Blog

Z/C gerendák, szelemenek gyártása- „vékonyfalú” szelvények

Egy igazán jelentős termékcsoport, amely az épületek tartószerkezetében kevésbé látványosan, ámde aktívan és hatékonyan dolgozik, és a tartósságot, hosszútávú biztonságot garantálja egy csarnoknál – ezek a Z-/C-szelvényű gerendák, szelemenek.

A profilméretekhez képest igen kicsi lemezvastagságú acélból készülnek, ezért szokás ezeket „vékonyfalú” szelvényeknek is nevezni. A vékony alkotó lemezek miatt különösen fontos a korrózióvédelem, a rozsdásodás megakadályozása.

Fontos ennél a terméknél az acél alapanyaga, a szilárdsága, a szelvénygeometria, a profilvastagság, a korróziógátló horganyréteg vastagsága és a gyártástechnológia, hogy az épület biztonsága maximális legyen. Az Ön csarnoképületében is biztosan ott van vagy ott lesz – mire érdemes odafigyelni?

A szelemenek méretbeli és profilvastagsági választéka, a gyártói szaktudás + statikus tervezői műszaki háttér segítségével lehetőség van az optimális tervezésre és a hatékony anyagfelhasználásra, amely révén a leggazdaságosabb megvalósítás, kivitelezés válhat lehetővé egy-egy csarnoképületnél.

Felhasználás:

Tipikusan úgynevezett másodrendű teherhordó elemként, de bizonyos esetekben akár elsődleges főtartó szerkezeti rendszerben is kiválóak

  • Tetőn (szelemenek) és falon (falvázgerendák) a burkolatok (szendvicspanel vagy trapézlemez) alátámasztását és rögzítését szolgálja, ilyenkor a fő feladata az épületre ható felületi terhek továbbítása a főtartó keretállásokra, az elsődleges teherviselő elemekre.
  • Portálkeretek vagy rácsostartók, tehát elsődleges főtartók is készíthetők a vékonyfalú C-szelvényekből, amely ipari és agrár könnyűszerkezetes csarnokok vázszerkezetében látják el a feladatukat.
  • KKV méretű (~600-1200m2) csarnokoknál akár komplett tartószerkezeti rendszer felépítésére is alkalmas – főtartó vázat, szelemen- és falvázrendszert, nyíláskiváltókat is ezekből a horganyzott acél Z-/C-profilokból készítjük el.
  • Speciális és jelentős alkalmazási terület a napelem-parkok tartószerkezeti rendszerében való alkalmazás.

Előnyök:

  • Nagy szilárdságú acél alapanyagokból készülnek, kiváló teherbírási képességgel rendelkeznek
  • A tűzihorganyzott felületvédelem miatt ellenállnak a korróziós hatásoknak
  • Kicsi az önsúlyuk, kedvező szállítás
  • Gazdaságos és gyors megvalósítás, csavarozott szereléstechnológia
  • Újrahasznosítható, környezetbarát anyag
  • Gyártó támogatás (statikai és R15 tűzállósági igazolás, számítás készítése

A Swedsteel egyedien széleskörű méretválasztéka és kínálata: 100mm-400mm profilmagasság, 1,0-4,0mm lemezvastagság, gyári lyukasztás lehetősége a csavarozott kapcsolatokhoz, statikai gyártói támogatás.

További termékinformációk: https://swedsteel-metecno.com/termekek/z-c-gerendak/