Új hazai gyártó az acél építőanyagok és csarnokrendszerek piacán

Az ipari- és agrárépületekkel, csarnokokkal kapcsolatos elsődleges elvárás a teljes körű funkcionalitás és a bekerülési költségek alacsony szinten tartása – hiszen egy ilyen létesítmény alapvető célja, hogy hosszú távon hozzájáruljon a vállalkozás sikeréhez. A legnagyobb kihívást mégsem ezeknek a feltételeknek a teljesítése, hanem a fenntartási költségek megbecslése jelenti, amely az épület-koncepció hatékonyságának elsődleges mutatója. A Swedsteel-Metecno termékeit éppen ezért a hazai piac műszaki, technológiai, környezetvédelmi követelményeinek és időjárási körülményeinek megfelelően fejlesztette ki.

Az alapanyagválasztás sikertényező

A beruházások sikerének alapvető feltétele az épületek hosszú élettartama, az ott folyó munka, a termékek és a dolgozók biztonsága, a korrózió elleni védelem, valamint a külső hatásoknak való ellenállóság. A csarnokrendszerek és azok tartószerkezete, tető- és falburkolata, csatornarendszere esetében továbbá különösen fontos a legmagasabb minőségű anyagok kiválasztása. Ezt az acél építőanyagok esetében az anyagvastagság, a bevonat és cinktartalom határozzák meg. A garancia, miszerint az alapanyagok a legkiválóbb minőségűek, a termékekkel kapcsolatos legfontosabb szempont a Swedsteel-Metecno-nál.

„A Swedsteel-Metecno svédacél építőanyagok és komplett csarnokrendszerek teljes választékát kínálja, amelyeket anyagvastagság, bevonat és cinktartalom tekintetében is kizárólag a legmagasabb minőségű acélból állítunk elő” – mondta el Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezetője. „A gyártás a legkorszerűbb, nagymértékben automatizált technológiával történik, amelynek köszönhetően az alapanyag kiemelkedő minősége ellenére megfizethető áron tudjuk kínálni a termékeinket. A magyarországi gyártásnak köszönhetően a szállítási költségek ugyancsak kedvezően alakulnak nem csak itthon, de a régió szinte bármely országában.”
gyartocsarnok-belso

Okos tervezés és folyamatos fejlesztések

„A portfólió összeállításakor arra törekedtünk, hogy minden egyes termékünket egyedi tulajdonságokkal ruházzuk fel. Ennek eredményeképpen választékunk olyan előnyökkel bír, amelyekkel bármely technológiai vagy funkcióbéli igényt ki tudunk szolgálni” – ismertette Alyyan Nabeel a termékfejlesztési stratégia alapjait. A vállalat olyan több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberekkel bővítette csapatát, akik jelentős segítséget nyújtottak az értékes termékjellemzők kifejlesztésében.

A szakértők tapasztalatainak és a modern gyártástechnológia előnyeinek kihasználásával innovatív, és akár extrém kívánalmaknak is megfelelő termékek jellemzik a választékot. Jó példái ennek a Swedsteel-Metecno Z és C gerendák, amelyek egyedülálló méretekben is rendelhetők: a profilmagasság 100-tól egészen 400 mm-ig terjed, míg az anyagvastagság akár 1,0 és 4,0 mm is lehet.

A cserepeslemezeket a vállalat ún. dupla vízorros kivitelben kínálja, amely a hagyományos vízorros kivitelnél hatékonyabb vízzárást, így nagyobb ellenállóságot és tartósságot biztosít a tetőzetnek. Emellett a vállalat trapéz- és sinus-lemezeket is kínál, amelyek lehetővé teszik egyedi tetőmintázatok vagy falszerkezetek kialakítását; illetve az átgondolt tervezésnek köszönhetően akár teljes egészében előregyártott szerkezetek létrehozását.

