Hőszigetelt szendvicspanelek - Swedsteel

Hőszigetelt szendvicspanelek

szendvicspanel

Az ipari, kereskedelmi épületek kiváló hőszigetelt tető- és falburkolatai a több rétegből előregyártott szendvicspanelek (kompozit panelek). Az építőiparban nagyon elterjedt szendvicspanelek külső és belső oldalon bevonatos acél fegyverzettel, és közöttük egy belső hőszigetelő maggal (poliuretánhab vagy nagyobb fajsúlyú kőzetgyapot) rendelkeznek.
Az önhordó, előregyártott szendvicspanelekkel a kivitelezés rendkívül gyors és gazdaságos.
A Swedsteel szendvicspanelek ipari jellegű, acél valamint vasbeton teherhordó szerkezetű épületek külső és belső térelhatárolására szolgálnak (külső és belső falpanelek, tetőpanelek). A különböző típusú, vastagságú és színű panelek választéka lehetővé teszi az optimális választást az esztétikai, funkcionális és műszaki követelményeknek (teherbírás, hőszigetelő képesség, tűzállóság, hanggátlás) megfelelően. Az acél fegyverzet statikailag meghatározott vastagsággal és az igényeknek megfelelő színű bevonattal ellátva áll az építtetők rendelkezésére.

A szendvicspanel alkotóelemei
A panelek fő részei a külső felületvédelmet biztosító kétoldali fegyverzet (lemez) és a közöttük lévő kitöltő hőszigetelő anyag (hőszigetelő mag). A „szendvicspanel” meghatározás alatt az üzemi körülmények között előregyártott építési terméket értjük. Az ipari csarnoképítésben elsősorban, leggyakrabban a kétoldali fémlemez (azon belül is a tűzihorganyzott acéllemez) fegyverzetű hőszigetelő, önhordó szendvicspaneleket alkalmazzuk. A kitöltő hőszigetelő anyag is többféle lehet (általában szálas vagy habosított anyag): kőzetgyapot, üveggyapot, poliuretánhab, fenolhab, expandált vagy extrudált polisztirol. Valamennyi hőszigetelő anyagnak vannak kedvező és kevésbé kedvező műszaki jellemzői, mindig a konkrét követelmények alapján kell kiválasztani a legmegfelelőbbet. Például a hővezetési tényezőjük és könnyű súlyuk alapján a PUR/PIR kitöltő habok az előnyösebbek, míg a tűzvédelmi jellemzők alapján a kőzetgyapot töltet a kedvezőbb.
Műszaki tulajdonságok, felhasználás
A felhasználás, az alkalmazás szempontjából egyszerűen kezelhető szendvicspanelek műszaki tulajdonságai összetettek, hiszen függnek a különböző anyagú alkotóelemek és a közöttük lévő együttdolgozás (tapadás, ragasztás) jellemzőitől is. Az előregyártott nagytáblás, önhordó szendvicspanelek (horony-eresztékes oldalirányú illesztésekkel, önfúró csavaros rögzítéssel) lehetővé teszik a gyors, egyszerű szerelést, amely nagy, homogén felületek burkolása esetén kifejezetten gazdaságos. Emiatt a szendvicspanel az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi épületek, csarnokok legelterjedtebb tető- és homlokzat-burkolati megoldásának számít.
Műszaki szempontok
Hőszigetelő képesség: A szendvicspanel hőszigetelő képessége természetesen a kitöltő hőszigetelő anyag jellemzőtől függ. Azonos panelvastagság mellett az alacsony hővezetési tényezőjű PUR- és PIR-habos panelek a legjobban hőszigetelők. A komplett panelburkolat hőszigetelési, energetikai hatékonyságához szükséges az illesztések megfelelő, légzáró kialakítása (pl. gyárilag vagy helyszínen elhelyezett tömítőszalaggal).

