhattuk, mennyire kiforrott a szisztéma, hogy az alkatrészek tökéletesen kompatibilisek.
A SwedSteel-lel történő együttműködésünk eredményeként tehát egy tartós, elegáns és stabil tetőt sikerült építenünk.