A Swedsteel-Metecno-nál komplett épületrendszerek is válaszhatók: az acél könnyűszerkezetes csarnokok a méret, a funkció, az esztétikai, a hőszigetelési- és a térelválasztási igények maximális figyelembe vételével, teljesen az adott beruházás igényeinek megfelelően alakíthatók. Funkció tekintetében rugalmas választást jelentenek a Swedsteel-Metecno szendvicspanelek is: ezek különböző kivitelben és töltettel gyárthatók, így helytállnak bármilyen felhasználási területen – a temperált épületektől, a hűtőházi alkalmazásig a mezőgazdaság, az ipar vagy a kereskedelem területén.

A választék fejlesztése ugyanakkor nem zárult le a Swedsteel-Metecno-nál, Alyyan Nabeel szerint ugyanis az innováció a hosszú távon is sikeres üzleti jelenlét alapvető feltétele: „Tudjuk, hogy a piacok folyamatosan változnak, ennek megfelelően a vállalkozások épületekkel kapcsolatos elvárásai is átalakulnak. Éppen ezért stratégiai fontosságú döntésünk volt intézetekkel közös kutatási és fejlesztési projektek elindítása, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy a lehető legnagyobb rugalmassággal, illetve gyorsasággal reagáljunk a megrendelői igényekre.”


Háttérinformációk a Swedsteel-Metecno fejlesztési vezetőjétől

Z és C gerendák

A Swedsteel-Metecno Z és C szelvények a száraz, könnyűszer¬kezetes, szerelt építéstechnológia alapját képezik. Leggyakoribb felhasználási területük a csarnok jellegű, főtartó keretes épületek másodlagos teherhordó szerkezeti elemeiként (tetőszelemenek, falvázgerendák, falvázoszlopok) való beépítés.

A tűzihorganyzott alapanyagnak köszönhetően további felület¬védelem nélkül is kiválóan ellenállnak a korróziónak. A nagyszi¬lárdságú acél és az optimalizált profilméretek magas teherbírási képességet, ezáltal kis önsúlyt és gazdaságos, gyors építést tesznek lehetővé. A vállalat a méretlépcsők meghatározása során az optimális anyagfelhasználást lehetővé tevő gyakorla¬ti alkalmazást tartotta szem előtt. Ennek eredményeképpen a Swedsteel-Metecno Z és C szelvények egyedülálló méretekben is rendelhetők: a profilmagasság 100-tól egészen 400 mm-ig terjed, míg a lemezvastagság akár 1,0 és 4,0 mm-ben is rendelhető. A szelvények – az optimális kihasználást szem előtt tartva – speciális méretben is elérhetőek, mint a 180, vagy 220 mm gerincmagasság. Az S350+Z275 minőségű alapanyag, valamint a teljesen élhor-ganyzott kivitel garantálják a tartósságot és a megbízhatóságot. Lehetőség van továbbá a tervezett kapcsolatokhoz igazított gyári lyukasztásra is, ami még egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a hely¬színi kivitelezést.

„A gyári lyukasztás teljesen automatizált. A terveken, illetve a mérnöki számításokon elkészített rajzokat adaptáljuk, így még biztonságosabb és gyorsabb a gyártás, továbbá rövidebb a szállítási idő is” – hangsúlyozta Kotormán István, a Swedsteel-Metecno Kft. fejlesztési vezetője.

Trapézlemezek, szinuszlemezek- tetőre és falra

Bordázott és hullámformában megjelenő elegáns ipari burkolat. A rendkívül magas minőségű alapanyagból gyártott Swedsteel-Metecno trapézlemez a könnyűszerkezetes, ipari csarnoképü¬letek önhordó, tető- és falburkolati rendszereinek alapjai. A széles méretválasztékból – ami igaz a profilmagasságra, a bordamére¬tekre és a lemezvastagságra is – a teherbírást, az esztétikumot és a gazdaságosságot szem előtt tartva bárki megtalálhatja az adott létesítmény szempontjából optimális lemeztípust. A mindkét oldalán tűzihorganyzott acéllemezre gyárilag felvitt többrétegű bevonati rendszer kiváló korrózió elleni védelmet és felületi ellenállóképességet biztosít. A széles színskálának köszönhetően az elemek egyszerűen a vállalat arculatához vagy a kívánt épü¬let-színkombinációhoz igazíthatók. Az indusztriális megjelenésű trapézprofilok mellett lágyabb homlokzati struktúrát adnak a tu-lajdonságaikban megegyező Swedsteel-Metecno szinuszhullámú burkolati lemezek.