Mechanikai ellenállás, teherbírás: A szendvicspanelek teherbírását az alkotó elemek (fémfegyverzet, hőszigetelő mag) saját szilárdsági tulajdonságai és a közöttük lévő együttdolgozás, tapadás együtt határozza meg. A teherhordó képesség teljesen elméleti számítással történő meghatározása bonyolult és sok bizonytalanságot tartalmazó feladat, ezért a vonatkozó EN14509 harmonizált termékszabvány szerint elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján történik a tervezési értékek előállítása. A szendvicspaneleket érő hatások tipikusan a meteorológiai terhek (hóteher, szélteher), hőmérséklet-változás, illetve kivitelezés közben a szerelési teher.
Víz-, lég- és párazárás: A fémfegyverzetű szendvicspanelek önmagukban a vízhatlan fémlemezeknek köszönhetően teljesen víz-,lég- és párazárók. A panelekből készült térelhatároló szerkezetek (tetőfedés, külső vagy belső fal) végleges tulajdonságait az illesztések, a toldások, peremlezárások és az esetleges áttörések befolyásolják. A panelek illesztéseinek megfelelő zárását a pontos gyári méretek és tömítőszalag tudják biztosítani, míg a többi feltételt körültekintő tervezéssel és kivitelezéssel, az alkalmazástechnikai szabályok betartásával lehet kielégíteni.

Tűzvédelmi jellemzők: A szendvicspaneleknek háromféle tűzvédelmi tulajdonsága használatos a gyakorlatban.

  • A tűzvédelmi osztály a szendvicspanel termék éghetőségére utal. Ebből a szempontból a neméghető anyagú szálas anyagokkal (kőzetgyapot) érhetjük el a legjobb osztályt (A2-s1,d0). A polisztirol éghetőség szempontjából a legkedvezőtlenebb, jobb a PUR-hab, és még előnyösebb az égésgátló adalékokkal rendelkező (önkioltó) PIR-hab töltet alkalmazása (utóbbival a B-s1,d0 osztály is elérhető).
  • A tűzállósági teljesítményjellemző (tűzállósági határérték) a panelek percben kifejezett ellenállását fejezi ki különböző fizikai jellemzők tekintetében („R” a teherbírás, „E” a felületi folytonosság, „I” a hőszigetelő képesség jelölése, így adódik pl. egy „REI30” tűzállósági teljesítmény). E tekintetben is hasonló a sorrend: polisztirol hőszigeteléssel általában a 15perces tűzállóság is nehezen érhető el; a PUR/ PIR-hőszigeteléssel 15, 30 vagy akár 45 perces tűzállóság is igazolható; míg kőzetgyapot töltetű panelekkel a 90, 120 perces tűzállósági határértékek is reálisak.
  • A tetőpanelek esetén van még egy harmadik paraméter is: tetőtűz-terjedési osztály. A fémfegyverzetű szendvicspanelek legtöbb esetben külön vizsgálat nélkül a legjobb (B,Roof) osztályba sorolhatók, köszönhetően a víz- és légzáró toldásoknak.

Akusztikai jellemzők: A térelhatároló szerkezeteknek kétféle akusztikai jellemzője lehet fontos.

  • A léghanggátlás az a tulajdonság, amely a felület egyik oldalán keletkező zajforrás által gerjesztett hangenergiának a felület másik oldalán való csökkentését méri. A léghangok csökkentésére frekvenciától függő mértékben, de általános érvénnyel a nagyobb tömegű szerkezetek jobban alkalmasak. Ennek megfelelően, a nagyobb testsűrűségű kőzetgyapot töltetű szendvicspanelek jobb léghanggátlást nyújtanak, mint a könnyebb PUR-/PIR-hőszigeteléssel készülő panelek.
  • A hangelnyelési fok a felületszerkezet azon jellemzőjét adja meg, hogy a zajforrással megegyező oldalon lévő érzékelő számára mekkora hangenergia-csökkenés. A tömör fémfegyverzetű panelek – a hőszigetelő mag típusától függetlenül – szinte a teljes hangenergiát visszaverik, hangelnyelése gyakorlatilag nincsen. A hangelnyelést a belső oldalon alkalmazott perforált (kis átmérőjű lyukakkal áttört) fegyverzettel és szálas kitöltő anyaggal (pl. kőzetgyapot) lehet biztosítani.

Paneltípusok

Falpanelek

Tetőpanelek

Árajánlat kérése

A minimális rendelési mennyiség PUR töltetű szendvicspanelek esetén 150 m2, kőzetgyapot töltetű panelek esetében 250m2.

Kapcsolattartó adatok:

Név*

Cégnév

E-mail cím*

Telefon*

Település:

 

Épület adatok:

Felhasználás*

Felület mennyiség (m2) (minimum 200 m2)*

Visszahívást kérek szakmai, műszaki egyeztetés, előzetes árajánlat céljából. igennem

Kérés, kérdés, észrevétel

A küldés gombra kattintással az Adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom

Köszönjük szépen, hogy kitöltötte az űrlapot. Befejezéshez kattintson a "Küldés" gombra!