Szendvicspanel – tetőre és falra

Kész hőszigetelt tető- és falburkolat a temperált terektől a normál szigetelt épületen át a hűtőházakig számos típusban és kivitelben elérhető, nagy előnye gyors, egyszerű szerelése.
falpanel-szereles
Az önhordó Swedsteel-Metecno szendvicspanelek a kivitelezés szempontjából olyan gyors és gazdaságos megoldások, amelyek széles körűen használhatóak különböző funkciójú épületekhez. A sztenderd színbevonatos tűzihorganyzott acél mellett alumínium vagy rozsdamentes acél külső és belső fegyverzettel is rendel¬hetők a felhasználás típusától függően. Az épület céljától, funkciójától és a vonatkozó tűvédelmi előírásoktól függően választható hőszigetelő anyag, ami PUR vagy PIR habos, kőzetgyapotos, de akár üveggyapot töltetű is lehet. Ami a színválasztékot illeti, a vállalat bármilyen egyedi igényt képes teljesíteni, akárcsak a panelvastagság (30-200 mm) tekintetében.
A Swedsteel-Metecno szendvicspanelek speciális követelményekre is megoldást nyújtanak: a vállalat kínálatában elérhető akusztikai panel, belső oldalon perforált acéllemezzel és kőzet-gyapot töltettel, illetve olyan építészeti panel, amelynek külső fegyverzete szinuszhullámú, így biztosítva különleges megjelenést. Rendelhető továbbá rejtett rögzítésű homlokzati panel formájában is.

Mindezek lehetővé teszik, hogy a Swedsteel-Metecno szendvi¬cspanelek helytálljanak bármilyen felhasználási területen – így például a temperált épületektől, a hűtőházi alkalmazásig a mező¬gazdaság, ipar vagy épp kereskedelem területén.

Csarnokrendszerek

A Swedsteel-Metecno acél könnyűszerkezetes csarnokai maximálisan egyedi igényekre tervezve és kivitelezve készülnek. A vevői, beruházói igények, vagyis a méret, a funkció,
az esztétikai, a hőszigetelési és a térelválasztási szükséglet, valamint az elvárt műszaki követelmények együttesen határozzák meg a Swedsteel-Metecno csarnoképületek műszaki tartalmát és kialakítását.

A könnyűszerkezetes acél alapanyag és építési technológia lehetővé teszi az adott üzleti területekhez szükséges tér- és épületigények akár egy csarnokon belüli, vagy akár különálló épületekkel történő kialakítását is. A rugalmasan alakítható szerkezeti megoldásokkal kiváló térkihasználással tervezhető, ezáltal fesztáv és belmagasság tekintetében egyedülállóan szabad méretek valósíthatók meg. A vízszintes, ill. a függőleges belső térelhatárolás egyaránt tetszőlegesen alakítható, a csarnok méreteire (szélesség, vállmagasság, hossz) szinte nincs korlátozás. A méretszabadság velünk valóban korlátlan távlatokat nyit: a néhány száz m2-től a több tízezer m2-es alapterületig bármekkora csarnok megépíthető.

Garancia

A Swedsteel-Metecno a kiváló minőség biztosítása mellett 20, vagy akár 30 év garanciát is vállal termékeire, amelyekhez minden szükséges kiegészítő elérhető a vállalat kínálatában. A tervezők és kivitelezők munkáját ezen felül részletes műszaki információkkal, statikai méretezési eszközökkel, termék- és cso¬móponti rajzokkal is segítik a tervezéstől a kivitelezésig.